Ersin Taşkın: "Algıyı Yönetmekten Öteye Geçemiyorlar!"

CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Ersin Taşkın’la gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisine yerel seçimler sonrası Silivri’deki değişimi, Murat Sancak'a tahsis edilen Kavaklı'daki 172 dönüm araziyle alakalı Başkan Volkan Yılmaz’ın duruşunu, Silivri’nin ötelenen gündemlerini, Büyükşehir’in Silivri yatırımlarını sorduk. “Silivri’de değişim oldu evet; bir tek Belediye Başkanı değişti, onun haricinde şu an değişen bir şey yok” diyen Ersin Taşkın, “Gidiyor Silivri Devlet Hastanesi çevresinde yapılan prestijli yol, kavşak, tretuvar ve bisiklet yolu düzenlemelerini inceliyor. Aynı şekilde Müjdat Gürsu’ya gidiyor, “inceleme yapıyoruz” diyor. Neyi inceliyorsun, bu işleri sen mi yapıyorsun? İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetleri bunlar. Keza Kısa Köprü ve 32 Gözlü Köprü için de “biz yaptık” deniyor. Senin yaptığın bir şey yok burada. Hepsini Karayolları yapıyor. Herkes de bunu biliyor. Sadece algıyı yönetiyorlar. Algıdan öteye geçemiyorlar” şeklinde konuştu.

Ersin Taşkın: "Algıyı Yönetmekten Öteye Geçemiyorlar!"
Editör: Yaz Dostum
25 Aralık 2020 - 18:06 - Güncelleme: 25 Aralık 2020 - 18:55
CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Ersin Taşkın’la yerel siyaset üzerine bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisine Silivri Belediye Meclisi’ndeki görevinden başlayarak Belediye Başkanının söylem ve icraatlarını, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Sancak ailesine Kavaklı'da tahsisi yapılan 172 dönüm araziyle ilgili Başkan Volkan Yılmaz’ın duruşunu, Silivri’nin ertelenen öncelikli meselelerini, Büyükşehir’in Silivri yatırımlarını sorduk. “Onlar konuşmamamızı, göz yummamızı istiyorlar ama bizim görevimiz iktidara doğru yolu göstermektir” diyen Ersin Taşkın, tüm sorularımıza içtenlikle yanıt getirdi.

Röportajı aynen bilgilerinize sunuyoruz;

“TARIM KOMİSYONU BUGÜNE KADAR 1 DEFA TOPLANDI”

Hazal BAŞARAN: Silivri Belediye Meclisinde hangi komisyonda görev alıyorsunuz? Bu göreviniz Silivri’ye ve Silivri sakinlerine ne gibi hizmetler sunar?

Ersin TAŞKIN: Tarım ve Hayvancılık Komisyonu’nda görev alıyorum. Komisyon toplanmadı desem yeri var, bugüne kadar 1 kere toplandı. O da kırsal alanlarda hayvancılık veya depolama yapılabilmesi için 20.000 m2 şartı vardı. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın elini kolunu bağlayan bir konuydu. Bu mağduriyetin çözümü noktasında bunun seracılık için 3.000 m2, küçükbaş hayvan için 5.000 m2, büyükbaş hayvan için 8.000 m2 şartıyla sınırlandırılmasını oy birliği ile tavsiye karar alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdik. Geçtiğimiz günlerde Volkan Başkan da bu konuyu İBB Aralık ayı meclisi oturumunda dile getirdi ama bu kararın Silivri Belediye Meclisi’nde oy birliği ile alındığını söylemedi. Bizim desteklediğimizi de orada ifade etmesi lazımdı. Onun haricinde bugüne kadar Tarım Komisyonu toplanmadı.

“BELEDİYENİN KİRALIK TARLALARI BİLE TARIM KOMİSYONU’NA GELMİYOR”

Hazal BAŞARAN: Mevcut yerel yönetimin tarımla ilgili çalışmalara verdiği ağırlık ortada iken ve aynı zamanda Silivri’nin geleceği tarıma evrilirken komisyon neden toplanmıyor?

Ersin TAŞKIN: Herhalde gerek duymuyorlar. Meclis gündemini biz oluşturmuyoruz. Gündemde ne gelirse komisyonlara havale oluyor. Çoğunlukla İmar ve Hukuk Komisyonu’na gidiyor. Belediyenin kiralık tarlaları var, konu Hukuk Komisyonu’na gidiyor, bedelleri orada belli oluyor. Bu noktada Tarım Komisyonu’na gelen bir şey yok. Meclisi görüyorsunuz, izliyorsunuz zaten. Tarım Komisyonu’na hiç havale yok. Benim de kalkıp Hukuk Komisyonu’nda konuşulan bir konu hakkında, “Bir dakika Başkanım söz istiyorum” demem çok da doğru değil. Millet meclis üyesi ama gelip gidiyor hiç söz almıyor diye düşünebilir ama ne yapabilirim ki benim alanım değil. Sırf muhalefet olsun diye söz almak da doğru olmaz.

“SİLİVRİ’DE BİR TEK BELEDİYE BAŞKANI DEĞİŞTİ, BAŞKA DA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK”

Hazal BAŞARAN: Cumhur İttifakı'nın MHP'li Silivri Belediye Başkan Adayı Volkan Yılmaz yola, “bir şey değişecek, her şey değişecek” şiarıyla çıkmıştı. Geride bırakılan yaklaşık 2 yıllık zaman dilimi içinde sizce Silivri’de değişim oldu mu? Değişim oldu diyecek olursanız bu değişim Belediye Başkanının söylemi veya icraatları ile örtüşüyor mu?

Ersin TAŞKIN: Silivri’de değişim oldu evet; bir tek Belediye Başkanı değişti, onun haricinde şu an değişen bir şey yok.

“İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETLERİNİ SAHİPLENEREK ALGI YÖNETİYORLAR”

Ortada İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmetler var. Bugün kalkıp İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı hizmetleri sahiplenmek ne kadar doğru? Gidiyor Silivri Devlet Hastanesi çevresinde yapılan prestijli yol, kavşak, tretuvar ve bisiklet yolu düzenlemelerini inceliyor. Neyi inceliyorsun, sen yapmıyorsun ki? Aynı şekilde Müjdat Gürsu’ya gidiyor, “inceleme yapıyoruz” diyor. Neyi inceliyorsun, bu işi sen mi yapıyorsun? İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmetleri bunlar. Keza Kısa Köprü ve 32 Gözlü Köprü için de “biz yaptık” deniyor. Senin yaptığın bir şey yok burada. Hepsini Karayolları yapıyor. Herkes de bunu biliyor. Sadece algıyı yönetiyorlar. Algıdan öteye geçemiyorlar. Benim gördüğüm bu.

“ÇÖP TOPLAMAYI LÜTUF GİBİ SUNMALARI ÇOK YANLIŞ”

“Çöp topluyorum” diyor. Çöpü toplamak hizmet değildir ki zaten belediyenin rutin yapması gereken temel görevidir. Belediyenin görevi nedir? Vatandaşların huzurunu, refahını artıracak ve yaşamını kolaylaştıracak hizmetleri sunmaktır. Çöp toplamayı, yol süpürmeyi, yol yapmayı insanlara lütuf gibi sunmak çok yanlış.



“VOLKAN YILMAZ’IN KAVAKLI’DAKİ TAHSİSLE İLGİLİ TAVRINI DOĞRU BULMUYORUM”

Hazal BAŞARAN: Kavaklı Mahallesinde Ethem Sancak’ın yeğeni Murat Sancak’ın sahibi olduğu Maxicells İlaç Sanayi Anonim Şirketine yapılan 172 dönüm arazi tahsisiyle ilgili partinizin tepkisini biliyoruz. Büyük yankı uyandıran bu kararla ilgili “Cumhurbaşkanımızın yatırım kararını destekliyorum” diyen MHP İBB Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, en son İBB Aralık ayı meclis toplantısında konuyu gündeme taşıdı. Başkan Yılmaz, buraya yapılması planlanan Plazma Üretim Tesisine muhalefet edenleri “Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli düşmanı” olarak ilan etti. Siz bu noktada Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın duruşunu ve tavrını doğru buluyor musunuz?

Ersin TAŞKIN: Doğru bulmuyorum. Bu yerle ilgili belediyeden görüş istenmiş. Belediye meclis toplantısında Volkan Başkan bizlere bu yazışmaları gösterdi. “Bizden görüş istediler, olumsuz olarak görüş bildirdik” dedi. Olumsuz görüş belirttiği halde bugün çıkıp mecliste veya demeçlerinde “biz bu yatırımın sonuna kadar arkasındayız” demesi zaten çelişkili bir durum. İttifak olduğu için mecbur, ne derlerse tamam demek zorunda. Bugün bir şeye muhalefet ettiğiniz zaman ya “terörist” ya “düşman” diyorlar artık bilinen bir şey.  Dün kol kola olanlar bugün bizi suçluyor. Bizim böyle bir durumumuz yok, çok şükür olmayacak da. Biz yatırıma karşı değiliz, yerine karşıyız.

 “10 MİLYON LİRA SERMAYESİ OLAN ŞİRKET 5,5 MİLYARLIK YATIRIMI NASIL YAPACAK?”

O arazi üniversite alanı olarak ayrılmış. Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi gelebilir. 350 milyon değerinde bir arazi. Kurulan şirkete bakıyorsunuz bir tane ofis kiralanmış, 10 milyon lira sermayesi var. 3,5 milyon yatırım bedeli yani binde biri ile arazi bedelini tahsis ediyorlar. Biz peşkeş deyince kızıyorlar. Peşkeşin kötü bir anlamı yok; sözlük anlamına bakılırsa hediye, armağandır. Böyle bakınca şirket 345 milyon lira kar sağlamış oluyor. 10 milyon lira sermayesi olan şirket 5,5 milyar nasıl yatırım yapacak bu Plazma Üretim Tesisine? Artık orasını biz bilemeyiz ama yeri kesinlikle yanlış.

“SANAYİ ALANLARIMIZ VARKEN NİYE ÖZELLİKLE ORASI?”

Ortaköy sanayimiz var, Alipaşa sanayimiz var, Kavaklı sanayimiz var… İlla Silivri’ye de olması gerekmez. Çatalca’ya olabilir. Lüleburgaz’da sanayiler var. Niye özellikle orası? Millet Bahçesi diyorlar, yapsınlar orasını Millet Bahçesi, yaşam alanına çok yakın.

“YATIRIMA DEĞİL, YERİNE KARŞIYIZ”

Buraya yapılması planlanan Plazma Üretim Tesisinde çalışacak personelin okul mezunu olması lazım. Bir yanına da üniversitemizi yapalım. Burada yetişecek öğrenci de gitsin orada çalışsın. Çalışacak insan dışarıda aranmasın. Yatırımın her zaman yanındayız, biz yerine karşıyız ama onlar biz devlet yatırımlarına karşıymışız gibi bir algı yaratıyorlar…  Volkan Başkan madem bizim gibi yerine karşı, bizimle birlik olsun. Yerinin değiştirilmesi buraya da üniversitenin gelmesi için birlikte gayret gösterelim.

“DEPREM KAPIMIZDA AMA KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BİR ARPA BOYU YOL ALINAMADI”

Hazal BAŞARAN: Yeni dönemde Silivri’nin geleceği açısından siyaset içerisinde konuşulması gereken ancak öncelik tanınmayan, halının altına süpürüldüğünü düşündüğünüz, dile getirilmeyen sorunlar var mı, varsa bunlar neler?

Ersin TAŞKIN: Var mesela Kentsel Dönüşüm. Deprem kapımızda. Kentsel Dönüşüm sık sık mecliste gündeme geliyor. Hatta Grup Başkan Vekilimiz Süheyl Kırkıcı, bununla ilgili bir komisyon kurulmasını önerdi. Kendisi harita mühendisi, içimizde inşaat mühendisleri de var. Bir komisyon kurulmasını ve bu konuyu kapsamlı bir şekilde değerlendirmemiz gerektiğini söyledi. Belediye Başkanımız kentsel dönüşümle alakalı bir şirket kurdu ama bugün baktığımızda bir arpa boyu yol alamadık. Şu anda kentsel dönüşüm yok. Tamam riskli binaların bir kısmının yıkımı gerçekleşti ama yerine yapılan bir şey yok.

“KONUTLAR BÖLGESİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILAMIYOR”

Bakın kentsel dönüşüme ihtiyacı olan eski belediye konutları var. Dere ıslahı projesi olduğu için imara kapalı, kentsel dönüşüme girmiyor. Ekrem bey geldiğinde Başkanımız bu konuyla ilgili dosya sunacaktır. Çok az bir şey kaldı. Dalton Büfe derdik, o bölgedeki uç kısım yani derenin ağzı kaldı. Bitse planlara işleyecekler. Dere ıslahı bittikten sonra tekrar imara açılacak. İmara açıldığı takdirde kentsel dönüşümü rahat devam ettirebileceğiz. Dere ıslahı olduğu için şu an Konutlar Bölgesinde kentsel dönüşüm yapılmıyor ama depremin ne zaman olacağını da bilmiyoruz. Bu tip sorunlar var. Başta kentsel dönüşüm geliyor. En riskli yerler Avcılar, Çekmece, Silivri. Silivri’de özellikle sahil ve çarşı kesimindeki binaların %80’i eski.

“MUHALEFET OLARAK GÖREVİMİZ İKTİDARA DOĞRUYU GÖSTERMEK”

Hazal BAŞARAN: Muhalefet olarak yerel siyaset arenasında haksız eleştirilere maruz kaldığınız oldu mu? 

Ersin TAŞKIN: Haksızlık mutlaka oluyor. Muhalefetin görevi iktidarı çalıştırmaktır. Onlar konuşmamamızı, göz yummamızı istiyorlar ama bizim görevimiz doğru yolu göstermektir.

“BENCE BÜYÜKŞEHİR’İN EN BÜYÜK YATIRIMI SEYMEN’DEKİ ÇÖP GAZI ENERJİ ÜRETİM TESİSİ OLDU”

Hazal BAŞARAN: CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri’de nasıl bir hizmet dönüşümü sağlıyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Silivri özelinde bugüne kadarki en önemsediğiniz yatırımı hangisi oldu?

Ersin TAŞKIN: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük yatırımı Seymen’deki Çöp Gazı Enerji Üretim Tesisi oldu. Oraya yapılan yatırım bölge halkı için çok önemliydi. Akşam oldu mu Alipaşa’da bile kokudan duramıyorduk. Büyükçavuşlu, Seymen, Sayalar, Çayırdere’nin çektiğini siz düşünün. Şu anda koku %90 oranında kesildi. Bana göre en büyük yatırımı oydu. İnsana yatırım yapıldı. Bu açıdan çok değerli bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Bir kere en başta ülke ekonomisine ciddi bir katkısı var, düşünsenize çöp gazından enerji üretiliyor…

“GEÇEN DÖNEM BÖYLE HİZMET GÖRMEDİK”

Onun haricinde yapılan yatırımları zaten görüyorsunuz. Yoldur, kaldırımdır söylemeye gerek bile duymuyorum, belediyenin yapması gereken rutin işler ama geçen dönem böyle bir hizmet görmedik. Neden? “Siz bizden değilsiniz” anlayışından. Eski büyükşehir belediye başkanları “Silivri’ye yağmurlu havada su yok” diye çok söyledi.

“EKREM BAŞKAN PARTİZANLIK YAPMADIĞI İÇİN VOLKAN YILMAZ BUGÜN İSTEDİĞİNİ ALIYOR”

O zaman “Özcan Başkan niye hizmet yapmıyor?” diye eleştiriyorlardı. Ekrem Başkan partizanlık yapmıyor. Volkan Yılmaz da bugün istediğini alıyor. Partizanlık bitti, liyakat devam ediyor.

“SÜRÜKLEYEREK HİZMET GETİRDİĞİ DOĞRU DEĞİL”

Volkan Yılmaz, Silivri’ye sürükleye sürükleye hizmet getirdiğini iddia ediyor. Sürükleyerek falan getirmiyor. Hizmetler bizim İlçe Başkanımızın (Berker Esen) talepleri ile gerçekleşiyor. Hepsinden haberimiz var. Bizim Volkan Yılmaz’a Büyükşehir’den yapılan ziyaretlerden de haberimiz var. Çoğu da bizim taleplerimiz. Bunda kötü bir şey yok.

“BÜYÜKŞEHİR’İN SİLİVRİ’YE HİZMETLERİ KATLANARAK DEVAM EDECEK”

O talep etsin, biz talep edelim; önemli olan Silivri’ye yapılan hizmet ve vatandaşlarımızın bunlardan istifade etmesidir. Alıp götürmeyecek yani yarın belediye başkanlığını kaybetse taşı alıp sökecek hali yok. Kalıcı eserler olması lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyemizin Silivri yatırımları artarak devam edecek. Bir geçiş süreci yaşandı. 2 defa seçim kazandı. Normaldir. 25 yıllık bir yapılanma söz konusu. Bugün bir ilçe yönetimi değişiyor, göreve adapte olunması bir seneyi alıyor. Taşlar anca yerine oturuyor, kolay değil.



“ÖZCAN IŞIKLAR’I NE KADAR TEBRİK ETSEM AZDIR”

Hazal BAŞARAN: “Tarım Yoksa Gelecekte Yok” diyen Özcan Işıklar’ın ardından “Silivri için üretiyor, Türkiye için geliştiriyoruz” diyen Volkan Yılmaz örneği var karşımızda. Hem üretici hem de 470 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi olarak Ersin Taşkın; sanayi ve turizm potansiyellerine karşın Silivri’de yerel kalkınma anahtarı olarak tarım sektörünün benimsenmesini nasıl değerlendiriyor?

Ersin TAŞKIN: Çünkü ilçemiz sanayisi Konya sanayisi gibi gelişmiş değil. Bereketli tarım arazilerimizin çokluğu ve Silivri halkının da büyük kısmının tarımdan geçinmesi nedeniyle tarıma önem veriliyor. Bu toprakları da kaybetmememiz lazım. Üstüne inşaat yaptığımız zaman toprağı geri alma şansımız yok.  1 santimetre toprak 1000 yılda oluşuyor. Bunun değerini bilmek lazım. Biz emanetçiyiz. Bizden sonraki nesile bunu aktarmamız lazım. Bugün Özcan Işıklar’ı ne kadar tebrik etsem azdır. Onun yaptığı şeylerin iyi olduğunu görüyor ki Volkan Yılmaz arkasından devam ediyor. Önce Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM) kuruldu. Buna bağlı olarak ardından Tarım Lisesi açıldı. Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi de kurulacaktı peşinden, seçimde bir yol kazası yaşadık diyelim. Özcan Başkan tarıma çok önem veriyor.

“TÜRAM ŞU ANDA AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR”

Volkan Başkan da tarıma önem veriyor ama TÜRAM’ın şu anda kullanılış şekli yanlış. TÜRAM bir AR-GE merkezi. Tohum şirketlerinin AR-GE merkezleri vardır. Bir tohum ıslah çalışması 20-25 yıl sürüyor. Kalkıp “bu yıl yeni bir buğday çeşidi çıkmış alayım” diyorsun. Aslında o çeşit o yıl çıkmıyor. Dediğim gibi ıslah projeleri 20-25 yıl sürüyor. TÜRAM’da böyle bir yer yani araştırma ve geliştirme merkezi. Oraya 10 yıl boyunca bizim dönemimizde ilaç, gübre, kimyasal hiçbir şey kullanılmadı. Organik tarımı savunduk ve bu bağlamda da toprağın doğal dengesini koruduk.  AR-GE merkezi olarak kullanılan TÜRAM’a kalkıp ilaç da attılar, gübre de attılar, arpa-buğday ektiler. Şimdi çıkıp tarım vizyonundan bahsediyorlar. Arpa ekip, saman dağıtmak vizyonsa bunun takdirini sizlere bırakıyorum.

“2021’DE MUHALEFET BU KADAR TOLERANSLI DAVRANMAYACAK”

Hazal BAŞARAN: 2021’de CHP Silivri’de nasıl bir politika izleyecek? Muhalefette nasıl hareket edecek?

Ersin TAŞKIN: Başkan Volkan Yılmaz’ın görevine adapte olması için ilk yıl yapıcı bir muhalefet sergiledik. Silivri’nin çıkarlarını, vatandaşlarımızın hakkını hukukunu korumak adına bundan sonra muhalefetimiz daha etkili olacak.

“YAPILACAK İLK SEÇİMDE SİLİVRİ’DE İKTİDAR OLACAĞIZ”

Hazal BAŞARAN: Silivri sakinlerine iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Ersin TAŞKIN: Rahat olsunlar. Yapılacak ilk seçimde Allah’ın izniyle Silivri’de tekrar iktidarız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu vesile ile şimdiden 2021 yılının ülkemize huzur ve refah, vatandaşlarımıza da sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum.

“HAKKIMIZI YEDİRMEYE NİYETİMİZ YOK!”

Hazal BAŞARAN: Bu keskin iktidar inancı nereden geliyor diye sormak istiyorum son olarak?

Ersin TAŞKIN: Ekrem İmamoğlu Başkanımızdan geliyor. Onun yolunda gidiyoruz. Gençliğimiz var dedik ya… Bu kadar hengameye rağmen Silivri’de 2 defa seçim kazandık. 1 ay çuvalların üstünde yattık. Gece gündüz bekledik. Kolay kazanılmadı. Hakkımızı yedirmedik, bundan sonra da yedirmeye niyetimiz yok. Çalmadığımız kapı, girmediğimiz dükkan, elini sıkmadığımız vatandaş kalmayacak. Herkesin derdine çare olmak için elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız…


YORUMLAR

  • 0 Yorum