Başkan Yılmaz, TBMM Başkanı Şentop'un katıldığı açılışta yer aldı

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un katılımıyla düzenlenen Marmaraereğlisi Adliye Binası açılışı ve 2020-2021 Adli Yıl Açılış Merasiminde yer aldı.

Başkan Yılmaz, TBMM Başkanı Şentop'un katıldığı açılışta yer aldı
Editör: Yaz Dostum
06 Eylül 2020 - 20:32
Yargı sürecinin hızlı, etkin, adil biçimde yürütülmesine önemli katkılar sunacak olan Marmaraereğlisi Adliye Binası açılışı ve 2020-2021 Adli Yıl Açılış Töreni geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Törene; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un yanı sıra Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Başsavcısı Nihat Demir ve Tekirdağ Başsavcısı Soner Gül katılım gösterenler arasındaydı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından başladı.
Ardından Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Silivri Başsavcısı Nihat Demir, Tekirdağ Başsavcısı Soner Gül bir konuşma yaptılar.

YILDIRIM: “ADELETSİZ FERDİN GÖNLÜNDE HUZUR YOKTUR”

Sonrasında konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Mahkemelerimizin salonlarımızın duvarlarında yazan “Adalet mülkün temelidir. “ sözü devletin adaletle yaşadığını ifade ediyor. Adalet; cemiyetlerin ve milletlerin kalıcı olmasını, huzur ve ahenk içerisinde yaşamasını sağlar. Hangi milletin fertleri arasında adalet yoksa, teknolojik bakımdan ne kadar ilerleme sağlamış olursa olsun, sonunda o millet büyük sıkıntılar yaşar. Adaletsiz ferdin gönlünde huzur, adil olmayan milletlerin arasında uyum, sevgi ve güven yoktur.

“ADİL OLMAK İSLAM’INDA BİR EMRİDİR”

Adil olmak, adaletle hükmetmek yüce dinimiz İslam’ında bir emridir. Nitekim yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Allah size ne güzel öğütler veriyor. Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte, her şeyi görmektedir. “(Diyanet İşleri Başkanlığı Meali, Nisa Suresi 58. Ayet) buyrulur. Her Cuma Namazında okunan bir başka ayette ise; “Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor.” ( Diyanet İşleri Başkanlığı Meali Nahl Suresi 90. Ayet ) buyrulur. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: “Adil devlet başkanı ve idareciler mahşer yerinde Allah’ın yüce lutfuna ve himayesine mazhar olacakların öncüleridir.’" (Buharî, Edep, 36) buyurarak adaletli davranmanın önemini en güzel şekilde ifade etmiştir.

“OSMANLI İMPARATORLUĞU GÜCÜNÜ ADİL YÖNETME BORÇLUDUR”

Türk ve İslam devletlerinde töre ve adalet kavramları kurucu değerlerin en başında gelmektedir. Medeniyetimizde iyilik, adalet ve merhamete büyük önem verilmiştir, bu yönde çok fazla eser bırakılmıştır. Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nde adalet ve hukukun üstünlüğü kavramlarının kamu yönetimi anlayışının ve toplumsal düzenin oluşmasında büyük rolü olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu bir cihan devleti olarak gücünü; adil yönetme prensibine borçludur. Bu değerlerin zedelenmeye başladığında ise devletler zayıflama sürecine girmiştir.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE  YARGI MENSUPLARI FEDAKARCA GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMİŞLERDİR"

Koronavirüs pandemisinin tüm dünyayı etkisi altına aldığı bu dönemde Türk yargısı hiç kimsenin mağdur olmaması için gerekli tedbirleri almış ve yargı mensupları fedakarca görevlerini yerine getirmişlerdir.  Bu zor dönemde adaletin tecellisi için fedakarca çalışan yargı mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Hayatımızın normal akışına dönmesi, koronavirüsü yenebilmemiz için koronavirüs tedbirlerine azami ölçüde riayet etmeye devam etmemiz gerekiyor. Virüsün yayılımının arttığı bu dönemde rehavete kapılmayalım; doğru maske kullanımına, sosyal mesafeye, el hijyenine azami ölçüde riayet edelim. Unutmayalım, hasta sayısını düşürecek olan, aldığımız tedbirlerdir. 2020-2021 Adli Yılı'nda, yürüttükleri adaleti sağlama, hukuku tesis etme, çabalarında tüm hakimlere, savcılarımıza, avukatlarımıza ve diğer adli personele başarılar diliyorum. Bu şuurla açılışını yapacağımız Marmaraereğlisi Adliye Binası’nın Tekirdağ’a hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.” dedi.

TBMM MECLİS BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: “ADLİ YILIN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

Ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop şunları kaydetti; Adaletin tecellisinde en önemli unsur vicdandır. Adalet olmadığı zaman asayişin sağlanabilmesinin, toplumun işleyişinin süreklilik kazanabilmesinin mümkün değildir. Adaletin tecellisinde en önemli unsur vicdandır. Sonuç itibarıyla kurallarını yorumlamak, olayı yorumlamak, kuralları olaya göre tatbik etmek nihayet hem akıl hem biraz daha fazla belki vicdanla alakalı bir mesele. Bu anlayış içerisinde yüzyıllarca bu topraklarda adalet hakim olmuş. İnsanların da adaletin hayatiyetini sürdürebilmesi için, yaşayabilmesi için böyle bir sorumluluk içerisinde hareket etmeleri gerekiyor. Dolayısıyla adli yılın başında bütün yargı camiası için savcılarımız, hakimlerimiz, avukatlarımız için bütün milletimiz için adli yılın hayırlı olmasını dilerken, bu konuda onlara düşen sorumluluk kadar vatandaşlarımıza da sadece haklı olanının takibi bakımından bir sorumluluk düştüğünü ifade etmek isterim.

“DÜNYADAKİ ZULÜM DÜZENİNİN DEĞİŞMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ADIMLAR DİLE GETİRİLİYOR”

Türkiye'nin dünyada da adaletin hakim olması için mücadele verdiğini dile getiren Şentop, şöyle devam etti: "İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan, dünyadaki zulüm düzeninin, sistemin değişmesi için çok önemli adımlar dile getiriliyor. Dünyadaki zulme uğrayan bütün halkların, mazlumların sözcüsü olarak Cumhurbaşkanımız uluslararası platformların hepsinde bütün dünyada ileri ve adil bir düzenin kurulması için bir mücadele yürütüyor. İlk defa Birleşmiş Milletler'de 'Dünya 5'ten büyüktür' dediği zaman bir çok kişi bunun çok hayali bir iddia, talep, bir söylem olduğunu söylemişti. Kısa süre içerisinde dünyada bir çok siyasetçi, bir çok siyasi lider, bir çok topluluk, millet, halklar bunun ne kadar önemli olduğunu, ne kadar önemli bir değişimin başlatıcısı olduğunu gördüler.

“YAPISAL OLARAK, ADALETİ ESAS ALMAYAN BİR KURUMUN ADALETİ GERÇEKLEŞTİREBİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Bugün Birleşmiş Milletler'in daha adil yapılanması gerçekleşmesi için çalışma yürütüldüğünü aktaran Şentop, "İkinci Dünya Savaşı'nın galibi olan 5 devletin sözünün geçtiği bir Birleşmiş Milletler... 200'e yakın ülke var, bunlar bir araya gelip bir karar alsalar, içlerinden bu 5 devletten bir tanesi 'bu doğru değil' dese o karar geçersiz hale geliyor. Böyle bir adaletsiz bir düzen kendi içinde yapısal olarak, adaleti esas almayan bir kurumun ve kuruluşun dünyada bir barışı sağlaması, adaleti gerçekleştirebilmesi mümkün değil.

“TÜRKİYE HAKKINI ALACAK”

Türkiye'nin haklarına sonuna kadar sahip çıkacağının altını çizen Şentop, şunları kaydetti:" Biz Türkiye olarak adil bir paylaşım, adil kararlar, adil davranışlar istiyoruz. Türkiye uluslararası hukuka göre sahip olmuş olduğu hakları ve yetkileri sonuna kadar kullanma kararlılığı içerisinde. Ama bunu yaparken başka ülkelerin hakkı olan şeye de tenezzül etmiyor, onu da talep etmiyor Türkiye. Herkes hakkını alsın ama Türkiye'de hakkını alacak. Bunu kararlılıkla sonuna kadar hangi vasıta icap ediyorsa hangi şartlarda olacaksa o şartları sonuna kadar kullanarak, Türkiye kararlılıkla bunu sağlayacak. Bu konunun müzakere yoluyla çözülmesine de hazırız çünkü haklı olduğumuza inanıyoruz. Başka yollar gerekiyorsa o yollarla da bunu çözebilecek güce, kudrete Türkiye sahip."

Meclis Başkanı Şentop’un konuşmasının ardından hediye takdimi yapıldı.

Açılış kurdele kesimi ve edilen duanın ardından sona ererken Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Meclis Başkanı Şentop ve Tekirdağ Valisi Yıldırım ile yakın temasta bulunarak sohbet etti.
Ardından tüm davetliler adliye binasını gezdiler.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum