Çavdar: "Suriyelilerin Sanayiye Faydası Oldu"

Çay TV’de yayımlanan Sosyal Sorumluluk programına konuk olan Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yetgin Çavdar, Suriyelilerin ülkemize gelmesiyle birlikte ekonomi ve istihdamda olan değişiklikler ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.Çavdar, “Türkiye’de üretim yapan fabrikalar eleman bulamıyorlardı.Bu yüzden ülkeyi terk eden firmalarda oldu. Suriyelilerin gelmesi sanayimize nefes aldırdı. İstihdamın artması fabrikalarda üretimi de çoğalttı” sözlerini kaydetti.

Çavdar: "Suriyelilerin Sanayiye Faydası Oldu"
Editör: Yaz Dostum
10 Ağustos 2020 - 23:34 - Güncelleme: 10 Ağustos 2020 - 23:39
Ortak Akıl ve Dayanışma Platformu’nun sponsorluğunda Çay TV ekranlarında yayımlanan Ramazan Koyuncu’nun sunduğu Sosyal Sorumluluk Programı’na konuk olan Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yetgin Çavdar, ekonomi ve istihdama dair kendisine yöneltilen soruları bir bir yanıtladı.

Koyuncu’nun sormuş olduğu ‘Suriyelilerin sanayide ne gibi etkileri oldu?’ sorusuna da açıklık getiren Çavdar, “Suriyelilerin bize çok da faydası oldu. Türkiye'deki fabrikalar ‘İşçi lazım’ demelerine rağmen eleman bulamıyorlardı. Bu yüzden ülkeyi terk eden firmalarda oldu. Suriyelilerin gelmesi ile birlikte sanayimize rahat nefes aldı. İstihdamın artması fabrikalarda üretimi de çoğaltırken buda tabi Türkiye'ye ülkemize de döviz olarak geri döndü” şeklinde konuştu.

Çavdar, şunları belirtti:

“Suriyeliler bir dramla ülkemize kaçtılar. Öncelikle bunu tespit etmek gerekiyor. Suriyeliler silahlarla ya yok edileceklerdi yada en yakın bir ülkeye kaçacaklardı. Onlarda Türkiye'ye sığındılar. Başka yolları kalmamıştı. Ama ülkemize gelip sığındıktan sonra ülkemizde Suriyeliler ile ilgi anti propagandalar oluşmaya başladı. Bu bir ara çok zirveye çıkmıştı. Öyle ki herkes Suriyelilerin Türkiye'ye zarar verdiğini çok kötü olduğunu ve ülkemizin bunları kabul etmemesi gerektiği söylendi.

“BİZ BABA OCAĞIYIZ”

Bir defa Türkiye bunlar kabul etmek zorundaydı. Bir insanlık gereğiydi çünkü bu olay…  Ya o sınırları kapacaktık insanların hepsi ölecekti yada onları sınırlarımızı açıp içeriye alacaktık. İnsani olan buydu, bizde insan olan mı yaptık içeriye aldık. Biz 2000 yıllık devletiz. Bizim zaten geleneğimizde var. Tarihimize baktığımız zaman bütün dünyadan zor durumda kalan insanlar hep bize sığdırmışlar. Biz böyle bir baba ocağıyız zaten, şimdi de Suriyeliler sığındı. Dolayısıyla Suriyelilerin bize masrafı olmadı mı? Oldu. Bu masrafım bir kısmını belki Avrupa Birliği karşıladı bir kısmını da başka yerler karşıladı ama en ünlemlisi herkesin bildiği bir gerçek var ki biz karşılıyoruz. Dediğim gibi biz baba ocağıyız. Bize yakışan da budur.

“İNSANLARIN ÖLÜMÜNÜ SEYREDEMEZDİK”

İnsanların ölümünü seyredemezdik. O çocukların ve kadınların ölümlerini seyredemezdik. Dünya seyrettiği için söylüyorum. Benim için aşırı duygusal düşünüyor diye söyleyebilirler. Ama mazlum insanların yok oluşunu o suçu olmayan çoluk çocukların, kadınların yok oluşunu dünya seyrettiği için bugün pandemi ile boğuşuluyor. Allah gözle görünmeyen bir hücreyi dünya insanların başına bela etti. Kendine getirtti. Mazlumun ahını alırsan böyle çıkarır Allah…

SANAYİCİ ZOR DURUMDAYDI

Suriyelilerin bize bir çok da faydası oldu. Bunlar ayrı bir program konusu ama bir tanesi de sanayide… Türkiye'deki fabrikalar eleman bulamıyorlardı.  ‘İşçi lazım’ diyorlardı. Arayıp bulamıyorlardı. Adam geliyor 1 - 2 gün çalışıp bırakıp gidiyordu. Artık fabrikalar eleman bulamadığı için Türkiye'den taşınmayı düşünmeye başlamışlardı. Eleman yok! Kim çalışıp üretecek? Ne yapsınlar? Nerede eleman bulabilirim, nerede istihdam sağlaya bilirim o ülkeyi araştırmaya başlamışlardı. Türkiye'de bu konu baya bir çalkantı yaratmıştı. Bazı fabrikalarda hatta bu nedenden dolayı gitmişti. Gidenler var. Onları biliyoruz. Arkadan bir sürüsü de çok zor durumda olmalarına rağmen mecbur oldukları için gitmek zorunda kalacaktılar. İşte bu sınır açılınca sanayimiz de rahat bir nefes aldı.  

“FABRİKALAR ÜRETİMLERİNİ ARTTIRDI”

Oradan gelenler geçimlerini sağlayabilmek için iş bulmak zorundaydılar. Fabrikalarımızda mecburen eleman sıkıntıları çekmelerinden dolayı kapılarını onlara açtı.  Onlarda gelip çalışmaya başladılar. Böylelikle fabrikalar üretimini artırdı. İşlerine devam ettiler.  Buda tabii ki Türkiye'ye ihracat olarak yansıdı. Döviz olarak geri döndü. Dolayısıyla Suriyelilerin böyle birde faydası oldu.

Haber : Batuhan Güçlü

YORUMLAR

  • 0 Yorum