Alipaşa'dan 100 Personelle 50'yi Aşkın Ülkeye İhracat!

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Küpe FM işbirliğiyle yayımlanan İş Dünyası programına bugün Alipaşa Mahallesi'nde faaliyet gösteren Özemek Plastik Profil ve Kalıp San. Tic. Ltd. Şti.'nin Genel Müdür Yardımcısı aynı zamanda şirket ortağı Ömer Orhan Özçoban konuk oldu. Özçoban pandemi nedeniyle telefon bağlantısı üzerinden gerçekleştirilen yayında şirketin kuruluş, imalat ve ihracat süreçlerinin öyküsünü anlattı.

Alipaşa'dan 100 Personelle 50'yi Aşkın Ülkeye İhracat!
Editör: Yaz Dostum
16 Haziran 2020 - 13:38 - Güncelleme: 16 Haziran 2020 - 22:15

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Küpe FM ortaklığında yayımlanan İş Dünyası’nın yeni konuğu Özemek Plastik Profil ve Kalıp San. Tic. Ltd. Şti. Genel Müdür Yardımcısı Ömer Orhan Özçoban oldu. Bölgemiz iş insanı 16 Haziran Salı günü, bugün, saat 09.30’da Küpe FM’de yayınlanan programda dinleyicilerle çalışma hayatı, firmanın üretim ve hizmet anlayışına yönelik bilgilendirmede bulundu.
 
Bu minvalde Ömer Orhan Özçoban, radyo programcısı Turhan Alyakut’un sorularını aynen şöyle yanıtladı:

“ŞİRKET ORTAĞIYIM”

Turhan ALYAKUT: Önce biraz sizi tanıyalım…

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: 43 yaşındayım. Özemek Plastik Profil ve Kalıp San. Tic. Ltd. Şti.'nin Genel Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda şirket ortağıyım.

“25 YILDIR İŞ DÜNYASINDAYIM”

Turhan ALYAKUT: Peki ne kadar süredir iş dünyasının içerisindesiniz?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: 25 yıldır iş dünyasındayım. Baba mesleği olarak devam etmekteyim. Allah ömür verdiği sürece devam edeceğiz.

“ALİPAŞA’DA 20 BİN METREKARE AÇIK, 12 BİN METREKARE KAPALI ALANDA KURULU BİR TESİS”

Turhan ALYAKUT: Özemek Plastik tesislerinde istihdam durumunuz nedir? Bu konularla ilgili bir genel bilgi verir misiniz?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Tabi ki. Öncelikle bizlere bu fırsatı verdiğiniz için Özemek Plastik ailesi olarak sizlere teşekkür ediyoruz. Özemek Plastik, Silivri Alipaşa’da bulunmakta olup 20 bin metrekare açık, 12 bin metrekare kapalı alanda kurulu bir tesistir. Firmamız 15’i kadın, 60 mavi yakalı 40 beyaz yakalı olmak üzere 100 personel istihdam etmektedir.

“MOBİLYA YAN SANAYİYE ÇALIŞIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Biraz ürün kapasitesinden ve ne tür ürünler imal ettiğinizden söz edelim…

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: %99 mobilya yan sanayisine üretim yapıyoruz. Pvc kenar bandı, plastik ve alüminyum süpürgelik profilleri, stor kapak sistemleri olarak sayabiliriz. %100 insan sağlığına zararsız, doğa dostu, sudan ve nemden etkilenmeyen polimer grubu ürünlerin hepsi bizde mevcuttur.

“YAŞAM ALANLARINIZDA BİZ VARIZ”

Turhan ALYAKUT: Ürettiğiniz ürünler mobilyaların hangi kısımlarında kullanılıyor?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Ürünler mobilyanın hemen hemen her yerinde kullanılıyor. Mutfak, banyo, yatak odası, genç odası, ofis mobilyaları, iç dekorasyon, modüler mobilya… Evlerimizde bulunan masaların kenar kısımlarındaki pvc bantlar başlıca ürünlerdendir. Bununla beraber mutfakta fayansla tezgah arasında su sızdırmazlığını sağlayan tezgah süpürgeliklerinden bahsedebiliriz. Aynı şekilde mutfak dolaplarının altına su kaçmaması için ürettiğimiz baza profilinden de bahsedebiliriz. Aslında yaşam alanlarındaki detayların hepsinde biz varız.

“HAYAT KOLAYLAŞTIRAN ÜRÜNLER ÜRETİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Yani aslında sizin ürettiğiniz ürünler son kullanıcının bildiği, kullandığı ürünler…

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Gayet tabi. Hem öyle hem de hayatlarını kolaylaştıran ürünler bunlar.

“OTOMATİK MAKİNELER SAYESİNDE SERİ ÜRETİM HALİNDEYİZ”

Turhan ALYAKUT: Ahşapların kenarlarını kapatmak için ürettiğiniz pvc kenar bantlarını önceden imalatçılar sıcak ütüyle yapıştırırlardı. Şimdi gelişen teknolojiyle herhalde bunlar daha otomasyona yönelik yapılıyordur.

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Çok haklısınız. Mobilya sanayi eskiden bu kadar gelişmemişken elle, ütüyle yapıştırılıyordu ama şimdi otomatik makineler var. Bu sayede çok hızlı ve seri bir şekilde yapılıyor.

“PANDEMİDE 14 KURALA HARFİYEN UYDUK”

Turhan ALYAKUT:
Mobilya sektörü, inşaatla beraber ülkemizin lokomotif sektörü ve ekonomimiz için çok önemli sektörlerden bir tanesi ama içinde bulunduğumuz salgın günlerinde kuşkusuz sizin sektörünüz de etkilendi. Bu kriz günlerinde ne tür tedbirler aldınız, nasıl uyum sağladığınız bu sürece?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Sağlık Bakanlığının 14 kuralına işletmemizde harfiyen uyduk. Dezenfektanlar koyduk, servis taşımacılığı ve yemek alanı konusunda sayı azalttık, ateş ölçümü yaptık, çeşitli noktalara sosyal mesafeyi koruyun tarzında ikazlar yapıştırdık. Elimizden geldiğince bütün kurallara bizde personelimizle uymaya çalışıyoruz, uyuyoruz da bugüne kadar herhangi bir sıkıntımız olmadı.

“ÜRÜNLERİMİZİN ARKASINDAYIZ”

Turhan ALYAKUT: Sizin sektörünüzde rekabet çok çetin. Sizin ürünlerinizin başarısını garantileyecek olan rekabetçi avantajlarınız neler?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Biz ürünlerimizle ilgili garanti veriyoruz. Yani ürünle ilgili bir sorun oluştuğu zaman sorgusuz sualsiz değiştiriyoruz. Müşteri memnuniyetini maksimum seviyeye çıkartıyoruz burada. Öte yandan 7/24 teknik destek veriyoruz. Pazarlamacı ve sahadaki arkadaşlarımız telefonlarını her an açık tutuyorlar. Malum ihracat yapıyoruz. Zaman farkı gözetmeksizin müşteriye cevap veriyoruz. Her zaman çağdaş tasarım ve ekonomik çözümler üretmeye çalışıyoruz. Bunun için işimizin başındayız.

“50’Yİ AŞKIN ÜLKEYLE AKTİF TİCARETİMİZ VAR”

Turhan ALYAKUT: İhracatta yaptığınızı söylediniz. Peki hangi ülkeler ağırlıkta?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Tüm komşu ülkeleri sayabiliriz. Bunun yanında Balkanlar, Batı Avrupa, Türki Cumhuriyetleri, Güney Amerika olmak üzere 50’yi aşkın ülkeyle aktif ticaretimiz bulunmakta. Hedeflerimiz arasında bunları artırmakta.

“TEKNİK KADROMUZA VE KENDİMİZE GÜVENİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Teknolojik olarak çok gelişmiş olan bir pazara girmeyi ve o pazarda tutunmayı nasıl başardınız?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Özemek Plastik’in Ar-Ge ekibi konuyla alakalı olsun olmasın inanın bir fırsat yakalamak ve ufuk açmak adına bütün fuarları ziyaret ediyor. Bunu yıllardır özellikle yapıyoruz. Bunun yanında teknolojik gelişmelerle ilgili bize uygunluğuna emin olduğumuz yatırımları kısa zamanda getirip adapte ediyoruz. Avrupa standartlarına harfiyen uyuyoruz. Termin ve kalite noktasında taviz vermiyoruz. Teknik kadromuza ve kendimize güveniyoruz. Bunlar bir araya gelince ister istemez pazarlara açılıyorsunuz zaten.

“MODA TAKİBİ SUNTA FABRİKALARINA DÜŞÜYOR”

Turhan ALYAKUT: Mobilya yan sanayisine üretim yapıyorsunuz ama dolayısıyla mobilya dünyasını da yakından tanıyorsunuz. Peki birçok şeyde olduğu gibi mobilya tercihlerinde moda var mı? Belli bir takım beğeniler ya da tercihler zaman içerisinde değişiyor mu?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Biz daha çok sunta fabrikalarının ürettiği suntalam dediğimiz dekor ve yüzeylere çalışıyoruz. Yani onları takip etmek zorundayız. Bu fabrikalar güzel bir dekor çıkarttığı zaman biz onlara birebir uyumlu kenar bandı üretmek zorundayız. Son zamanlarda yüzey ve ağaç desenleri çok fazla arttı. Bunlarla ilgili dokunuşundan yüzeyindeki kabartmaya kadar bir sürü değişiklikler oluyor. Burada moda takibi en başta aslında sunta fabrikalarına düşüyor. Biz yan sanayi olarak sunda mdf neyse biz ona uydurmakla yükümlüyüz.

“ENERJİ MALİYETLERİNİN YÜKSEKLİĞİ BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Turhan ALYAKUT: Peki sektörde yaşadığınız sorunlar temel olarak neler?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Enerji maliyetleri yüksek bu rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkiliyor. Bununla ilgili inşallah devletimiz tarafından iyileştirme yapılır. Daha sonrada yetişmiş eleman ve istihdam sorunu herkes de olduğu gibi bizde de mevcut. Meslek liselerinin yetersizliği, gençlerin sanayi üretimine sıcak bakmaması gibi etkenler sanayi sektöründe eleman istihdam oranının düşük olmasına neden oluyor. Bu da yatırım ve büyüme heveslerimize sekte vuruyor açıkçası. Buna çözüm önerisi olarak uygulamalı eğitimlerin daha çok yapılması, sanayi üretiminin sevdirilmesine yönelik girişimleri sıralayabiliriz.

“SİLİVRİ SİAD ÜYESİYİM”

Turhan ALYAKUT: Bir sektörün ilerlemesi için o sektörde faaliyet gösteren firmaların bir araya geldiği sivil toplum kuruluşları önem arz ediyor. Sizin üyesi olduğunuz dernekler var mı?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Var tabi. Bunun başında Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği geliyor.  Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği var. Bir de HİSİAD var, Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği. Derneklerimize elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.

“MEVCUT KAPASİTEMİZİ %50 ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Turhan ALYAKUT:
Kısa ya da uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz plan ve projeleriniz var mı? Bunlar salgın sürecinden nasıl etkilendi?

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: Kısa vade için Endüstri 4.0 ile ilgili geliştirmekte olduğumuz bir çalışmamız var. Bunu hayata geçirmeye odaklanmış durumdayız. Devam etmekte olan e-ticaret yatırımlarımız var. Bunu 8-10 katına çıkarmak istiyoruz.  Uzun vadede de mevcut kapasitemizi %50 artırarak, %50 olan ihracat oranımızı 80-90’lara çıkarmak. 60 ülkeye yakın ihracat yapıyoruz bunu 80-90’a çıkarmak. Bu anlamda da istihdam ve ihracat noktasında ülkemize katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz.

“PANDEMİ SÜRECİNDEN KURTULUP SAĞLIKLA İŞLERİMİZE BAKMAYI TEMENNİ EDİYORUM”

Turhan ALYAKUT:
Peki sohbetin sonuna yaklaşırken ilave etmek istediklerinizi alalım, öyle kapatalım yayını…

Ömer Orhan ÖZÇOBAN: İnşallah bu pandemi sürecini hızlı bir şekilde atlatırız. İnşallah ikinci dalga olmaz. Sağlıkla, huzurla işlerimize güçlerimize bakarız. Söyleyeceklerim bu kadar. Tekrar bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim.

Haber: Hazal BAŞARAN
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum