Bozkurt; "Cumhuriyet Halk Partili Olmak Bedel Ödemektir!"

CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen, 19 Mayıs 1919’un 101. yıldönümünde dün akşam 26. Dönem Milletvekili Dr. Hüsnü Bozkurt ile “19 Mayıs Özel” programında canlı yayında bir araya geldi. Bozkurt burada yaptığı konuşmada, “‘Cumhuriyet Halk Partisi Kuvayi Milliyedir, Cumhuriyet Halk Partisi Zübeyde anadır,Cumhuriyet Halk Partisi Börekçizade Rıfat Efendi’dir, Mustafa Fevzi Çakmak’tır, Mustafa İsmet İnönü’dür, Mustafa Kemal Atatürk’tür ve bizler bu şuurla yolumuzda yürümeliyiz!’ dedi.

Bozkurt; "Cumhuriyet Halk Partili Olmak Bedel Ödemektir!"
Editör: Yaz Dostum
20 Mayıs 2020 - 13:58 - Güncelleme: 20 Mayıs 2020 - 14:04
  
CHP Silivri İlçe Başkanlığının dün akşam ki canlı yayın konuğu 26. Dönem Milletvekili Dr. Hüsnü Bozkurt idi. Bozkurt, 19 Mayıs’ın 101. yılına özel hazırlanan programda dinleyenleri derin bir  tarihi yolculuğa çıkardı.

SAMSUN’DAN ZAFERE MİLLİ MÜCADELENİN ÖZETİNİ GEÇTİ

Bozkurt, programın moderatörlüğünü üstlenen İlçe Başkanı Berker Esen ve dinleyicilere ilk olarak; Birinci Dünya Savaşı ve ardından Mondros Mütarekesi ile gelinen durumun Atatürk’te, Anadolu’da milli mücadele başlatma fikrini nasıl uyandırdığını ve 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkış yolculuğunun fikri temellerini paylaştı.

Bozkurt daha sonra, Samsun’a atılan ilk adımla Anadolu’ya ilerleyen o fikrin bir anda gelişmediğini, özellikle Amasya Tamimi’ndeki ifadeyle ‘Milletin istiklâlini yine Milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ sözünün inanılmaz zorluklarla mücadele edilerek hayata geçirilmeye çalışıldığını sözlerine ekleyerek bu zorluklara değindi.

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının boyunlarında idam fermanları, ihanet bildirileriyle mücadele ede ede Kuzey’de Pontusla, Doğu’da Ruslarla, Güney’de Fransızlarla, Güney Batı’da İtalyanlarla, Anadolu’nun her yerinde İngilizlerle ve Yunan’larla tam 3 yıl 3 ay 22 gün süren mücadelenin nihai olarak başarıyla sonuçlanmasından, akabinde Anadolu halkından bir millet yaratma başarısından ve Cumhuriyetin bu zorluklarla kurulduğundan bahsetti.

Kelimelerle çok kolay telaffuz edilen bu olayların ardında yatan sayısız engel, sayısız zorluk, sayısız meşakkatten bahseden Bozkurt, bütün bu tarihin bizler için çok öğretici olduğunu, bu gerçeği aklımızdan hiç çıkarmamamız gerektiğini ve her boyutuyla çok iyi algılamamız gerektiğini dile getirdi.

19 Mayıs’ı tüm bu algıyla ve anlayışla anlamamız ve anmamız gerektiğini vurguladı.

Anadolu İhtilali’nin emperyalizme karşı mazlum dünyanın verdiği ilk savaş olduğunu ve tüm dünyada büyük bir devrim olduğunu sözlerine ekledi ve Cumhuriyetin kıymetini iyi bilmemiz gerektiğini vurguladı. Buradan önemle Cumhuriyet Halk Partisi’nin temellerine de değinen Bozkurt, partinin aziz bir emanet olduğunu, ‘Cumhuriyet Halk Partisi Kuvayi Milliyedir, Cumhuriyet Halk Partisi Zübeyde anadır, Cumhuriyet Halk Partisi Börekçizade Rıfat Efendi’dir, Mustafa Fevzi Çakmak’tır, Mustafa İsmet İnönü’dür, Mustafa Kemal Atatürk’tür ve bizler bu şuurla yolumuzda yürümeliyiz!’ diyerek ifade etti.

Adana Yüreğir CHP Gençlik Kolu Başkanı Eren Yıldırım’ın tutuklanmasını da değerlendiren Bozkurt, Cumhuriyet Halk Partili olmanın sorumluluk sahibi olmak ve bedel ödemek olduğunu yine Mustafa Kemal Atatürk’e atıfla, boynunda idam fermanıyla verdiği mücadeleyle örneklendirdi ve geçmiş olsun dileklerini dile getirdi.

Sözlerini Atatürk’ün sözleriyle kapatan Bozkurt, “Umutsuz durum yoktur, umutsuz insan vardır. Ben asla umudumu kaybetmedim! Bu uzun mücadelede genç, arkadaşlarıma, sizlere, partililerimize ve hepimize başarılar dilerim.”


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum