"Futbolda sözde şike davası" Silivri'de görüldü! Aziz Yıldırım beraat etti!

'Futbolda sözde şike davası' karara bağlandı. Mahkeme heyeti, 19 sanığın beraatine, sanık Hakan Karaahmet'in ise adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım hakkındaki karar da açıklandı. Buna göre Aziz Yıldırım şike suçlamalarından beraat etti. Aziz Yıldırım'ın yanı sıra Şekip Mosturoğlu da beraat etti. İşte sözde şike davasında çıkan kararlar... Hangi isimler beraat etti, duruşmaya kimler katıldı? İşte detaylar...

"Futbolda sözde şike davası" Silivri'de görüldü! Aziz Yıldırım beraat etti!
Editör: Yaz Dostum
06 Kasım 2020 - 19:43 - Güncelleme: 06 Kasım 2020 - 21:22
Yargıtay'ın usulden bozma kararının ardından yeniden görülmesine başlanan 'Futbolda sözde şike davası' karara bağlandı. Mahkeme heyeti, 19 sanığın beraatine, sanık Hakan Karaahmet'in ise 'işyeri dokunulmazlığını ihlale azmettirme' suçundan 6 bin lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti. İşte detaylar…

Aziz Yıldırım beraat etti

'Futbolda sözde şike' davasında sanıklar Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım şike ve teşvik primi suçlarından beraat etti. Sanık Selim Kımıl'a ise tehdit suçundan 1 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Öte yandan Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz ve Fenerbahçe'nin eski yöneticisi Şekip Mosturoğlu'nun da aralarında bulunduğu 19 sanığın ‘şike ve teşvik primi’ suçlarından beraatine karar verildi. Bu isimler arasında Ümit Karan, Korcan Çelikay, İskender Alın, İlhan Ekşioğlu, Ahmet Çelebi ve Abdullah Başak da var.

Davanın ikinci duruşması bugündü

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin Futbolda Sözde Şike Davası’nda aldığı kararı Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin usul eksikliği nedeniyle bozması sonucu yeniden görülmeye başlanan davanın ikinci duruşması bugündü.

Duruşmaya kimler gitti?

Çağlayan Adliyesi’nde yapılan duruşmayı Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Genel Sekreter Burak Çağlan Kızılhan ile Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin yerinde takip ederken, duruşmaya Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım ve eski yöneticilerden Şekip Mosturoğlu, Ali Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Önder Fırat ve Cenk Başak katıldı.

Fenerbahçe yöneticilerinin açıklamaları...

Fenerbahçe yöneticileri, duruşma öncesinde açıklamalar yaptı. Fethi Pekin FB TV’ye şunları söyledi:

“Bir önceki duruşmada Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi usulen kararı bozmuştu. Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nin kararına uyma kararı aldı. Usulü bir takım eksiklikler olduğu belirtilmişti. 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi de bu usulsüzlüklerin giderilmesi için kararlar aldı. Bunlardan bir tanesi Sayın Aziz Yıldırım, Sayın İlhan Ekşioğlu ve 3 tane daha sanığın yargılandığı dosyanın ayrılmasıydı, tefrik edilmesiydi. Bir diğeri de 23’üncü Ağır Ceza’da Kumpas Davası devam ediyor, o dosyanın getirtilmesiydi. Bu iki kararı da 13’üncü Ağır Ceza Heyeti verdi. Bugün 2 duruşma arka arkaya olacak ayrıldığı için. Biz ilk duruşmamıza gireceğiz. Başkanımız da bizimle salonda olacak. Bugün önemli bir gün. Bugün umarım buradan müspet bir sonuçla ayrılırız. Tüm camiamızı sevindirecek bir neticeyle çıkarız. Bundan da eminim.”

Burak Kızılhan ne demişti?

Fenerbahçe’nin Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan ise, “Bugün bizim için çok önemli bir gün. Başkanımız da gelecek. İnşallah müspet bir şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Beraat kararları kesinleşmişti

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi 2 Ocak 2020 tarihinde, Futbolda Sözde Şike Davası’nda, yeniden yargılama sonucu verilen beraat kararlarını usul eksikliği nedeniyle bozmuştu.
16 Temmuz 2020’de yeniden görülmeye başlanan davada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım ile birlikte 6 kişinin dosyasının ayrılmasına, 2016/62 nolu dosyanın incelenmek üzere istenmesine ve yeni duruşmanın da 6 Kasım 2020 tarihine (bugün) ertelenmesine hükmetmişti.

"Hukuk galip geldi"

Fenerbahçe Spor Kulübü Avukatı Naim Karakaya beraat kararlarının ardından FB TV'ye açıklamalarda bulundu.

Bugünü görmekten dolayı mutlu olduklarını ifade eden Karakaya, "İllegal bir örgüt tarafından yapılan işlemlerin, hukuksuz işlerin bir yere kadar geldiğini ve hukukun galip geldiğini görüyoruz. Tüm Türkiye’deki insanlar bunu kutlamalı. Bu şekilde bir zafer olarak görüyoruz. 3 Temmuz süreci yaklaşık 10 yıl sonra beraat ile sonuçlandı. Bu önemli bir kazanımdır" dedi.

Karakaya açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Aslında bir önceki karar da beratti. Sadece teknik bazı meseleler nedeniyle bu karar bozuldu. Teknik eksikliğin tamamlanması istendi. Fenerbahçe Kumpası Davası’nın açılmış olması ve iddianamenin düzenlenmesi ve iddianamedeki olguların tartışılması… Mahkeme gerekeni yerine getirdi. Daha güçlü bir beraat kararı oldu. Kararların başka merkezlerde alındığının tespitidir. Hukuk adına bir zafer olarak görüyoruz. Bu karar hukuksuzluğun bittiğinin göstergesidir. Başsavcının itirazı olmayacaktır. Savcı da beraat istemişti. Kumpas gerekçesiyle beraat istedi. Mahkeme de beraat kararı verdi. 1-2 başvuru olabilir dosyayla ilgili. Ama temyiz isteminin olmayacağını düşünüyoruz. Kararın Yargıtay’dan geçerek kesinleşmesine olan inancımız tam.

Kumpas Davası için de güzel bir kazanım oldu. Önceki davanın bitmediği tezleriyle karşı karşıya kalıyorduk. Bugün bu karar Kumpas Davası için de önemli bir karar. Kumpasın mahkumiyeti için de en önemli delillerden biri. Önümüzdeki 2 hafta içinde Kumpas Davası Silivri’de devam edecek. Kısa bir süre içinde savcı görüşü alınacak ve hükme ulaşılacak diye düşünüyorum. 2020’ye yetişmese de yeni yıl başında iyi bir sonuç alınacağına da bugün bir kez daha emin oldum."


"Delillerin hepsinin geçersiz olduğu görüldü"

Fenerbahçe Spor Kulübü Avukatlarından Fesih Delidere de konuyla ilgili FB TV'ye açıklamalarda bulundu.

Sözlerine "Tüm Fenerbahçe camiasına bu karar hayırlı olsun" diyerek başlayan Delidere, "Yıllardır söylediğimiz hukuka aykırılıkların tespiti ortaya çıktı. 3 Temmuz’da Fenerbahçe’ye kurulan bir kumpas vardı. Bunun kumpas olduğunu camia olarak haykırıyorduk. Eski başkanımız yönetim kurulu üyelerimiz başta olan herkes hakkında beraat kararı verildi. Yargıtay’ın bozma kararı usulen bir bozma kararıydı. İki farklı mahkeme görüldü. Usulen iki farklı dava olarak görüldü. Biz kumpasın söz konusu olduğunu söylüyorduk. İddia makamı da çok ayrıntılı bir mütalaa verdi. Bir kumpasın söz konusu olduğu belirtildi. Delillerin hepsinin geçersiz olduğu görüldü. Mahkeme heyeti her iki dosya için de beraat kararı verdi. Tüm Fenerbahçeliler için sevindirici oldu. Kumpas Davası 10 gün sürebilir. Olumlu yansımaları görebiliriz. Orada da sanıkların savunmaları bitti. Ek savunma aşamasına geçilecek. Hukuki gerekçeler orada da geçerli. Bu sürecin bitmesini bekliyoruz. Fenerbahçe’ye bir kumpas olduğunu destekleyecek bir karar verileceğini umut ediyoruz. Süreç azaldı. Artık son duruşmalar yapılmak üzere diye düşünüyoruz. Oradan da güzel haberler vereceğimizi düşünüyorum" dedi.

