Balcıoğlu, Aralık Ayına Denk Gelen Önemli Günleri Kutladı

CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu, önceki gün gerçekleştirilen Aralık ayı meclis toplantısında önemli gün ve yıl dönümlerini kutladı, tarihî olaylara ilişkin anma konuşmaları yaptı.

Balcıoğlu, Aralık Ayına Denk Gelen Önemli Günleri Kutladı
Editör: Yaz Dostum
06 Aralık 2022 - 08:32 - Güncelleme: 06 Aralık 2022 - 08:36
CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Grup Başkanvekili Bora Balcıoğlu dün sabah yapılan Aralık ayı meclis toplantısında söz alarak önemli gün ve olaylara değindi.

Balcıoğlu, şöyle konuştu:

Sayın Başkan, sayın meclis üyeleri; Siyasi partilerimizin ve Sivil toplum kuruluşlarımızın kıymetli temsilcileri; Değerli basın emekçilerimiz ve bizleri ekranları başında izleyen değerli Silivrili hemşehrilerimiz ile kıymetli genç arkadaşlarım; sizleri saygıyla selamlıyorum.
2022 yılını yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Bu ay mâlumunuz, 2022 yılının son meclisini gerçekleştireceğiz. Umuyorum bu yıl içinde aldığımız kararlarımız hem Silivrimizin geleceği ve hem de hemşehrilerimiz için hayırlı olmuştur.

Ben müsaadenizle Aralık ayında kutlamamız, anmamız gereken bazı önemli, gün ve şahsiyetlerimiz ile sözlerime devam etmek istiyorum:

· Farkındalık günlerimizden olan 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne Toplumumuzun ve karar merciindeki siyasilerin tümünün, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını içselleştirmesi ve onların sorunlarına kalıcı çözümler üretmek için daha çok çaba sarf etmesini dileyerek dikkat çekiyor; bütün engellerin sevgi ve dayanışmayla aşılabileceğini bir kez daha hatırlatarak, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık ve mutluluk diliyorum...

· Sizlerin de bildiği gibi her yıl 4 Aralık(tarihi), Dünya Madenciler Günü olarak kutlanıyor tüm dünyada. Özellikle son yıllarda yaşadığımız büyük maden faciaları, bugünün bir kutlamadan çok hayatını kaybeden maden işçilerimizi anma ve geride kalan işçilerimizin sıkıntılarını dile getirme günü halini almıştır ne yazık ki... Kâr hırsının yerini iş ve işçi güvenliğine bırakacağı; yaşanan maden facialarının hesabının sorulacağı ve yeni faciaların bir daha yaşanmayacağı bir ülkeyi hep birlikte inşa edeceğimizi tekraren ifade ediyor; Vesileyle hayatını kaybeden tüm madencilerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.

· Değerli mühendis meclis üyelerimiz Sayın Süheyl Kırkıcı ve Sayın Celalettin Yazıcı’nın nezdinde, tüm mühendislerimizin ve mühendis adayı öğrenci kardeşlerimizin 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü’nü kutluyorum.

· 5 Aralık tarihinin başka güzel ve çok önemli anlamları da var değerli arkadaşlar: 5 Aralık tüm Dünya’da Kadın Hakları Günü olarak kutlanıyor... Kadınların erkeklerle eşit bireyler olduklarını; kimsenin onayına ihtiyaç duymadan diledikleri gibi eğitim alabileceklerini; çalışabileceklerini, seyahat edebileceklerini; hür iradeleriyle yaşamlarını şekillendirebileceklerini ve siyasi alanda özgürce etkin olabileceklerini; ,hülasa, onların da özgür bireyler olduklarını dünyaya adeta tekrar tekrar ilan etmeyi ifade ediyor kadın hakları günü...

Hepimiz yanı başımızda ,İran’da, İranlı kadınların canları pahasına verdikleri “özgür birey olma” mücadelelerini acı ve utanç içinde seyrediyoruz! Bu yüzyılda kadınlar özgürlüklerini kazanabilmek için ölüyorlar değerli arkadaşlar. Ne acı bir tablo bu... Konusu açılan her ortamda ve her defasında “Atatürk gibi bir lidere sahip olduğumuz için şanslı olduğumuzu” dile getiririm. Evet... Bizler çok şanslıyız değerli arkadaşlar. Çünkü bizler, her vatandaşının, “devletinin önünde eşit” olduğu bir ülkeye doğduk.

Kendimizi şanslı addetmemizin nedenlerinden birisi de budur: Henüz 30’lu yıllarda, dönemin gelişmiş ülkelerinin hemen hiçbirisinde kadınların bırakınız seçme-seçilme hakkını, söz söyleme haklarının dahi tam anlamıyla içselleşmediği bir konjonktürde; genç cumhuriyetimiz, kadın yurttaşlarına önce seçme kısa süre sonra da seçilme hakkı tanımıştır.

Dikkatinizi çekiyorum: Türkiye’nin 1930-34 yılları arasında yaptığı düzenlemelerle kendi kadın yurttaşlarına tanıdığı bu hakları Fransa 1944, İtalya 45, Belçika 60, İsviçre ise 71 yılında kendi kadın yurttaşlarına tanımıştır.

Başta bu yüce mecliste bir arada olmaktan, yan yana oturmaktan, şehrimizin yönetilmesi hususunda tartışmak ve fikir teatisinde bulunmaktan onur duyduğumuz ve şehrimiz ile ilgili en yararlı kararları almakta ağırlıklı katkıları olan kadın meclis üyesi arkadaşlarımızın olmak üzere tüm kadın yurttaşlarımızın 5 Aralık Kadın Hakları Günü'nü kutluyor; başta Ulu Önder Atatürk, 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve Profesör Afet İnan olmak üzere; ülkemizde kadın haklarının gelişmesinde azami gayreti gösteren tüm hanımefendi ve beyefendileri saygıyla anıyorum.

· Tüm insanlığın ayrımcılığa maruz kalmadan, insan onuruna yakışır çalışma ve yaşam koşullarına sahip olması gerektiği inancı ve insan hakları ihlallerinin son bulduğu bir dünya temennisiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum.

· İstiklal Marşımızı okuduğumuzda aslında her bir satırının ne denli anlamlı olduğunu; milli mücadele tarihimizin ve kahramanlarımızın bu satırlarda nasıl ustalıkla gizlendiğini rahatlıkla görebiliriz. Örneğin: “...Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım, Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım...” mısrası her okuduğumda bana Mehmed oğlu Seyid’leri yani Seyid (Ali) Onbaşı’ları, on binlerce kahraman Mehmetçiğimizi hatırlatır. 1 Aralık 1939 tarihi kahramanlarımızdan Seyit Onbaşı’nın aramızdan ayrılış tarihidir. Kahramanımızı 83. ölüm yıldönümünde rahmet ve şükranla anıyorum.

· Aynı şekilde, İstiklal Marşımızın yazarı, kıymetli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un da ölüm yıldönümü bu ayda, 27 Aralıkta... Onu 86. ölüm yıldönümünde, yine onun sözleriyle, "Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın" diyerek rahmetle anıyorum.

· Son olarak 2023 yılının şimdiden tüm yurttaşlarımıza sağlık ve mutluluk getirmesini temenni ediyor; yüce meclisi saygıyla selamlıyorum....

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum