Değirmenköy'deki Tarihi Kilise Bakımsızlık Ve İlgisizliğin Kurbanı Oluyor

Değirmenköy'deki Germiyan Kilisesi olarak bilinen Agia Paraskevi Kilisesi’nin tarihi dokusunun korunarak restore edilip turizme kazandırılmasını isteyen bu çerçevede mücadelesini ve takibini istikrarlı bir şekilde sürdüren Silivri Tarih Derneği; ilçemizin önemli tarih ve kültür mirası olan yapıdan yeni görüntüler paylaştı. Bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle gün geçtikçe tahrip ve yok olma tehlikesi altında ayakta kalmaya çalışan yapının, tarihi eser kaçakçılarına cesaret veren korumasız ve otlara teslim hali içler acıttı.

Değirmenköy'deki Tarihi Kilise Bakımsızlık Ve İlgisizliğin Kurbanı Oluyor
Editör: Yaz Dostum
18 Haziran 2021 - 22:14 - Güncelleme: 18 Haziran 2021 - 22:24

Değirmenköy'deki Germiyan Kilisesi olarak bilinen Agia Paraskevi Kilisesi’nin restore edilerek turizme kazandırılması ve bu doğrultuda koruma altına alınması için mücadele eden Silivri Tarih Derneği, bu tarih ve kültür mirası ile ilgili süreci yakından takip etmeye ve kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor. Tarihi kilisenin son durumuna ait görüntüleri paylaşan dernek, bir kez daha yetkililere seslenerek güvenlik önlemleri alınması çağrısında bulundu.

“TEL ÇİTLERİN CAYDIRICI BİR ETKİSİ OLMADIĞINI, KİLİSENİN 7/24 KAMERA SİSTEMİ İLE İZLENMESİ GEREKTİĞİNİ İFADE ETMİŞTİK”

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:


“10 gün önce Değirmenköy'deki Kilise yapısının kamera sistemi ile 7/24 olarak izlenmesi gerektiği, yapı etrafında bulunan tel çitlerin caydırıcı bir etki bırakmadığı ve bu tel çitlerin kolayca aşılabileceğini dile getirerek hem web sayfamızda yayınlayarak kamuoyu ile paylaşmış hem de Silivri Belediyesi yanı sıra birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü'ne dilekçelerimizi iletmiştik.

“SÖZ KONUSU TEL ÇİTLERİN HİÇBİR KORUYUCULUĞU YOK, İÇERİYE GİRİŞ DURUMU DEVAM EDİYOR”

15 Haziran günü yapıya yaptığımız rutin kontrol amaçlı ziyaretimizde yapının yanına yabani otlardan yaklaşmanın mümkün olmadığı, kültürel mirasın bu dış etkenler dolayısıyla otların içerisinde kaybolduğu ve söz konusu tel çitlerin kesilerek içeri HALEN girişin sağlandığı fotoğraflarda görülebilmektedir.

“İVEDİ ŞEKİLDE RESTORE EDİLMELİ VE GÜVENLİK SİSTEMİ KURULARAK OLUŞABİLECEK TEHLİKELERİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Dolayısıyla yapı ile alakalı bugüne dek yazdığımız yazılar ve başvurular güncelliğini korumaktadır. Silivri'deki tarih ve turizm potansiyeli açısından önemli bir kültürel miras olan söz konusu kilise yapısının ivedi şekilde koruma altına alınarak restore edilmesi gerekmekte, bu süreye dek yapı ve çevresinin fotokapan ve kamera sistemiyle 7/24 takibinin sağlanması, yapının koruma altına alınması ve oluşabilecek tehlikeler dolayısıyla yapı içerisine giriş önlenmesi gerekmektedir. Kamuoyuna saygılarımızla…”













 

YORUMLAR

  • 0 Yorum