"Fenerbahçe'ye kurulan kumpas ortaya çıktı"

Fenerbahçe'nin Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Alper Pirşen de FB TV'ye açıklamalarda bulundu.

Bugünün Fenerbahçe'nin dünü, bugünü ve yarının ilgilendiren bir gün olduğunu ifade eden Pirşen, "Hepimiz için tatmin edici ve mutlu bir gün. Eski başkan Aziz Yıldırım, eski yöneticiler ve sonraki yöneticiler için üzerimizden büyük bir yük kalktı. Hayırlı olmasını diliyorum. Bundan 2 sene önce Yargıtay’dan bu karar bozulabilir diye tahmin ettiğimizde tepki gösterenler olmuştu. Dosya tekrar mahkemeye geldi. Ama bu geri dönüş daha hayırlı oldu. Hukukçu arkadaşlarımız bu detayları anlar. Beraatin gerekçesi sevindirici. Gerekçeli kararı henüz görmedik ama savcı mütalaası içerik olarak tatmin edici bir metindi. İlerleyen günlerde kamuoyuna daha detaylı şekilde yansıyacaktır. Buna bağlı olarak lehimize olduğunu düşündüm, gerekçesi çok güçlü bir karar bekliyoruz. Bu kararın beklediğimiz detaylarla gelmesi halinde Fenerbahçe’nin eli güçlü olacaktır. Kumpas Davası’nın da kısa sürede sonuçlanacağını düşünüyoruz. Aynı şekilde lehe bir karar çıkacaktır. Fenerbahçe sadece bir dava kazanmış olmadı. Aslında tamamen Fenerbahçe’ye kurulan kumpas ortaya çıktı. Fenerbahçe beraatten çok daha fazlasını kazandı. Önümüzdeki günlerde daha çok detaya vakıf olduğumuzda kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Kasım ayları Fenerbahçe’nin ayları olur"

Fenerbahçe'nin bir diğer Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin de FB TV'ye konuştu:

"Bu son derece mutlu edici bir sonuç. 9 yılı aşkın bir süredir derdimizi anlata anlata bu noktaya geldik. İki duruşma yapıldı. Beraat kararları çıktı. 9 yılı aşkındır terör örgütünün tuzağının, kumpasının, haksız fiillerinin ortaya çıkması açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir. Bu son derece sevindirici bir durumdur. Beklentimiz buydu. Bu kadar uzun sürmesi bir ayıptı. Ama bugün çıkan karar son derece olumlu olan bir karar. Her iki karar da 7 gün içinde itiraz edilmezse kesinleşecek. 

Kumpas Davası da devam edecek. 2 haftaya yakın sürecek. Onu da yakından takip edeceğiz. Savcının mütalaası önemli. Bir hukuk dersi vermiştir. Bizim baştan beri ifade ettiğimiz her noktaya değinildi. Delillerin düzmece olduğu görülmüştür. Mahkeme heyeti de beraat talep etmiş ve karar verilmiştir. İlk dosyada Ali Yıldırım, Şekip Mosturoğlu’nun bulunduğu dosya… İkinci dosya da Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu’nun da olduğu dosyada karar çıkmıştır. Bu konunun bu kararlarla kapandığını düşünüyorum. Ama 7 gün bekleyelim. Gerekçeli kararı gördükten sonra yine değerlendirmemize devam ederiz. 

Kumpas Davası’nın tarihi de çok önemliydi. Bugünün 6 Kasım olması enteresan bir tesadüf. Kasım ayları Fenerbahçe’nin ayları olur. 6 Kasım’da son derece sevindirici bir netice. Benim tahminim 1-2 duruşma daha olacaktır. Yargıtay konusuna gelince… Onama kararının çıkacağını düşünüyorum. Fenerbahçe’nin hakkını aramak için elimizden ne geliyorsa ardına bırakmayacağız."


YORUMLAR

  • 0 Yorum