Celalettin Yazıcı: "Ceketi Giydikten Sonra Gömleği Giymeye Çalışıyoruz"

Bugün gerçekleştirilen Şubat Ayı Meclis Toplantısının 2. Birleşiminde konuşan AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, “Silivri merkez bölgesi sahil planları, uygulama imar planı teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimizin 14.01.2021 tarih ve 8 sayılı kararı ile teklif planın 1/5000 ölçekli planla belirlenen nüfus dengesi, yoğunluk değerleri, donatı dengesi ve yol genişlikleri ile uyumsuzlukların giderilerek yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmasına karar verilerek iade edilmiştir” bilgisini paylaştı ve hemen ardından ekledi: “Bu iade sebebi kesinlikle belediyemiz ya da Plan Proje Müdürlüğümüzün bir eksikliği olarak algılanmasın. Çünkü, bildiğiniz gibi planların aslında boş araziler üzerine yapılması gerekiyor. Biz şu anda yapılaşmış bir alana plan uygulamaya çalışıyoruz. Daha açıklayıcı bir şekilde ifade etmem gerekirse önce ceketi giyiyoruz sonra gömleği giymeye çalışıyoruz. Bunu giyerken de tabii ki zorluklarımız oluyor.”

Celalettin Yazıcı: "Ceketi Giydikten Sonra Gömleği Giymeye Çalışıyoruz"
Editör: Yaz Dostum
05 Şubat 2021 - 20:42 - Güncelleme: 05 Şubat 2021 - 20:47

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, Başkan Volkan Yılmaz ile birlikte bugün yapılan meclis toplantısında merkez bölgesi sahil planları, taşkın planları ve kentsel dönüşüm konuları üzerine kamuoyuna bilgilendirme yaptı. 

YAZICI: “SAHİL PLANLARI UYGULAMA İMAR PLANI TEKLİFİ, UYUMSUZLUKLARIN GİDERİLMESİ AMACIYLA İADE EDİLDİ”

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, ilçemiz merkez bölgesi sahip planları uygulama imar planı teklifinin akıbeti ile alakalı şu bilgilendirmeyi yaptı: “Silivri Belediye Meclisi'nin 10.09.2020 tarih ve 109 sayılı kararı ile uygun bulunan Silivri merkez bölgesi sahil planları, uygulama imar planı teklifinin İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimizin 14.01.2021 tarih ve 8 sayılı kararı ile teklif planın 1/5000 ölçekli planla belirlenen nüfus dengesi, yoğunluk değerleri, donatı dengesi ve yol genişlikleri ile uyumsuzlukların giderilerek yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisine sunulmasına karar verilerek iade edilmiştir.

“BU İADE, SİLİVRİ BELEDİYESİ’NİN BİR EKSİKLİĞİ OLARAK ALGILANMAMALI”

Bildiğiniz gibi arkadaşlar, 10.09.2020 tarihinde bu konuyu değerlendirmeye alarak onaylamış ve Büyükşehir Belediyesi'ne göndermiştik. Ancak bu iade sebebi kesinlikle belediyemiz ya da Plan Proje Müdürlüğümüzün bir eksikliği olarak algılanmasın. Çünkü, bildiğiniz gibi planların aslında boş araziler üzerine yapılması gerekiyor. Biz şu anda yapılaşmış bir alana plan uygulamaya çalışıyoruz. Daha açıklayıcı bir şekilde ifade etmem gerekirse önce ceketi giyiyoruz sonra gömleği giymeye çalışıyoruz. Bunu giyerken de tabii ki zorluklarımız oluyor.

“GÜZEL BİR NETİCE ALACAĞIMIZA İNANIYORUM”

Büyükşehir ile yapılan müzakereler neticesinde bazı büyükşehir belediyemizin itiraz ettiği maddelerin bir kısmı ikna edilmiştir. Müdürlüğümüz tarafından belediye başkanımız ve bizlerle yapılan görüşmeler neticesinde bir kısmı da 1/5000’ne uyumsuzluktan belediyemiz tarafından giderilmeye çalışılmıştır. Fakat giderilmeyenlerde var. Örneğin; bir yol 5000’lik planda 20 m2 olarak gözüküyor. Ama buna 20 m2 yol planlamak imkansıza yakın. O yüzden orada yol üzerinde bulunan binaların mağduriyetleri de söz konusu oluyor. Bir kısım uyumsuzluklar var onları da giderdik. Sanırım bu planı da imar komisyonunda oy birliği ile onayladık. Bundan sonra güzel bir netice alacağımıza inanıyorum.

“MERKEZ SAHİL BÖLGESİ 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR TEKLİFİ KOMİSYONUMUZCA UYGUN BULUNDU”

Bu vesileyle komisyon görüşünü okuyorum. Mekansal Planlar Yapı Yönetmeliği uyarınca, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.01.2021 tarih ve 8 sayılı kararı doğrultusunda üst ölçekli plan ile uyumlu gerçekleştirilebilir bir plan kurgusu oluşturularak hazırlanan Silivri ilçesi Silivri merkez sahil bölgesi 1/1000 ölçekli uygulama imar teklifi komisyonumuzca uygun bulunmuştur. Yüce meclise saygılarımızla arz olunur.  Evet değerli arkadaşlar, tabi ki bu önemli bir gündem maddesiydi. İlgili dosya belediyemize bir kısım düzenlemeler yapılması işaretiyle iade edilmişti. Bunları da tabi şehrin menfaatlerine ve üst ölçekli planlara uyarak düzeltip inşallah hızlı bir şekilde de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden geçer düşüncesindeyim.”

Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

YILMAZ: TAŞKIN PLANLARININ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ MECLİSİ’NDE YAKIN TAKİPÇİSİ OLMALIYIZ

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise konuya ilaveten şunları kaydetti: “Taşkın planlarını Ocak ayında bu meclisten yine oy birliği ile geçirdik. Büyükşehir Belediyesi Meclisi ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu ayki meclisimize yetişir mi bilemiyoruz ama yetişmese bile önümüzdeki ay bunu yakinen takip etmek durumundayız. Çünkü, biraz önce bahsettiğimiz gibi kentsel dönüşümü arzulayan fakat yapı yasağı taşkın alanda kalması münasebetiyle eski binasını yıktırdığında yerine yenisini yapamayacak vatandaşımıza hesap vermek durumunda kalırız. Onun için bunu büyükşehirdeki mevcut üyelerimizle de beraber sıkı takipçisi olalım. Bu meclise küçük bir ihtimal de olsa yetişme şansı var demişlerdi. Ama yetişmese de bir sonraki mecliste bunun geçirilip ondan sonra yaşanacak askı süreçlerinin akabinde binaları taşkın alanda kalan ve kentsel dönüşümü arzulayan vatandaşlarımızla da Kentsel Dönüşüm Müdürlüğümüzle bir toplantıya davet edeceğiz. Konu ile ilgili bilgilendireceğiz ki onlar da o sürecin hemen bitiminde proje etütlerini hazır hale getirebilsinler. Yoksa bunların hepsi bittikten sonra bilgilendirirsek 3-4 ay daha bir kayıp zaman oluşabilir. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Ben tekrar meclis üyesi arkadaşlarımız teşekkür etmek istiyorum.”

YAZICI: KENTSEL DÖNÜŞÜM RİSKİ OLAN BİNALARDAN KDV MUAFİYETİ GETİRİLDİ

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, yeniden söz alarak kentsel dönüşümle ilgili bir parantez açtı: “Siz Pazartesi Meclisinde belirtiniz aslında ama gündemin yoğunluğunda kaybolmasın diye tekrar kamuoyunun dikkatini çekmek istiyorum. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay bir kararname yayımlandı. Kentsel Dönüşüm riski olan binalardan KDV muafiyeti getirildi. Birçok muafiyetler vardı ama bu yeni getirildi. Taşeron mantığı ile yaptığınız zaman risk altındaki binalar %18 daha bunu ucuza mal edebilecekler. Birde Aralık ayı meclisinde de yanılmıyorsam söylemiştik ama ben yeniden hatırlatmak istiyorum. Eski ruhsatları varsa şu andaki imar planlarına uygunsuz olsa bile geçmişte aldığı ruhsatlarla tekrar binalarını yapabiliyorlar.”

YILMAZ: PLANLAMA EKİBİMİZLE SÜRECİ HIZLI BİR ŞEKİLDE YÖNETİYORUZ

Başkan Volkan Yılmaz, Celalettin Yazıcı'nın sözlerine şu şekilde karşılık verdi: “Silivri Belediyesi’nin de oralarda bir plan yapması gerekiyor. Böyle bir süreç var. Bu tabi büyükşehir belediye meclislisinin almış olduğu bir tavsiye kararıdır.  Selimpaşa Mahallesi’ndeki yazlıklarda mesela bu şekilde dönüşme girmek isteyen vatandaşlarımız var. Bu süreci de planlama ekibimizle hızlı bir şekilde devam ettiriyoruz bununda bilgisini vermiş olalım."

YAZICI: DEVLETTEN BİR BİNA VEYA YAPI BEKLEMEK BENCE BU ÇOK GERÇEKÇİ DEĞİL

AK Partili Celalettin Yazıcı, son olarak şunları söyledi: “Evet başkanım bunları Boğluca Deresi içinde bunları yaptık. Orası olursa bu dediğiniz tavsiye kararı doğrultusunda oradaki vatandaşlarımız da binalarını yapabilecekler. Başka bölgelerden gelen taleplerde olursa belediye müdürlüğümüz mutlaka değerlendirmeye alacaktır. Ama burada vurgulamak istediğimiz aslında devletten bir bina veya yapı beklemek bence bu çok gerçekçi değildir. Dünyada hiçbir devletin herkesin binasını yapabilecek kadar sermaye birikimi olduğunu düşünmüyorum. Biraz daha toplumumuzun bilinçli olması ve bizim de bu konudaki bilince dikkat çekmemiz gerektiğini düşünerek söz aldım. Teşekkür ediyorum.”

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum