Bin ambalaj işçisiyle zincirin kopmasını önledi

Birçok sektör kontak kapatıp insanlar evlerinde izolasyona çekilirken ambalaj tesislerinde çalışan işçiler büyük bir özveri ile yoğun çalışmalarını sürdürdü. Son dönemde en çok sipariş, gıda konservesi ve salça kutularında. Salgın döneminde ton balığı konservesi kutularına da talep iki kat arttı.

Bin ambalaj işçisiyle zincirin kopmasını önledi
Editör: Yaz Dostum
30 Ekim 2020 - 22:24 - Güncelleme: 30 Ekim 2020 - 22:35

Salgın döneminde en çok tartışılan ve korkulan konuların başında gıda güvenliği ve tedariği geldi. Avrupa'nın birçok bölgesinde karantina uygulamaları yüzünden hasat yapılamadı. Yaz döneminde sohbet ettiğimiz Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir, karantina döneminde marketlerdeki rafların boş kalmaması ve ürün tedariğinin kesintisiz sürmesi için ambalaj sektörünün yoğun çaba gösterdiğini anlatmıştı. Biz de çalışmaları yerinde görmek için Sarıbekir'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sarten Ambalaj'ın Manisa'daki üretim tesislerini geçen günlerde ziyaret ettik. Tesislerin çevresi zeytin ağaçları ile çevrili. Ambalaj üretimi yapılan kampüsün içerisinde ayrıca butik bir zeytin bahçesi de var. Burada üretilen zeytinler ve zeytinyağları şirketin genel merkezindeki çalışanlara gönderiliyor.

KAPAĞA RAĞBET ARTINCA KENDİ MARKASINI OLUŞTURDU

Yedi ayrı bölümden oluşan tesiste kavanoz kapağı, plastik ve metal ambalaj üretimi yapılıyor. Genel müdür ve üretim müdürlerinden edindiğimiz bilgilere göre, Manisa'daki tesislerde bin kişiye istihdam sağlanıyor. Çalışanların çok büyük kısmı Manisa ve çevresinden. Karantina döneminde ürün tedariğinde ve bilhassa gıdada sıkıntı yaşanmaması için üretime hiç ara verilmedi. Birçok sektör kontak kapatıp insanlar evlerinde izolasyona çekilirken Avrupa'nın ve ülkemizin ambalaj devi şirketin, tesislerinde çalışan işçiler büyük bir özveri ile yoğun çalışmalarını sürdürdü. İnsanlar evlerine kapandığı için ve ilk dönem belirsiz bir ortam olduğundan birçok üründe stoklama eğilimi oldu. Bu nedenle özellikle gıda üreticileri zincirin kırılmaması için yoğun çalıştı. Ürünlerin market raflarında yerini alması için olmazsa olmaz unsur ise ambalaj. Bu nedenle her alanda üretimin nabzını tutan ambalaj sektöründe de geçen dönemde yoğun bir tempo hakim oldu. Sarten geçen yıl kavanoz kapağı sıkıntısı yaşandığı için Manisa'daki tesislerinde Sarkap adıyla kendi kapaklarını üreterek zincir marketlere gönderdi. Böylece bu yıl kapak sıkıntısının önüne geçildi. Tesiste yılda 1.3 milyar kapak üretiliyor. Bunun yanında 300 milyon metal, bir o kadar da plastik ambalaj üretimi yapılıyor.

MÜŞTERİLERE YERLİ MAKİNE DESTEĞİ

Birkaç bölümden oluşan ambalaj kampüsünün içerisinde makine üretimi de yapılıyor. Ambalajlar üretildikten sonra gerek normal kapaklar gerekse kolay açılır kapakların takılması için ayrı bir sistem gerekiyor. Ambalaj üretimi yapılan tesislerde gıda ürünlerinin dolumu yapılamayacağı için gıda üreticilerine ambalaj tedariği sağlayan Sarten, kendi ürettiği yerli makineleri müşterilerine bir hizmet olarak sunuyor. Bu makineler de Sarten işçileri tarafından Manisa'da üretiliyor. Kapaklama işi yapan makineler daha önce ithal edilirken Sarten mühendisleri ve işçilerinin kazandığı bilgi birikimi sayesinde artık bu alandaki ithalatın önüne geçilmiş. Yöneticilerden edindiğimiz bilgilere göre kampüse bir de Ar-Ge merkezi kuruluyor. Bakanlık onayı için de başvuruda bulunulmuş. Plastik ambalajların üretildiği bölümde ayrıca dünyaca ünlü marka Nutella'nın kavanoz kapakları da özel bir bölümde üretiliyor. Tesisleri ziyaretimiz sırasında dikkatimizi çeken metal ambalajlardan biri, üzerinde hindistan cevizi olanlardı. Bunlar Pakistan Karaçi'deki bir gıda üreticisine gönderiliyor. Son dönemde en çok sipariş gıda konservesi ve saçla kutularında. Bunun yanında salgın döneminde ton balığı konservesi kutularına da talep iki kat artmış. Tesisleri gezerken bu bölümlerde hummalı bir çalışma vardı. Mikro anlamda hangi sektörlerde işlerin yoğun olduğunu anlamanın en kestirme yolu ambalaj üretimine bakmaktır. Olası bir ikinci dalga ve kapanma dönemine gıda tarafında stokların hazır olduğunu Sarten'in Manisa'daki tesislerine bakarak söyleyebiliriz. Bunun yanında ambalaj talebindeki yüzde 30'luk artışın önemli bir bölümünün ihracat kaynaklı olduğunu da not edelim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum