Balcıoğlu: İstanbul'da tarımsal hizmet adına yapılmamışları İBB yapıyor

Silivri Belediye Meclisi’nin Eylül Ayı Meclis toplantısının I. Birleşiminde konuşan CHP Grup Başkan Vekili Bora Balcıoğlu, Ekrem İmamoğlu öncülüğündeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma ve çiftçiye verdiği önemi vurguladı.

Balcıoğlu: İstanbul'da tarımsal hizmet adına yapılmamışları İBB yapıyor
Editör: Yaz Dostum
05 Eylül 2022 - 12:22 - Güncelleme: 05 Eylül 2022 - 12:26
Silivri Belediye Meclisi’nin Eylül Ayı Meclis toplantısının I. Birleşimi, bugün 10.30’da gerçekleştirildi. CHP Grup Başkan Vekili Bora Balcıoğlu söz alarak Eylül ayındaki önemli gelişmelere ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerine değindi.

Balcıoğlu, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

Sayın Başkan, sayın meclis üyeleri; siyasi partilerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın kıymetli temsilcileri; değerli basın emekçilerimiz ve  bizleri ekranları başında izleyen değerli Silivrili hemşehrilerimiz ile kıymetli genç arkadaşlarım; sizleri saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime eylül ayında kutlamamız, anmamız gereken bazı önemli, gün ve şahsiyetlerimiz ile başlamak istiyorum:

Yurttaşlarımızın Dünya Barış Günü’nü; (eski 1 eylül, yeni 21 eylül)
Eczacılarımızın, Eczacılar Günü’nü, (25 Eylül)
Görevlerini, üzerlerindeki siyasi baskılara rağmen lâyıkıyla yerine getiren Zabıtalarımızın Zabıta Haftası’nı kutluyorum. (1-7 Eylül)

Endüstriyel balık avcılığı yapan balıkçılarımız için Marmara Denizi’nde av sezonu başladı. Denizlerimizdeki canlı çeşitliliğini koruyarak ve ekolojik dengeye dikkat ederek avlanacak olan tüm balıkçılarımıza kazasız ve bereketli bir sezon diliyorum.

Lisanlar, halkların geçmişleri ile geleceklerini birbirine bağlayan; kültürlerin yeni kuşaklara aktarılmasını sağlayan en önemli araçlardandır. Bu bağlamda; dilimize sahip çıkmanın, geçmişimize ve kültürümüze sahip çıkmak olduğunu düşünüyor; Türk Dil Bayramımızı kutluyorum.

Başta ebedi önderimiz, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, aramızdan ayrılan tüm gazi ve şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor; aramızda olup şanlı ordumuzun kahramanlıklarını bizlere aktaran gazilerimizi saygıyla selamlıyorum. Gaziler Günü’nüz kutlu olsun. (19 Eylül)

Yeri gelmişken tekrar ifade etmek isterim: Geçtiğimiz günlerde ,30 Ağustos’ta, Zafer Bayramımızın 100. yılını kutladık. Bilhassa son yıllarda milli bayramlarımız bazı kişi ve kesimlerce unutturulmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor, farkındayız. İyi bilinmelidir ki; Cumhuriyetine, Atatürk’üne, milli ve manevi değerlerine bağlı olan halkımız, dün olduğu gibi bugün ve yarın da bu girişimlerde bulunanları vicdanlarında yargılayacak; onları tarihin çöplüğüne gönderecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu hatırlatma vesilesiyle milletimizin Zafer Bayramı’nı da tekrar kutlamış olalım.

Milli tenisçimiz Sayın İrem KURT, müsabakalarında çok ciddi başarılar elde ediyor. Bizleri gururlandırıyor. Kendisini ilgi ve heyecanla takip ediyoruz. Vesileyle, yanında olduğumuzu bir kez daha buradan ifade ediyor; Şahsım ve grubum adına tebriklerimizi sunuyoruz.
Sayın Başkan, sayın üyeler; geçtiğimiz günlerde ilçemizde bir iş kazası meydana geldi. Henüz 16 yaşında olan genç kardeşimiz Ali KOÇ, kanunen ve vicdanen bulunmaması gereken yerde, bir şantiyede iş kazası kurbanı oldu ve aramızdan ayrıldı. Kendisine Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum. İhmalin sorumlularına gerekenin yapılması hususunda kurumsal olarak takipçi olduğumuzu da ifade ediyorum. Bu elim kaza gençlerimizin çocuk yaşlarda; okuması, eğlenmesi, keşfetmesi gereken yaşlarda çalışmak zorunda kaldıklarını bir kez daha canlı canlı önümüze sermiştir.

Ülkemizin bu konudaki tablosu çok kötüdür: Bazı kurumların çalışmalarına göre Türkiye’de 2 milyona yakın çocuk işçi olduğu değerlendiriliyor. Dikkatinizi çekiyorum: 2 milyona yakın arkadaşlar! Temenni değil ancak bilhassa son yıllardaki ekonomik çöküntü ile bu sayının önümüzdeki dönemlerde daha da artması öngörülüyor. Gençlerimiz, daha çocuk yaşlarda ileri dünya ülkelerindeki akranlarından geride başlıyorlar hayata. Bunun önüne geçmeliyiz!
Büyükşehir belediyemiz diğer kurumlarla işbirliği halinde, gençlerimiz arasında sosyal dengeyi sağlayabilmek için elinden geleni var gücü ile yapmaya çalışıyor: Kreşler, öğrenci yurtları, anne-çocuk yardımları, kadın ve kız çocuğu sağlığı çalışmaları gibi pek çok doğrudan ve dolaylı maddi destek çalışmaları yapıyor, bu konuda mevcut olan bütçesini artırmaya çalışıyor. Bu çalışmalarda hem Sayın Genel Başkanımız Kemal KILIÇDAROĞLU’nun ve hem de Sayın Belediye Başkanımız Ekrem İMAMOĞLU’nun tek bir amacı var: Çocukların hayata eşit başlayabilmelerini sağlamak. Sürekli söylüyorum farkındayım ancak kusura bakmayın tekrar söylemek zorundayım: Çocuklar, gençler, farkındalık ihtiyacı olan grup ve konularda, siyasi farklılıklarımızı kenara koyup var gücümüzle çalışmalıyız. Eğer başarılı olursak bir daha Ali KOÇ gibi genç kardeşlerimizin acı haberlerini değil, başarı haberlerini alacağız. Bu da bizim ödülümüz olacak inşallah.

Vesileyle genç arkadaşlarıma bir de duyuru yapmak istiyorum: Genç arkadaşlarım! Yaşadığınız hem ekonomik hem de manevi zorlukların farkındayız. Manevi zorluklar konusunda sizler çözüm yönteminizi zaten biliyorsunuz, sandık yakında önünüzde olacak J Bizler bugün, yaşadığınız ekonomik zorlukları bir nebze de olsa azaltabilmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyemizde sizler için elimizden geldiğince, bazı kurumlara karşı ciddi mücadeleler vererek bazı çalışmalar yapıyoruz. Bunların arasında kaliteli ve ucuz öğrenci yurtları, araç-gereç desteği, çeşitli burslar gibi çalışmalar var... Bunlardan birisi bildiğiniz gibi “GENÇ ÜNİVERSİTELİLE EĞİTİM YARDIMI” Bu desteğimiz 2022-23 eğitim-öğretim yılında da devam edecek... Başvurular sadece internet üzerinden yapılacak ve 26 eylülde başlayacak. Genç öğrenci arkadaşlarımızın bu tarihi not almalarını tavsiye ederim. Yerel basınımızın da bu çalışmanın duyurulması hususunda bizlere destek olmalarını kendilerinden istirham ederim.

Başkanım, Silivri Belediyemizin de benzer çalışması olmuştu geçen sene, çok önemlidir, gönülden destekliyoruz. Bu sene de -yüksek enflasyonu da göz önüne alarak- genç öğrenci arkadaşlarımıza bu desteğimizin artarak devam etmesini istediğimizi yüce meclisin huzurunda sizlere bildirelim.

Sayın Başkan, Sayın üyeler, kıymetli hemşehrilerimiz; Cumhuriyet Halk Partimiz 99. yaşını, 9 Eylül 2022 tarihinde gururla kutlayacak. Partimiz, kuruluş yılı göz önüne alınarak hâlâ faaliyet gösteriyor olması bakımından dünyanın sayılı siyasi partilerinden birisidir. Bu kadar dirayetli bir siyasi yapı olmasının nedeni, onu ortaya çıkaran dönemin koşullarıdır. Dönemin koşulları, onu “çeliğe verilen su gibi sertleştirmiş” ve hünerli bir lider, o çeliği kullanarak “egemenliğin, her şartta yalnızca millete ait olduğu” bir ülkenin var olmasını sağlamıştır. Bu, bizler için, ülkemiz için övünç kaynağıdır. Köklü bir tarihin üzerinde yeniden filizlenen bu yeni ülkede insanlar, kul değil yurttaş olmuşlardır. “Ağalar, beyler, paşalar” yerini sadece “Türkiye Cumhuriyeti Devleti Vatandaşı’na” bırakmıştır. Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın herkes yalnızca “Vatandaş” olmuştur. Sözün özü herkes eşit olmuştur. Bu salonda yan yana oturmaktan Şeref duyduğumuz kadın meclis üyesi arkadaşlarımızın seçme ve seçilebilme hakları bu yeni ülkede; o hünerli lider ve Cumhuriyet Halk Partisi sayesinde mümkün olmuştur. Hepimizin çok iyi bildiği gibi, bu salonda şu anda farklı isim ve siyasal düşüncelerde mevcut olan siyasi partilerin var olması da yine o hünerli liderin işareti ve Cumhuriyet Halk Partisi sayesinde mümkün olmuştur. Elbette Cumhuriyet Halk Partimizin “yapısal reformlarını” anlatmak için vakit yeterli gelmez, o sebeple müsaadenizle sadece çok ciddi bir örnek verip konuyla ilgili konuşmamı sonlandırmak istiyorum: Sene 1925 değerli arkadaşlar. Yeni kurulmuş bir devlet, henüz 2-3 yaşında. Onlarca yıl süren savaşlardan çıkmış. Yokluk, yorgunluk, yalnızlık... İşte bu genç devlet TOMTAŞ adlı bir şirket kuruyor. Tam adı “ Türkiye Motor Türk Anonim Şirketi”

Amacı; Eskişehir ve Kayseri’de birer tane fabrika kurmak ve bu fabrikalarda uçak ve uçakların yedek parçalarını üretmek; üretilecek uçakların bakım ve onarımlarını yapmak. Çabalıyorlar ve başarılı oluyorlar. Sadece 1926-42 yılları arasında 7 ayrı modelde toplam 212 uçak üretiyorlar. Bugünden 80-90 yıl önce uçak üretiyorlar arkadaşlar! İhraç ettikleri bile oluyor! O günün uçağının, bugünün uzay mekiğine denk geldiğini söylememe herhalde gerek yoktur!

İşte bunu ve bunun gibi onlarca üst düzey projeyi gerçekleştiren devrimcinin adı Mustafa Kemal ATATÜRK, bu devrimcinin partisi ise Cumhuriyet Halk Partisidir... Mensubu ve neferi olmaktan onur duyduğum Partimizin 99. Yaşını kutluyor; partimize emek vermiş tüm genel başkanlarımız ve yöneticilerimiz ile partililerimizi saygıyla anıyor ve selamlıyorum.

Sonbaharın gelmesi ile yağışlar başlayacak. Biliyorsunuz ilçemiz birçok sel afetini yaşamış. Bununla ilgili bir açıklama yapmak istiyorum. İBB’ye bağlı hem İSKİ hem Altyapı ve Yol Bakım hem de Fen İşleri gibi birimlerimiz İstanbul ve Silivri’nin ciddi sorunlarının bir kısmını çözdük. Yatırımlarımız devam ediyor.

İstanbul’da tarımsal hizmet adına yapılmamışları yapıyoruz. Bu desteklerden ilçemiz çiftçileri de yararlanmakta.

1. MISIR SiLAJI HASADI. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin dağıtmış olduğu Silajlık Mısır Tohumlarının hasadı başladı.

2. MAZOT DESTEĞİ 2 eylül itibariyle Silivri’deki çiftçilerimize ulaşacak.

3. EKMEKLİK BUĞDAY DESTEĞİ. 2 eylül itibariyle talepler kapandı.

4. KIŞLIK SEBZE FİDESİ DESTEĞİ. 22 Temmuz itibariyle talepler kapalı.

5. ASFALTLAMA ÇALIŞMMALARI. Şehir girişi ve yan yollara asfaltlama çalışmaları yapıldı.

6. SİLİVRİ BOĞLUCA YAŞAM VADİSİ. “150 günde 150 proje” kapsamında açılışı yapıldı. Silivri Belediyesi işbirliği ile yapılan proje 4 etap halinde düzenleniyor ve tamamlandığında toplamda 245 bin m² yeşil alan oluşmuş olacak.

Ben hem ilçe belediyemize hem Büyükşehir belediyemize Silivri’deki çiftçilerimize sunmuş oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum