Bora Balcıoğlu: "Ben Aday Gösterilmediğim İçin O Koltukta Oturuyor!"

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu’na siyasi yolculuğu, 10 yıllık CHP yönetiminin ardından Silivri’nin bugünkü fotoğrafı, yeni dönem Silivri Belediyesi ve çalışmaları ile ilçemizin güncel meseleleri hakkında sorular yönelttik. Volkan Yılmaz’ın kendisine Belediye Başkan Aday Adaylığı üzerinden yaptığı, “Amiyane tabirle meclis üyeliğine fit oldunuz, aday olamadınız. Farzı misal olmaz ya aday olsaydınız, yine olmaz ya belediye başkanı olsaydınız…” tarzında devam eden çıkışıyla ilgili ne düşündüğünü de sorduk. “Doğru bir hitap şekli değildi” diyen Bora Balcıoğlu, “Kendisi de çok iyi biliyor ki, ben aday gösterilmediğim için o koltukta oturuyor. Bunun net altını çiziyorum. Önümüzdeki dönem hangi arkadaşımız aday olursa olsun Silivri halkı gereken cevabı verecektir” şeklinde konuştu ve hatırlattı: “Sayılı gün çabuk geçer!”

Bora Balcıoğlu: "Ben Aday Gösterilmediğim İçin O Koltukta Oturuyor!"
Editör: Yaz Dostum
11 Ocak 2021 - 18:30 - Güncelleme: 12 Ocak 2021 - 01:23

CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisine partisine sunduğu kazanımların değerlendirmesinden başlayarak, siyaseten keşkelerini, meclis üyeliğini kabul etme gerekçelerini, Volkan Yılmaz’ın icraatlarını ve iddialarını, 31 Mart yerel seçimleri sonrası Silivri’nin siyasi ve sosyal atmosferini, algı gündemlerini sorduk. Bora Balcıoğlu’ndan Volkan Yılmaz’ın yukarının talimatı ile Cumhur İttifakı adayı olarak gösterilmesini yorumlamasını da istedik. Tüm sorularımıza istisnasız yanıt getiren Bora Balcıoğlu; “Ülkemizde siyasetin tabiri değişmeye başlamışken bana güvenenlerin hiçbir şekilde yüzünü kara çıkartmadım. Parti örgütüne bırakacağımız en büyük mirasın bu olduğunu düşünüyorum. Ahlaklı ve dürüst siyaset yaparak gençlere örnek olmaya devam edeceğim” diyerek siyasete bu kulvarda devam etme kararlılığını ortaya koydu.

Röportajı aynen bilgilerinize sunuyoruz;

“YÖNETEN VE YÖNETİLEN ARASINDAKİ GÜVENİN GÜÇLENDİRİLMESİNİ SAĞLADIM”

Hazal BAŞARAN: 3 dönemdir meclis üyeliği görevini yürütüyorsunuz. Bu sürece yönelik bir rapor çıkardığınızda parti örgütüne neleri kattığınızı, parti içinde neleri değiştirdiğinizi düşünüyorsunuz?

Bora BALCIOĞLU: 2009 yılında Sayın Özcan Işıklar’ın adaylığı ile birlikte meclis üyesi oldum. 2014 seçimlerinde tekrar adaylık süreci başladı. 2014 seçimleri kazanılınca Başkan Yardımcılığı görevine getirildim. Bu süre içinde partili, partisiz vatandaştan gelen talepleri yerine getirdim. Yöneten ve yönetilen arasındaki güvenin güçlendirilmesini sağladım. Bunları yaparken adil, ayrımcılık yapmadan, şeffaf ve hesap verilebilirlik ilkesine göre yaptım.

“BANA GÜVENENLERİN YÜZÜNÜ KARA ÇIKARMADIM”

Belediyeler kamu hizmetleri gören, tüzel kişiliği olan yapılardır; belediye görevini yaparken parti içerisinde İlçe Başkanı ve Yönetimi ile ilgili koordinasyonu sağlayıp, elimden gelen tüm gayretle yardımcı olmaya çalıştım. Ülkemizde siyasetin tabiri değişmeye başlamışken partimin, belediye başkanımın, bana güvenenlerin hiçbir şekilde yüzünü kara çıkartmadım. Parti örgütüne bırakacağımız en büyük mirasın bu olduğunu düşünüyorum. Ahlaklı ve dürüst siyaset yaparak gençlere örnek olmaya devam edeceğim.

“HİÇBİR PİŞMANLIĞIM YOK”

Hazal BAŞARAN: Geriye dönüp baktığınızda siyasi hayatınıza dair keşke dediğiniz durumlar var mı?

Bora BALCIOĞLU: Siyasi hayatımda herhangi bir şey için derin pişmanlık yaşadığımı “keşke yaşamasaydım” diyebileceğim bir şey olduğunu söyleyemem…

“GİDECEĞİM YOLDA ENGELLER SADECE DİNLENME NOKTAM”

Hazal BAŞARAN: Parti içi rekabet sürecinde siyaset basamaklarında yükselmenizin engellenmeye çalışıldığını düşündünüz mü hiç?

Bora BALCIOĞLU: Siyasetin kültüründe vardır bu. Bu soruya sadece şu sözle cevap vermek istiyorum; gideceğin yoldan eminsen, engeller “dinlenme noktan” olmaktan öteye gidemez.

“İMAMOĞLU’NUN ISRARI İLE BÜYÜKŞEHİR MECLİS ÜYESİ OLDUM”

Hazal BAŞARAN: Özcan Işıklar da sizinle birlikte aday adaylığı sürecine girdi. Kendisi aday gösterildikten sonra sizi de beraber olmaya davet ederek ilk sıradan meclis üyesi listesine yazdı. Meclis üyeliğini kabul etme noktasında gerekçeleriniz ne oldu?

Bora BALCIOĞLU: 2019 yılında adaylık sürecim gerçekleşmeyince partimde kalıp normal üye olarak devam etmeyi düşündüm. Sayın İmamoğlu’nun talepleri ve ısrarı karşılığında Büyükşehir Meclis Üyesi oldum.


“KENDİLERİNE AİT İCRAAT YAPTIKLARINDA BU SORUNUZU CEVAPLAYACAĞIM”

Hazal BAŞARAN: Volkan Yılmaz’ın bugüne kadarki icraatlarını nasıl buluyorsunuz?

Bora BALCIOĞLU: Daha önce konuşurken de bahsettim, İBB Meclisinde de belirtmiştim. Kendisinin çaba içerisinde olduğunu görüyorum. Ama yeterli değil. Hep şunu savundum, savunmaya da devam edeceğim; merkezi hükümet hizmetlerini yapacak, Büyükşehir hizmetlerini yapacak, ilçe belediyesi hizmetlerini yapacak; sonuçta kazanan Silivri halkı olacak. 2 yıllık mazeret süreci bitti, bundan sonra kendilerine ait icraatları yaptıklarında cevaplayacağım bu soruyu…

“ORTAK AKILLA HAREKET ETTİĞİNİ KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUM”

Hazal BAŞARAN: Volkan Yılmaz’ın ortak akılla karar alma ve uygulama anlayışını yeterli görüyor musunuz?

Bora BALCIOĞLU: Ortak akılla hareket ettiğini kesinlikle düşünmüyorum. Silivri’deki tüm paydaşları işin içine katmak gerekir. Başta iktidar ve muhalefet meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, odalar, işadamları, siyasi partiler, vatandaş vs. çünkü kent yönetiminde daha verimli kararların alınması için tüm paydaşları verimlilik kavramı ile ortak akılda buluşturmak gerekir.

“ZAMANI GELDİĞİNDE KONUŞACAĞIZ”

Hazal BAŞARAN: “Silivri'de iktidar olmadan bize uyku yok. İstanbul'da zaten iktidarız, Türkiye'de iktidar olmalıyız” ifadelerinizden hareketle sormak istiyorum. CHP Silivri İlçe Örgütü olarak, iktidara giden yolun taşlarını döşemek adına hangi çalışma ve hazırlıklar içerisindesiniz? Silivri’ye nasıl bir ufuk çizeceksiniz?

Bora BALCIOĞLU: Bu soru çok güzel bir soru ama zamanı geldiğinde bunları konuşacağız.

“BEN ADAY GÖSTERİLMEDİĞİM İÇİN O KOLTUKTA OTURDUĞUNU KENDİSİ DE ÇOK İYİ BİLİYOR”

Hazal BAŞARAN: Volkan Yılmaz sizin 31 Mart yerel seçimlerindeki Başkan Aday Adaylığı sürecinize atıfta bulunarak, “Amiyane tabirle meclis üyeliğine fit oldunuz, aday olamadınız. Farzı misal olmaz ya aday olsaydınız, yine olmaz ya belediye başkanı olsaydınız…” tarzında devam eden çıkışından hareketle tam da bu noktada sormak istiyorum; burada CHP’den olsun, AK Parti’den olsun özetle siyasi partilerden yerel yönetime talip olan isimler Belediye Başkan Aday Adaylığı sürecini başvuru yolu ile bir mücadele ortaya koyarak yaparken Volkan Yılmaz’ın yukarının talimatı ile Cumhur İttifakı adayı olarak gösterilmesini siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bora BALCIOĞLU: Doğru bir hitap şekli değildi. Vatandaş eliyle verilen bu koltukların tamamının gelip geçici olduğunu hepimiz biliyoruz. Vatandaş da biliyor, siyasilerin de bilmesi gerekiyor. Sayılı gün çabuk geçer. Kendisi de çok iyi biliyor ki, ben aday gösterilmediğim için o koltukta oturuyor. Bunun net altını çiziyorum. Önümüzdeki dönem hangi arkadaşımız aday olursa olsun Silivri halkı gereken cevabı verecektir. Volkan Yılmaz’ın Cumhur İttifakı adayı olarak gösterilmesi demokratik ya da antidemokratik partilerinin kendi seçimleridir.


“BORDO RENKTEKİ TAKSİLERİN SARI TAKSİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ İMAMOĞLU’NUN TALİMATI VE BERABERİNDEKİ ORTAK ÇABA İLE OLDU”

Hazal BAŞARAN: TBMM’de kabul edilen köy statüsündeki mahallelerde indirimli su kullanımını sağlayan yasa konusu nedeniyle İBB Meclisi’nde Başkan Volkan Yılmaz ve CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı arasındaki tartışmaya dahil olmuştunuz. Başkan Volkan Yılmaz’a yönelik “İBB Meclisi'nde Konuları Çarptırıyorsun!" çıkışınız hafızalarımızda tazeliğini koruyor. Muhalefet olarak siyasi rant uğruna kamuoyuna yanlış aksettirildiğinizi düşündüğünüz farklı konular var mı?

Bora BALCIOĞLU: Yeni seçildiğimizde Büyükşehir’in ilk meclis toplantısındayız. Pandemi falan yok o zaman. Silivri, Çatalca ve Şile’den 100’e yakın taksici Saraçhane’de toplanmıştı. Meclise girerken beni görüp tanıdılar. Sohbet ettiğimizde bize, “Sarı taksi olma talebimiz var, yıllardır bekliyoruz, Ekrem Başkana bu derdimizi anlatacağız çünkü seçim çalışmalarında bizi ziyaret ettiğinde bunu çözeceğinin sözünü almıştık” dediler. Başkanla kendilerini görüştüreceğimi söyledim. 100 kişi içeri giremeyeceğimiz için CHP İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız ile birlikte onlardan da 3 temsilci alarak kendilerini Başkan İmamoğlu ile görüştürdüm. Hatta Silivri temsilcisi Bekir Acabuga, o da şahit. Başkana durumu anlattık. Sayın İmamoğlu hemen Genel Sekreteri Yavuz Erkut’u aradı, “Bora kardeşim taksici esnaflarımızla geliyor. Alt komisyon, üst komisyon falan istemiyorum. Ulaşımda sonuç istiyorum ve çözülmüş bir şekilde dönüş bekliyorum. Bora bu işin takipçisi” dedi. Ardından onlarla birlikte Genel Sekretere gittim. Durumu anlattık. Hep beraber komisyona girdik. Burada Şoförler Odası Başkanı Recep ağabeyin de katkısı var. Buradan ona da teşekkür ediyorum. Bu süreç başladı. Duyuldu tabi. Belediye Başkanımız da Büyükşehir Meclisi’nde gündeme taşıdı. Bundan hiç sıkıntı duymuyorum, gayet doğal, kimin çözdüğü önemli değil ama bir hakkın tesliminin verilmesi gerekir. Ben yaptım oldu falan demiyoruz. “Bunun da katkısı oldu” demekten yanayız biz. Reklamı da sevmediğimiz için biz, sevmeyelim yine, önemli olan hizmet yürüsün vatandaşın da hayatı kolaylaşsın….

“BURADAKİ YİĞİT EKREM İMAMOĞLU’DUR”

Hazal BAŞARAN: Peki başka?

Bora BALCIOĞLU: Müjdat Gürsu Spor Tesisleri, Büyükşehir Belediyemizin marifeti ile baştan sona yenileniyor. Geçtiğimiz son mecliste “Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır” dedi ya… İşte buradaki yiğit Ekrem İmamoğlu’dur. Hakkını vermesi lazım. Benim Müjdat Gürsu örneğim üzerine, “Değirmenköy’ü unutma, Spor Bakanlığımız futbol stadı yapıyor” diyor. İlçe belediyesi olarak yapılanları belirtmek yerine, Değirmenköy’ü karıştırıyor. Bu bir alışkanlık haline gelmiş onda.

“ÖZCAN BAŞKAN BURADA ALKIŞI HAK EDİYOR”

Hazal BAŞARAN: 31 Mart yerel seçimleri sonrası 10 yıllık CHP yönetiminin ardından Silivri’nin bugünkü fotoğrafını nasıl tarif edersiniz?

Bora BALCIOĞLU: Silivri ilçemizin geleceğinin tarım, doğa, turizm, tarih, deniz ve kökü eskilere giden kavramlarıyla şekilleneceğini sürekli anlatıyoruz. Bakın yönetimler, yönetim anlayışları, idareciler, başkanlar değişebilir ama ortaya konan güçlü iradeyi planlayacak gerçek projeyi kimse değiştiremez ve sıyrılmaya çalıştıkça istemese de o hizada yürümeye devam eder. Özcan Başkan bu noktada bir alkışı hak ediyor.


“PROJELERİMİZİN YENİ YÖNETİM TARAFINDAN DEVAM ETTİRİLMESİ ORTAYA KONAN GÜÇLÜ İRADEYİ KİMSENİN DEĞİŞTİREMEYECEĞİNİ GÖSTERİYOR”

Silivri’nin geleceğine yönelik ortaya bir plan, proje, fotoğraf koymuş. Şu andaki yönetimde o fotoğrafın doğru olduğunu görmüş ki, Gıda Bankası’ndan Kariyer ve İstihdam Ofisi’ne birçok projemizi devam ettiriyor; bunlar hala devam ediyorsa demek ki bu iradeyi kimse değiştiremez, bunu bir kez daha belirtmek istiyorum.

“EKREM İMAMOĞLU; AYRIMCILIKLARI KALDIRDI, HİZMETİ EŞİT BİR ŞEKİLDE VATANDAŞA DAĞITIYOR”

Hazal BAŞARAN: Volkan Yılmaz, “Büyükşehir hizmetlerini Silivri’ye sürükleye sürükleye getirdiğini” söylüyor. Ortaya atılan bu iddiada bir gerçeklik payı görüyor musunuz?

Bora BALCIOĞLU: Hayır kesinlikle böyle bir şey yok. Kendisi de görüyor. 2 tane seçim yaşadık biz biliyorsunuz dünyada da ilk. Ona rağmen üstelik 20 milyona yaklaşan bir kentte 1,5 yılda 5 kere ilçemize geldi. Ekrem İmamoğlu Başkanımız herkese eşit bir şekilde, hiçbir ayrım yapmadan, hizmetin siyasetinin olmayacağını gösteren bir duruşla İstanbul’un her köşesine yatırım yapan bir anlayışla devam ediyor. Yani kimsenin sürükleyerek veya koşarak getirmesine gerek yok.

“GEÇMİŞ DÖNEMDE TALEPLERİMİZ ÖNCELİK SIRASINA ALINMIYORDU”

Az önce dediğim gibi bu düşüncenin Silivri’de 2 yılda hizmete dönüştüğünü hepimiz biliyoruz. Silivri’nin doğruları bir. Görev yaptığımız 10 yıllık süre içinde Büyükşehir Belediyesi’ne ilçemizin ihtiyaçları için gidiyorduk. Bugün oraya giden talepler zaten vardı Büyükşehir’de fakat öncelik sırasına alınmıyordu. Ekrem Başkanın bakış açısının “bu MHP’li belediye, bu AK Partili belediye” olmadığını, siyaset yapmadığını gösteren bir anlayış bu.

“GIDA BANKASI ÇOK BÜYÜK BİR DAYANIŞMA ÖRNEĞİ”

Hazal BAŞARAN: 10 yıllık CHP döneminde hayata geçirilen pek çok imza eser bugün mevcut yerel iktidar tarafından devam ettiriliyor ancak Gıda Bankası için bir isim değişikliği söz konusu oldu. Sizce neden böyle bir değişikliğe gidildi, bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Bora BALCIOĞLU: Tabeladaki isimden çok içeriğine bakıyorum. Keşke Gıda Bankası’na ilçemizde ihtiyaç olmasa, herkesin refah düzeyi artmış olsa. Ama maalesef geldiğimiz noktada ihtiyacımız var. Gıda Bankası gerçekten çok büyük bir dayanışma örneği; yapılan yardımı kimsenin bilmediği, alanında kimsenin görmediği... Ben bu yönüne bakıyorum. Önemli olan işleyişin düzgün ve vatandaşa yararlı bir şekilde devam etmesi.


“VOLKAN BAŞKANI ÇOK İYİ ANLIYORUM; ALLAH ONUN DÜŞTÜĞÜ DURUMA KİMSEYİ DÜŞÜRMESİN…”

Hazal BAŞARAN: Kavaklı’da Sancak ailesine yapılan 172 dönüm arazi tahsisiyle ilgili, “Cumhurbaşkanımızın yatırım kararını destekliyorum” diyen Volkan Yılmaz, en son İBB Aralık ayı meclis toplantısında konuyu gündeme taşımış ve buraya yapılması planlanan Plazma Üretim Tesisine muhalefet edenleri “Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli düşmanı” olarak ilan etmişti. Siz bu noktada Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın duruşunu ve tavrını doğru buluyor musunuz?

Bora BALCIOĞLU: Doğru bulmuyorum ama bir duruş ve tavır sergilemek zorunda. Bence ilçemiz için kendisi de bunun doğru olmadığını biliyor. Belediye Başkanının tavrından daha çok bizim bu konudaki duruşumuz daha önemli. Konuyu zaten yargıya taşıdık. Biz ilçemize gelen yatırıma kesinlikle karşı olmadığımızı ancak yapılması planlanan yerin uygun olmadığının altını bir kez daha çizmek istiyorum. O yüzden Volkan Başkanı bu noktada çok iyi anlıyorum. Dedim ya, Allah onun düştüğü duruma kimseyi düşürmesin… Zor bir süreç ama bir irade ortaya koymak gerekir diye düşünüyorum.

“YENİ YILDA HERKESE SAĞLIK DİLİYORUM”

Hazal BAŞARAN: Son olarak Silivri sakinlerine iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Bora BALCIOĞLU: Yeni bir yıla girdik. Daha mutlu haberler aldığımız, daha mutlu günlerimizin olduğu bir yıl diliyorum. Yaşamımızın güzelleştiği, zor günlerin geride kaldığı bir yıl diliyorum. Hepiniz sağlıklı kalın! Sevgiler, saygılar…



 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hüseyin DERTOP
    3 yıl önce
    Hazal, çok güzel bir program olmuş. Ancak, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak Sarı Taksi olayında olduğu gibi, gerçekten kendileri işi halletti ise, İmamoğlu talimatı verdi ise, niye İmamoğlu ve kendilerine teşekkür pankartı asmadı esnaf, kendilerini anlatamadılar mı? Keşke bunu sorabilseydin. En önemlisi, Volkan Yılmaz, belediye bütçesinin  fazla vereceğini söylediğinde, bunun hangi hizmetlerin yapılmasından vazgeçildiği veya yapılmadığının tespitini isteme gibi bir talepleri olmuşmudur sorulabilseydi. Hizmet ile ilgili kamu sektörlerinde, kaynakların en iyi ve çarçur edilmeden kullanılması önemlidir, bu başka birşey, ancak bütçenin belirli bir oranda fazla vermesi anlaşılır bir durum değildir. O zaman iki ihtimal var, ya bütçesi hazırlarken bir hata yapıldı, yada hizmetler yapılırken birşeyler eksik yapıldı. Bütçe hazırlama ve sonuçlandırmada bu böyledir. Bora da hesaplardan sorumlu başkan yardımcılığı yapmıştı, bunu bir sorabilselerdi,Volkan ın söylediği tarihe not oldu.