Berk; "Değirmenköy'de 10.000 m²'lik Bir Alanda Bağlantı Elemanları Üretiyoruz"

ABONE OL

İş Dünyası'na konuk olan Birlik Bağlantı Elemanları'nın Genel Müdürü Mekatronik Mühendisi Gizem Berk, 'Firmamız şu anda Silivri Değirmenköy'de 5.000 m² kapalı ve 5.000 m² açık ; toplam 10.000 m² alanda tek kalıp tek vuruştan, 7 kalıp 7 vuruşa kadar makine parkuruna sahip. Soğuk dövme presleri ile vida, cıvata, perçin gibi bağlantı elemanlarını üretiyoruz. Otomotiv sektörü ağırlıklı olmak üzere bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyan tüm sektörlere hizmet veriyoruz." dedi.


Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin katkılarıyla Küpe FM’de yayımlanan İş Dünyası’nın yeni konuğu Değirmenköy’de faaliyet gösteren Birlik Bağlantı Elemanları San. Ve Tic. Ltd. Şti.’nin Genel Müdürü Mekatronik Mühendisi Gizem Berk oldu. Bölgemiz iş insanı, bugün Küpe FM’de telefon bağlantısı üzerinden gerçekleştirilen programda dinleyicilerle firmanın kuruluş ve gelişim sürecine ışık tuttu öte yandan sektörün dünyadaki ve ülkemizdeki yerini değerlendirdi.
 
Gizem Berk, radyo programcısı Turhan Alyakut’un sorularını şöyle yanıtladı:

“BİRLİK BAĞLANTI ELEMANLARI’NDA FARKLI BÖLÜMLERDE ÇALIŞTIM”

Turhan ALYAKUT: Biraz kendinizden bahseder misiniz? Ne zamandır iş hayatının içindesiniz?

Gizem BERK: Tabi. Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliğinden mezun olduktan sonra Almanya’da Dortmund Teknik Üniversitesi’nde Otomasyon ve Robotik Bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Yaklaşık 7 yıldır Birlik Bağlantı Elemanları’nda farklı bölümlerde çalıştıktan sonra şu anda görevime Genel Müdür olarak devam ediyorum.

“1988 YILINDA 120 METREKARELİK BİR ALANDA ÜRETİM YOLCULUĞUNA BAŞLADI”

Turhan ALYAKUT:
Birlik Bağlantı Elemanları ne zamandır faaliyette? Kaç kişi çalışıyor? Neler üretiyorsunuz? Bu gibi konularda bilgi rica edebilir miyiz?

Gizem BERK: Birlik Bağlantı Elemanları, 1988 yılında babam Mahmut Şevket Berk tarafından bir ticaret firması olarak kuruldu. 1993 yılında müşteri talepleri doğrultusunda 120 metrekarelik bir alanda üretime başladı.

“10 BİN METREKARELİK BİR ALANDA BAĞLANTI ELEMANLARI ÜRETİYORUZ”

Şu anda Silivri Değirmenköy’de 5 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık olmak üzere 10 bin metrekarelik bir alanda üretimimize devam ediyoruz. Soğuk dövme yöntemi ile vida, cıvata, perçin gibi bağlantı elemanlarını üretiyoruz. Otomotiv sektörü ağırlıklı olmak üzere bağlantı elemanlarına ihtiyaç duyan tüm sektörlere hizmet veriyoruz; beyaz eşya, mobilya, inşaat sektörü gibi. 35’i beyaz yaka olmak üzere 160 kişilik bir ekibimiz var. Üretimimizde hammadde olarak demir, çelik, bakır, alüminyum, paslanmaz çelik, pirinç gibi malzemeler kullanılmakta. Birlik Bağlantı Elemanları’nda standart ürünlerin yanında daha çok odağımız olan özel ürünler üretiyoruz.

“STANDARTLARIN DIŞINA ÇIKABİLİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Mesela?  

Gizem BERK: Vida ve civatalar bize özel dizayn olarak geliyor müşterilerimizden. Standartların daha dışına çıkabiliyoruz.

“TÜRKİYE, GELECEK VAAT EDİYOR”

Turhan ALYAKUT: Türkiye’de bu sektörün durumu nasıl? Türkiye’nin bağlantı elemanları üretimini dünya ölçeğinde kıyasladığımız zaman nasıl bir tablo ortaya çıkıyor?

Gizem BERK: Son 15 yılda özellikle yurtiçindeki bağlantı elemanları sektörü gittikçe daha da büyüdü. Sürekli makine yatırımı yaparak Avrupa’daki rakiplerle yarışır hale geldik. Sektördeki ihracatın son 10 yılda %9 büyüdüğü aktarıldı. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı bölge Almanya, Cezayir, Fransa ve İtalya. 2018 verilerine göre bağlantı elemanları sektöründe en fazla ihracat yapan ülkeler Almanya, Çin ve Tayvan. Biz bu listede 21. sıradayız. İhracatını artıran ülkeler sıralamasında ise %18’lik bir oran ile tüm dünya ülkeleri arasında 7. sıradayız. Bu da gelecekte Türkiye’nin bağlantı elemanları sektörünün daha iyi olacağının bir göstergesidir.

“SÜREKLİ GELİŞME VE SIFIR HATA FELSEFESİ İLE ÜRETİMİNE DEVAM EDEN FİRMAMIZ, MÜŞTERİLERİMİZİN İHTİYAÇLARINI TAM ZAMANINDA, YÜKSEK KALİTEDE, UYGUN FİYATLA TEMİN ETMEYİ TAAHHÜT EDİYOR”

Turhan ALYAKUT: Anladığım kadarıyla sizin faaliyet gösterdiğiniz sektörde hem yurtiçinde hem yurtdışında rekabet yoğun bir biçimde sürüyor. Peki, sizi diğer firmalardan farklı kılan özellikleriniz nelerdir bu rekabet içerisinde?

Gizem BERK: Birlik Bağlantı Elemanları’nda bizim odağımız olan özel ürünler yani vida, cıvata, perçinler. Ayrıca firmamız tek kalıp tek vuruştan, 7 kalıp 7 vuruşa kadar makine parkuruna sahiptir. Soğuk dövme presleri ve ikinci şekillendirme talaş kaldırma makinelerinin bulunduğu makine parkımız mevcut. Bu sayede kendi bünyemizde presten çıkan ürüne ikinci operasyonla ekstra işlemler yapılabiliyor. Bunun yanı sıra ürünlerimizde ölçüsel olarak çok geniş bir yelpazeye sahibiz. 1,50 milimetreden 3-4 milimetrelik çapa kadar üretim yapabiliyoruz. Bu sayede daha karmaşık ve zor parçalar bizde üretilebiliyor. Aynı zamanda bizim çalışanlarımızda yıllardır Birlik Bağlantı Elemanları’da büyük bir tecrübe ve bilgi birikime sahip oldular. Hem mühendislik bölümümüz hem de ustalarımız işinde yetkin kişiler. Müşteri talepleri doğrultusunda özel ürünler ürettiğimiz için her seferinde yeni bir dizayn ve planlama yapılması gerekiyor ve buna göre de düzgün bir kalıp üretimi ve makine ayarının yapılması gerekiyor. Biz bunları kendi bünyemizde yapıyoruz ve sürekli bununla uğraşmak çok büyük bir tecrübe katıyor insana. 27 yıldır bizimle çalışan elemanlarımız var, bu da her firmaya nasip olmaz, bu da bize güç katıyor. Bunun dışında müşterilerimizin özel isteklerine çok dikkat ediyoruz. Müşteri taleplerine hızlı ve doğru bir şekilde cevap vermek bizim için çok önemli. Bu yüzden çözüm odaklı bir yaklaşım sergiliyoruz. Müşterilerimiz bize bazen henüz projelendirme aşamasında olan ürünlerle gelebiliyorlar ve nihai ürün için onlara destek veriyoruz. Talaşlı imalat ile yüksek maliyetlerle ürettikleri ürünleri mesela soğuk şekillendirmeyle üretime adapte etmek için projelendirmeler yapıyoruz. Yurtdışında üretilen ürünleri yerlileştirmek adına da çalışmalar yapıyoruz.

“KALİTEYE YÖNELİK YATIRIM YAPIYORUZ”

Çok yüksek bir kalite beklentisi var. Biz yıllardır kalitemizi geliştirmek ve sıfır hata için çok yatırımlar yaptık. ISO 9001 sertifikasından sonra Iso Ts 16949 kalite belgemizi de aldık. Kaliteye yönelik makine yatırımlarımız da halen devam etmekte. Bünyemizdeki %100 seçme makineleri ile hem boysal hem de sertlik kontrolü yaparak ürün tedariği yapıyoruz.

“TEDARİKÇİLERİMİZLE BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Bu müşteri tarafı bir de tedarikçi tarafı var. Biz tedarikçilerimizle büyümeyi ve gelişmeyi hedefliyoruz. Onlara ihtiyaç duydukları konularda elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz.

“SEKTÖRDE GÜVENİLİR BİR FİRMA OLARAK TANINIYORUZ”

Tabi sektörde nasıl tanındığınızda çok önemli. Biz Birlik Bağlantı Elemanları olarak müşterilerimizin her zaman yanında olduk. Çözüm odaklı çalışıyoruz. Ürünlerimizin daima arkasında olduk. Yıllardır bu çizgiyi koruduğumuz için sektörde güvenilir bir firma olarak tanınıyoruz. Bunların hepsini göz önüne alınca Birlik Bağlantı Elemanları, daha tercih edilir bir firma oluyor.
 
 “EN BÜYÜK SIKINTIMIZ KALİFİYE ELEMAN”

Turhan ALYAKUT: Az önce bu sektörde öne çıkan ülkeleri Almanya, Çin, Tayvan olarak sıraladınız. Uzakdoğu gerçeği hepimizin bildiği bir gerçek üretim konusunda ama daha yakın pazarlar içinde çok güçlü bir rakip Almanya var. Peki sizin ihracat pazarınızda ithal ürünlerle bu ülkelerle rekabetiniz ne durumda? Sektörün yaşadığı ne tür zorluklar var?

Gizem BERK: Bizim ihracatımız ciromuzun %20’sini oluşturuyor. Başta Almanya olmak üzere Hollanda, İspanya, Romanya gibi Avrupa ülkelerine ihracatımız mevcut. Tabi ki uzak doğu ülkeleriyle fiyat anlamıyla yarışmak fiyat anlamında pek mümkün değil ama Covid-19 salgını nedeniyle uzak doğudan İtalya, İspanya gibi üretimi duran ülkelerden ürününü almaktan zorluk çekti bazı firmalar. Bu süreçte yeni tedarikçi arayışına girdiler. Veri bağlantı elemanları da bu dönemde yeni müşteriler kazanma fırsatı buldu. Yeni projelerle ihracatımızı daha da arttırarak devam ediyor olacağız. Tabi sektöründe bazı sorun yok değil… En büyük sıkıntımız kalifiye eleman bulmakta zorlanmak. Bu programı hazırlayan sizlerin de en çok duyduğunuz sıkıntıdır diye tahmin ediyorum.

“BUNUNLA İLGİLİ İSO VE SİLİVRİ SİAD ÇOK GÜZEL ÇALIŞMALAR İÇİNDE”

Turhan ALYAKUT: Evet. Bu programda misafir ettiğimiz bütün iş dünyası konukları neredeyse aynı konudan şikayetçiler….

Gizem BERK: Meslek lisesi ve meslek yüksek okulundaki programlar bugünkü iş beklentilerini karşılayamıyor çoğu zaman ve birçok sektörde aynı problem gözüküyor. Buda tabi bizim her yeni elemanı yetiştirmek için zaman ve efor sarf etmemiz anlamına geliyor. Bu yüzden daha sektör odaklı programlar hazırlanarak daha sit dersler verilerek belki günümüzün kalifiye eleman ihtiyacına cevap verilebilir diye düşünüyorum. Bununla ilgili İstanbul Sanayi Odası ve Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Muhtemelen etkilerini birkaç sene içerisinde göreceğiz diye umut ediyoruz. Burada önemli olan tabi genç neslin meslek liselerini tercih etmeleri için özendirilmesi ve burada okuyan öğrencilerin profiline uygun dersler verilerek motivasyonlarının yüksek tutmak.

“ÜRÜNLERİMİZİN HAMMADDESİNİ ÜLKEMİZDE BULMAKTA ZORLANABİLİYORUZ”

Yine sac malzemelerimiz, pimler, makine yedek parçalarımız uzak doğudan gelen malzemelerimizdir. Bunlara uygulanan yüksek fonlar, bizim için bir sıkıntı oluşturuyor. Yurtiçinde de bunları tedarik edebileceğimiz yerler kısıtlı. Her ölçüyü bulamıyoruz. Konut nedeniyle ek vergilerde geldi. Umarım yakın zamanda ihtiyacımız olan bu tür malzemeleri yurt içinden tedarik edebiliriz. Hammadde konusunda da son yıllarda çok iyi işler yapıldı. Demir-çelik hammaddeleri bizim için soğuk şekillendirmede çok kullanılan bir malzeme. Bunları iyi kalitede lokal olarak bulmakta zorlanmıyoruz. Fakat bizim ürünlerimizin hammaddesi çok değişken olabiliyor. Bakır, pirinç, alüminyum veya paslanmaz çelik olabiliyor. Bu durumda istediğimiz çapta özellikle paslanmaz çelik bulmakta zorlanabiliyoruz.

“BU SÜREÇTE YERLİ ÜRETİMİN ÖNEMİNİ DAHA İYİ ANLIYORUZ”

Bizim ilk tercihimiz yerli üreticiden tedarik sağlamak. Özellikle bu pandemi döneminde yerli üretimin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu dönemde tedarik zincirinde de aksamalar yaşandı. Ek ücret talepleriyle gümrüklerde sıkıntılar oluştu. Kendi kendine yetebilen bir Türkiye halini alırsak, zor günlerde bile bu tip sorunlarla karşılaşmayız diye düşünüyorum.

“ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Gizem hanım az önce dediniz ki; Covid-19 salgını dolayısıyla ek vergiler geldi. Bu bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de ve üretim sektörünü de çok derinden bir şekilde etkiledi. Sizin firmanız bu salgından nasıl etkilendi? Buna karşı ne tür tedbirler aldınız? Şu içerisinde bulunduğumuz süreci nasıl geçiyorsunuz? Bu konular ilgili bilgi verebilir misiniz?

Gizem BERK: Tabi ki herkes gibi zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ama bu süreci çok iyi yönettik Bağlantı Elemanları olarak. Bizim için en önemli şey çalışanlarımızın sağlıdır. Salgının daha bu ilk konuşulmaya başlandığı zamanlarda biz fabrikamızı ilaçlattık. Kendini iyi hissetmeyen belli bir yaşın üstündeki ve kronik rahatsızlığı olan çalışanlarımızı hemen istirahate yolladık. Çalışma saatlerimizi de düşürdük. Bunun hemen sonrasında ateş ölçerlerle sabahları ateş kontrolü yapıp maskelerini ve eldivenlerini vererek çalışanlarımızı fabrikaya aldık. %50 kapasite ile üretime devam ettik. Şu anda çalışanlarımızın yarısına 1 hafta diğer yarısına da bir sonraki hafta olarak dinlendiriyoruz. Firmamızın çeşitli yerlerinde Covid-19 dan korunmayla ilgili bilgilendirici ve uyarıcı tablolar astık. Dezenfektanlar yerleştirdik. Sosyal mesafeyi korumaya yönelik hem soyunma odasında hem de yemekhanede düzenlemeler yaptık. Servis sayımızı arttırdık. Servislerde %50’lik doluluk oranını sağlayarak elemanlarımızı taşıdık. Bu ve bunun gibi daha bir çok önlemler aldık. Çok şükür ki sağlık açısından herhangi bir problem yaşamıyoruz.  

“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE BAŞVURDUK”

Ekonomik açıdan bakacak olursak tabi üretim kapasitesinin düşmesi bizi zorladı. Bizi bu dönemde kısa çalışma ödeneğine başvurduk. Neyse ki kabul edildi. Buda bizi rahatlattı ama mücbir sebep kapsamına alınmamak olmadı. Neredeyse bizim bütün müşterilerimiz bundan yararlanabildi ama fakat biz mücbir sebep kapsamının dışında kaldık. Bu durum üzücü oldu. Bununla ilgili üyesi olduğumuz BESİAD ve İstanbul Sanayi Odası bununla ilgili çok güzel çalışmalar yaptılar fakat şimdiye kadar bir sonuç alınamadı. Umuyoruz ki en kısa sürede bu dönemi atlatırız.

“HERKESİN KANDİLİ VE BAYRAMI KUTLU OLSUN”

Turhan ALYAKUT: Bizde dileklerinize katılıyoruz. Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı yayının başında SİAD’ın en genç üyesi olarak bugün sizi misafir ettiğimizi duyurmuştum. Son olarak gençlere iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Gizem BERK: Tabiki en genç üyesi olduğum için Silivri SİAD Başkanı Sayın Hakan Kocabaş’ın ricasıyla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda sizlerle sohbet etme imkanı buldum. Öncelikle ona teşekkür etmek istiyorum. Ardından Küpe FM Genel Müdürü Sayın Dilek Sırdaş’a programa kabul ettiği için ve size bu güzel sohbet için teşekkür etmek istiyorum. Bugün aynı zamanda Kadir Gecesi’ne de denk geldim. Herkesin Kadir Gecesi mübarek olsun. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi bu mübarek günde saygıyla, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. 19 Mayıs bağımsızlığımıza doğru attığımız ilk adımdır ve gençlere adanmıştır. Çünkü onlar bizim geleceğe dair umudumuzdur. Onların bağımsızlığımıza ve geleceğimize sahip çıkacaklarından hiç kuşkum yok. Tüm ülkemizde büyük bir coşkuyla kutlanması dileğiyle. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun.

Haber : Hazal BAŞARAN