Dertop: "İnsanlar üretim geleneğini unuttu"

Demokratik Sol Parti Silivri İlçe Başkanı ve Parti Meclis Üyesi Hüseyin Dertop, Düşün Konuş Dinle (DKD) Akademi tarafından düzenlenen Hayatın Muhasebesi Programına canlı yayın yöntemiyle katılarak eğitmen Feray Atalay'ın sorduğu soruları yanıtladı. Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla alakalı bilgilendirmelerde bulunan Dertop, aynı zamanda Silivri’nin bazı mahallelerine getirilmek istenen kırsal mahalle statüsüne de değinerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Bizim köylerimizde köy tüzel kişiliğine ait çok miktarda araziler vardı. Bunların hepsi devlet tarafından satıldı” diyen Dertop, “Bu araziler birilerine peşkeş çekildi. Şuanda da verilecek arazi bittiğinden dolayı, kırsal mahalle oldu buralar” ifadelerini kullandı.

Dertop: "İnsanlar üretim geleneğini unuttu"
Editör: Yaz Dostum
14 Haziran 2021 - 08:57 - Güncelleme: 14 Haziran 2021 - 09:25
Demokratik Sol Parti Silivri İlçe Başkanı ve Parti Meclis Üyesi Hüseyin Dertop, Düşün Konuş Dinle  (DKD) Akademi tarafından düzenlenen Hayatın Muhasebesi Programının konuğu oldu. Canlı yayın yöntemiyle programa katılan Dertop, eğitmen Feray Atalay’ın moderatörlüğünde sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kendi yaşam hayatından yola çıkarak, tarafına yöneltilen soruları açık ve net bir şekilde cevaplandıran Dertop, Silivri hakkında da konuşarak köy yaşantısının devam ettiği mahallelere getirilmek istenen köy tüzel kişiliği ile ilgili çarpıcı açıklamalar kaydetti.

Öte yandan kooperatiflerin sosyal sorumluluktaki yeri hakkında da konuşan Dertop, “Kooperatifler sermaye harcamadan sadece emekleriyle insanların dayanışmasını sağlaya bilecek kurumlardır. Tüketim kooperatifleri kurulsa insanlar bu kooperatiflere 1TL karşılığında üye olsalar, tüm ürünlerin ben marketlerden yarı fiyatı altında alınabileceğini düşünüyorum. Yani bir ülkede 10 liraya domates yenir mi? tarım ülkesi burası..” dedi.

Dertop, açıklamalarında şu detayları aktardı:

“Kooperatifler sermaye harcamadan sadece emekleriyle insanların dayanışmasını sağlaya bilecek kurumlardır. Devletimiz biliyorsunuz vatandaşlara kaymakamlık kanallarıyla soğan ve patates dağıttı. ‘Hayır’ bunlara hiç gerek yok! Tüketim kooperatifleri kurulsa insanlar bu kooperatiflere 1TL karşılığında üye olsalar, tüm ürünlerin ben marketlerden yarı fiyatı altında alınabileceğini düşünüyorum. Yani bir ülkede 10 liraya domates yenir mi? 10 liraya salatalık yenir mi? 15 liraya çilek yenir mi? tarım ülkesi burası.. Ama siz ne yaptınız en büyük yanlış politika, bizim meşru köylerimizi, tarımın beşiği olan uygulamanın anası olan yerleri mahalle yaptınız.

Mesela ben İstanbul'da Silivri'nin köylerini biliyorum ben. Burada 50 kilometre uzakta köy var. Ama mahalle diye geçiyor. Şimdi Fatih'teki Mahalle ile bu mahallenin büyüklüğü aynı muhtarın hiçbir etkisi yok. Hayır olmaz. Fatih'teki vatandaş gece tiyatroya nasıl gidip de yararlanabiliyorsa mahalle yaptıysan, buradaki insanı da yararlandıracaksın. Burada saat 5’den sonra eski köyümüz olan Yeni Mahalle’ye araba gitmez. Orada hasta olsa ambulans gidene kadar oraya insanlar can çekişir. Ama şehir merkezinde 2 dakika geç gelsin ambulans millet bir birini yiyor araç geç kaldı diye… Burada insanlar gerçekten mağdur.

Şimdi yavaş yavaş yeni uygulamalar başlıyor. Kırsal Mahalle diye yeni bir kavram çıkardılar. Neden bunu yapıyorlar biliyor musunuz? Bizim köylerimizde köy tüzel kişiliğine ait çok miktarda araziler vardı. Mesela harman ve otlak yerler vardı. Tabiri caizse mafya vari bir şekilde devlet üzerlerine çöktü ve sattı buraları. Birilerine peşkeş çekildi. Şuanda da bunlar bittiğinden dolayı, şimdi artık kırsal mahalle oldu buralar.

Ne yapacak kırsal mahallede adam, hayvan bakmasını unuttu. Hayvanın altından gübresini temizlemesini unuttu. Yem vermesini unuttu. Her şey veterinerlere kaldı. Daha önce veterinerler bu kadar önem arz etmiyordu ki köylerde… Köylerde çobanlar vardı. Onlar hayvanların her ihtiyacını bilirdi. Üretim geleneğini unuttu insanlar. Şimdi tekrar kırsal mahalle olduğu zaman ne olacak yapabilirler mi? Çok zor.


Haber : Batuhan Güçlü

YORUMLAR

  • 0 Yorum