Balyalı, Yılmaz'ı milliyetçilikten vurdu!

İBB Meclisi Mart Ayı 3. Oturumunda siyasi parti grupları arasında “terör” suçlamaları cereyan etti. AK Parti kanadı CHP’yi ‘Terörden Arananlar Listesi’nde yer alan Nurettin Demirtaş’ın kitabının satışı üzerinden PKK’ya destek vermekle itham etti. Bunun üzerine CHP de 23 Haziran seçimleri öncesinde bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi ve örgütün silahlı kanadının eski yöneticilerinden Osman Öcalan'ın TRT ekranlarına çıkarılmasını hatırlattı. Konuyla ilgili söz alan MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Biz size eli kanlı terör örgütü üyesisiniz demiyoruz zaten ama eli kanlı terör örgütlerine, bebek katillerine ses çıkarmıyorsunuz diyoruz. Türkiye'de yazar mı bitti? Niye terör örgütü üyelerinin kitapları bu mecliste satılır hale geldi?” diyerek tepkisini dile getirdi. Bahse konu olan kitaba 2015 yılında Kültür Bakanlığı'ndan bandrol verildiğini, o günden bugüne kadar yasaklama kararı çıkmadığını söyleyen CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “O zaman neredeydi milliyetçiliğiniz, bandrolü biz mi verdik? İstanbul Kitapçısında 400 binden fazla kitap satılıyor. Bu kitapla ilgili böyle bir eleştiri çıktığı anda İstanbul Kitapçısından kaldırıldı. Volkan bey bu söylediklerini bandrolü veren Kültür Bakanlığı'na söylesin. Öcalan TRT'ye çıktığında aynı tepkiyi gösterseydi, söylediğini dikkate alırdım ama o gün sesini çıkarmayanlar bugün siyaset yapmak adına hamaset üretiyorlarsa ben onu ciddiye almam. Bu konuda MHP'nin de, Grup Başkanvekilinin de samimiyeti yoktur!” şeklinde karşılık verdi.

Balyalı, Yılmaz'ı milliyetçilikten vurdu!
Editör: Yaz Dostum
13 Mart 2021 - 22:46 - Güncelleme: 13 Mart 2021 - 23:12

İBB Meclisi Mart Ayı 3. Oturumu, meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Yenikapı'daki Avrasya Gösteri Merkezi'nde yapıldı.AK Partili İBB Meclis Üyesi Ahmet Rasim Yücel'in İBB'ye bağlı İstanbul Kitapçısında satılan ve yasaklama kararından sonra toplatılan ‘Terörden Arananlar Listesi’nde yer alan Nurettin Demirtaş’ın “Onur Borcu” kitabı ile ilgili verdiği soru önergesi, gerginliğe neden oldu. Yücel önergesinde kitabın satışı ile Türkiye'nin PKK terörüyle mücadelesine gölge düşürüldüğünü, İBB’nin de bu çerçevede PKK’ya destek veren bir kurum haline geldiğini, katilleri aklamaktan yana tavır sergilediğini belirtti. Gerginliği tırmandıran soru önergesi nedeniyle CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ile MHP Grup Başkanvekili aynı zamanda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz arasında milliyetçilik tartışması yaşandı.

BALYALI: “BÜYÜKŞEHİR KARALANMAK İSTENİYOR”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, önergede kastını aşan ifadeler olduğunu belirterek, “Ne çocuk katilliğimiz kaldı, ne terör örgütü destekçiliğimiz kaldı, ne Büyükşehir Belediyemizin terörle ilişkisi kaldı. Büyükşehir Belediyesini nasıl karalarsınız derseniz, benim aklıma bundan daha iyi sözler gelmezdi. Tartışmasız biçimde cevabını veririz ama kastını aşan söylemler hepimizin sinirlerini biraz fazla zorluyor.

“AK PARTİ, İSTANBUL SEÇİMLERİ ÖNCESİ TRT'YE ÇIKARILAN PKK'NIN KURUCUSU ABDULLAH ÖCALAN'IN KARDEŞİ OSMAN ÖCALAN OLAYINI NEREYE BAĞLIYOR?”

Bu kitap üzerinden bir şey söyleyeceksek ya da buralardan birbirimizi bir şeyler söylemeye çalışacaksak 23 Haziran seçimlerinden önce kırmızı bültenle aranan terör örgütü elebaşının TRT ekranlarına çıkarılmasına ne diyeceğiz ve nereye bağlayacağız? Seçimlerden önce TRT’ye çıkarılıp mesaj verilmesini AK Parti nereye bağlıyor? Bunun karşısında bizde onlara aynı üslupla mı cevap verelim?” diye sordu.

“BÜYÜKŞEHİR’İ TERÖR ÖRGÜTÜ İLE EŞDEĞER TUTMAYA KİMSENİN HAKKI YOK!”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, “Suç varsa devletimiz büyüktür, gereğini yapar. Bürokraside bir eksik varsa düzeltilir, suç varsa adalet gereğini yapar. Ama bunu yapmak yerine herkesi suçlayıcı, herkesi terör örgütüne ortak olmakla, çocuk katili olmakla suçlamak haddini aşan bir söylemdir. Bizim bu soru önergesini kabul etmemiz mümkün değil. Bu ülkenin bir kurumunu terör örgütü ile eşdeğer tutmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

YILMAZ: “ANLAMLI BİR SORU ÖNERGESİ”

Tartışma yaratan konuya MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da dahil oldu. Yılmaz, şu şekilde cevap verdi: “Öncelikle ben AK Parti Çatalca İBB Meclis Üyesi Ahmet Rasim Yücel beye bu anlamlı soru önergesini yüce meclise getirdiği için çok teşekkür ederim. Bu çatı altındaki meclis üyesi arkadaşlar nasıl soru önergesi verip vermeyeceklerinin icazetini Tarık beyden almayacaklar bir kere. Sorulacak her şeyi soracağız, cevabınız varsa vereceksiniz yoksa yavuz hırsız gibi üste çıkmaya çalışmayacaksınız.

“GAZİ MECLİSİMİZİN ÇATISI ALTINDA BU KİTABIN SATIŞA ÇIKMASINI NEYLE AÇIKLAYACAKSINIZ?”

Meclis açıldığı gün hassasiyetleri göz önünde bulundurarak bir takım konulara girmedik. Biz size eli kanlı terör örgütü üyesisiniz demiyoruz zaten ama eli kanlı terör örgütlerine, bebek katillerine ses çıkarmıyorsunuz diyoruz. Kol kola yürüyorsunuz diyoruz. Cezaevinde tutuklu bir terörist var, adı Selahattin Demirtaş. Onun mahkeme kararıyla tutuklaması bulunan terörist bir kardeşi veya ağabeyi var Nurettin Demirtaş. Şimdi Gazi Meclisimizin çatısı altında bu kitabın satışa çıkmasını neyle açıklayacaksınız? Yavuz hırsız gibi ev sahibi bastırma yöntemiyle mi açıklayacaksınız? Türkiye'de yazar mı bitti? Niye terör örgütü üyelerinin kitapları bu mecliste satılır hale geldi? Sustum sustum ama şimdi söyleyeceğim. İYİ Partili arkadaşlarımın söyleyemediklerini söyleyeceğim. Türk milliyetçiliği fikriyatını savunduğunuzu söyleyeceksiniz ama bu milletin ocağını incir ağacı dikenlerle Büyükçekmece'de zeytin ağacı dikenleri kınayamayacaksınız, ayıp size, yazık size.

“İSTANBULLU SİZE İSTANBUL’U YÖNETİN DİYE OY VERDİ”

HDP'nin Eş Genel Başkanı Pervin Buldan hanımefendinin videolarını izleyin Öcalan'dan başlıyor, isimleri tek tek sıralıyor, ‘sırtımızı PKK'ya, PYD'ye dayandırdık’ diyor. Biz sırtımızı necip Türk milletine dayandırdık. Onun için bu anlamlı soru önergesine verecek cevabınız yok, polemik yapıyorsunuz. İstanbullu size, İstanbul’un ulaşım problemini çözün diye, dereleri ıslah edin diye, yolları yapın diye oy verdi. Siz kimsiniz ya? ‘Biz bu milleti barıştıracağız' diyorsunuz. İBB başkanının haddine miymiş? Nerde savaş var ki, kimi barıştırıyorsunuz? Türkiye sınırları içinde ve sınır ötesinde savaş da yok, orada terör örgütü ile mücadele var. Herkes haddini bilecek, haddini aşmayacak."

ÖZKAN: “TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ FİKRİYATINDAN BAHSEDİYORSUNUZ AMA MHP MASALARIN ALTINA SAKLANDI”

İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ise konuyla ilgili, “Türk milliyetçiliği fikriyatından bahsediyorsunuz ama daha dün TBMM'de Doğu Türkistan'da yaşanan mezalimin soykırım olarak tanıması ve araştırılması teklifine AK Parti ret verdi. MHP de masaların altına saklandı. HDP araştırılması yönünde oy verdi. Buna ne diyeceksiniz? Ben kimseyi savunmuyorum. Soru önergeleri ile propaganda yapıyorsunuz. Eğer bu kitap satılıyorsa biz bunun karşısındayız, bu kitap satılamaz. Satılıyorsa da çıkartılması için de gerekli girişimlerde bulunacağız.” dedi. İbrahim Özkan konuşması sırasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP eski eş başkanı Selahattin Demirtaş'ın birlikte çekilmiş fotoğrafını göstererek “Benim genel başkanımın HDP eş genel başkanı ile böyle bir fotoğrafı yok. Öyle bol keseden işkembe-i kübradan sallamak kolay. İYİ Parti’yi bu polemiklerin içine çekmeyin” dedi.

BALYALI: “ŞİMDİ Mİ MİLLİYETÇİ OLDUNUZ?”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, tekrar söz alarak Başkan Volkan Yılmaz’ın söylemlerine karşılık sert açıklamalarda bulundu. Balyalı, şunları söyledi: “AK Parti’yi eleştirdik ses MHP'den geldi. Anlıyorum aslında. Merak ediyorum Osman Öcalan 23 Haziran seçimlerinden önce TRT ekranlarına çıktığında Volkan bey burada meclis üyesiydi. Hiç sesi çıkmıyordu. Hayırdır, o zaman milliyetçi değillerdi şimdi mi milliyetçi oldu? Öcalan TRT'ye çıktığında aynı tepkiyi gösterseydi söylediğini dikkate alırdım. Ama o gün sesini çıkarmayanlar bugün siyaset yapmak adına hamaset üretiyorlarsa ben ony ciddiye almam.

“VOLKAN BEY BÜYÜKŞEHİR'E DEĞİL, KÜLTÜR BAKANLIĞINA KONUŞSUN!”

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı kitaba 2015 Kültür Bakanlığı'ndan bandrol verildiğini o günden bugüne kadar yasaklama kararı çıkmadığını söyleyerek, “O zaman neredeydi milliyetçiliğiniz, bandrolü biz mi verdik? İstanbul Kitapçısında 400 binden fazla kitap satılıyor. Bu kitapla ilglili böyle bir eleştiri çıktığı anda İstanbul Kitapçısından kaldırıldı. Volkan bey bu söylediklerini bandrolü veren Kültür Bakanlığı'na söylesin. Bu daha doğru olacak çünkü cevabını vermesi gerekenler onlar. Yasaklama kararı olmadığı için bu kitap, kitapçıda vardı. Yasak çıkınca da kaldırıldı. Mesele bundan ibarettir. Bu konuda MHP'nin de, Grup Başkanvekilinin de samimiyeti yoktur” dedi.

GÖKKUŞ: “YANLIŞ YAPILMIŞTIR”

AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş da Osman Öcalan'ın kırmızı bültenle aranmadığını belirterek “Şahsi fikrim yanlış yapılmıştır, doğru değildir” açıklaması yaptı. Tüm partilerin birbirleriyle ittifak yapabileceğini söyleyen Gökkuş “CHP'ye soru, CHP meclis üyesi, Şişli Belediye Başkan yardımcısı  hangi suçtan tutuklandı? 8 Mart Kadınlar Günü'nde hangi belediye başkanı hangi partinin başkanı ile Büyükçekmece'de fidan dikti. İttifak yaptıysanız çıkın mertçe bu ittifakın arkasında durun. Açıkça söyleyin, gizli kapaklı iş yapmayın” diye konuştu.

İYİ PARTİ DE “EVET” DEDİ

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. Soru önergesi, AK Parti, MHP, İYİ Parti grubunun oyları ile cevaplanmak üzere İBB Başkanlık makamına havale edildi. CHP grubu oylamada tek başına “hayır” oyu kullanarak tepkisini gösterdi.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum