CHP'den Rayiç Bedel İsyanı: "%600'lük Artışı Halka Nasıl Açıklayacaksınız?"

Bugün gerçekleştirilen Eylül Ayı Meclis Toplantısının 2. Birleşiminde rayiç bedel artışını gündeme taşıyan CHPli İBB Meclis Üyesi ve Silivri Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız, Başkan Volkan Yılmaz’a, “İBB Meclisi’nde İSKİ’nin suyun metreküp birim fiyatında talep ettiği %30’luk artışa ‘çok’ deyip reddederken burada yaptığınız %600’lük artışı kamuoyuna nasıl izah edeceksiniz?” diye sordu.

CHP'den Rayiç Bedel İsyanı: "%600'lük Artışı Halka Nasıl Açıklayacaksınız?"
Editör: Yaz Dostum
10 Eylül 2021 - 22:06 - Güncelleme: 10 Eylül 2021 - 22:27
CHPli İBB Meclis Üyesi ve Silivri Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Melih Yıldız, bugün yapılan Silivri Belediye Meclisi'nin Eylül Ayı Meclis Toplantısının 2. Birleşiminde rayiç bedel artışlarıyla ilgili konuştu.

Rayiç bedele fahiş bir şekilde zam getirildiğini söyleyen Melih Yıldız, “Takdir Komisyonu arsa metrekare birim fiyatlarındaki fahiş artışlarla alakalı sessiz sedasız bir gece yarısı operasyonuyla muhtarlara tebliğ ederek bunları askıya çıkarmışlardır. İnanın biz meclis üyeleri olarak da bu rayiç bedel artışı konusunu çok geç öğrendiğimizi itiraf etmeliyim” dedi.



MELİH YILDIZ: GECE YARISI OPERASYONUYLA ARSA METREKARE BİRİM FİYATLARINA FAHİŞ ŞEKİLDE ZAM YAPTINIZ

CHP’li Melih Yıldız, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“İlçe gündemimizi yaklaşık 1,5 aydan beri meşgul eden rayiç bedel artışlarıyla ilgili bir konumuz var. Takdir Komisyonu arsa metrekare birim fiyatlarındaki fahiş artışlarla alakalı sessiz sedasız bir gece yarısı operasyonuyla muhtarlara tebliğ ederek bunları askıya çıkarmışlardır. İnanın biz meclis üyeleri olarak da bu rayiç bedel artışı konusunu çok geç öğrendiğimizi itiraf etmeliyim. Arsa metrekare birim değerlerinin Takdir Komisyonu’nca nasıl takdir edileceği yasayla hüküm altına alınmıştır ancak belediyemizce takdir edilen arsa metrekare birim değerleri çok fahiş olup incelendiğinde en az %100 veya %600 arasında artış yapıldığı görülecektir. Bu artışı sadece emlak vergisi artışı olarak düşünmemek gerekir. Alım satım yaparken de yatırılacak harçlar da bu artan rakamlar üzerinden değerlendirilecektir. Şunu da ifade etmek gerekir ki; genel beyan dönemi haricindeki yıllarda ayrıca her yıl emlak vergisi bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı kadar Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından emlak vergisi genel tebliğleri ile artırılmaktadır dolayısıyla takdir edilen bedeller bir dahaki genel beyan dönemine kadar artacaktır.

“%600’LÜK ARTIŞI SİLİVRİ HALKINA NASIL İZAH EDECEKSİNİZ?”

Şimdi soruyorum;


Bu artışları hangi kriterleri esas alarak belirlediniz?

Emlak beyan değerlerini bu denli artıracak ilçemize ne yatırım yaptınız?

Nisan ayı meclisinde aldığımız kararla 18 mahallemizin imar harçlarının bir kısmının sıfırlamış, bir kısmına da %50 indirim yapılacağının müjdesini kamuoyuna duyurmuştunuz. Peki bu yapmış olduğunuz uygulamayla vatandaşa kalıkla verip kepçeyle geri almış olmuyor musunuz?

Esnafın, işçinin, emeklinin, çiftçinin, ekonomik dar boğazda olduğu pandemi kaynaklı kapalı kalan esnafın halan yaralarını saramadığı ve hayat pahalılığının her geçen gün artarak can yaktığı bu dönemde sizde yapmış olduğunu bu fiyat artışlarıyla vatandaşa bir darbe daha vurmuş olmuyor musunuz?

İBB Meclisi’nde İSKİ’nin suyun metreküp birim fiyatında talep ettiği %30’luk artışa ‘çok’ deyip reddederken burada yaptığınız %600’lük artışı kamuoyuna nasıl izah edeceksiniz?”



VOLKAN YILMAZ: BELEDİYELERİN EN ÖNEMLİ EKONOMİK KAYNAĞI EMLAK VERGİLERİDİR

Yerel yönetimlerin en önemli gelir kaynaklarının başında emlak vergisi geldiğini hatırlatarak muhalefete yanıt getiren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Belediyelerin hizmetlerini sürdürebilmesi, yeni yatırımların yapılabilmesi ve ilçemizin çekim merkezi haline gelmesi için Silivri Belediyesi’nin ekonomik kaynaklara ihtiyacı var.  Bu ekonomik kaynakların en başında gelen de emlak vergileridir.

“BİNA VE ARAZİLER İÇİN 2022,2023, 2024 VE 2025 YILLARINDA UYGULANACAK”

Bütün belediyelerde olduğu gibi bina ve araziler için 2022, 2023, 2024 ve 2025 yıllarında uygulanacak ve emlak vergilerine esas teşkil edecek bu değerler metrekare birim fiyatları Takdir Komisyonu tarafından belirlenmiştir. Elinizi vicdanınıza koyun. Bu sadece Silivri Belediyesi’nin yapmış olduğu bir fiyat belirlemesi değildir; Büyükçemece Belediyesi de bunu yapmıştır, Şişli de, Maltepe de, Hakkari Yüksekova Belediyesi de…

“BÖLGEDEKİ SON YILLARDAKİ GAYRİMENKUL FİYAT ARTIŞLARI DİKKATE ALINDI”

Takdir Komisyonu arsa ve arazi birim değerlerini belirlerken burada en önemli kriter olarak yerleşim yerlerindeki son yıllarda gayrimenkul fiyatlarında meydana gelen artışları dikkate almıştır. Başka bir kriter ise sokak, cadde ve mahallelerdeki değişim ve gelişmişlik oranlarının adil ve eşit bir şekilde yansıtılamaması nedeniyle birbirine yakın ve benzer özellik taşımasına rağmen bina, arsa ve araziler için farklı emlak vergi değerlerinin oluşmasının önüne geçilerek eşit ve adil bir uygulamanın yapılmasını sağlamaktır.

“KIRSAL MAHALLELER MUAF OLACAK”

Kırsal mahallelerden emlak vergisi almayacağız. Kaşıkla verip kepçeyle almayacağız, verdiğimiz kaşık orada kalacak.”

Haber : Hazal BAŞARAN

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum