Hobi Otomotiv, Silivri/Ortaköy'de 400 kişiye istihdam sağlıyor

Hobi Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Morgül, İş Dünyası programında şirket hakkında bilgilendirmede bulundu. “İşe yöneticilikle başladım direk çünkü babam sağ olsun bize sermayeyi verdikten sonra 1996 yılında şirketi kurduk” diyen işadamı, “Silivri/Ortaköy’de yaklaşık 400 kişi ile beraber çalışıyoruz. Bunun 75’i idari personel, kalanı üretim personeli. Otomotiv yan sanayiye sacdan şekillendirilmiş çeşitli parçalar üretiyoruz. Ana kalem olarak egzoz ve egzoz susturucusu, emisyon kontrol ürünleri, mazot tankları, hava tüpleri, yakıt deposu, sabitleme ayağı, fren körüğü üretiyoruz. İleriki zamanlarda otomotiv yan sanayiye farklı ürünler de yapacağız” şeklinde konuştu.

Hobi Otomotiv, Silivri/Ortaköy'de 400 kişiye istihdam sağlıyor
Editör: Yaz Dostum
16 Şubat 2021 - 20:55 - Güncelleme: 16 Şubat 2021 - 21:01

Hobi Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği üyesi Sedat Morgül, Küpe FM’de radyo programcısı Turhan Alyakut’un sorularını yanıtladı. İşadamı firmanın kuruluş süreci, verdiği hizmetler ve sektör hakkında bilgiler verdi.

Söyleşi aynen şöyle gelişti:

“1996’DA ŞİRKETİ KURDUK”

SORU: Sohbetimize sizi tanıyarak başlayalım…

Sedat MORGÜL: 25 yıldır sektördeyim. Yöneticilikle başladım direk çünkü babam sağ olsun bize sermayeyi verdikten sonra 1996 yılında şirketi kurduk. 2 kardeşiz.

“SEVEREK YAPTIĞIMIZ BİR İŞ”

SORU: Bu sektörün içinde olmak zorunluluk mu yoksa kendiniz mi tercih ettiniz?

Sedat MORGÜL: Bir şeyi zorunlu olarak yaparsanız hayatta başarılı olamazsınız. Bu sevdiğimiz, istediğimiz bir işte öyle de devam ettiriyoruz. İnşallah bizden sonraki neslin de uzun yıllar severek ve isteyerek devam ettireceğine inanıyoruz. Çocuklarımın da bu mesleği devam ettirmelerinden çok memnun olurum. Gönül şirketin başına geçip daha da yukarıya taşımalarından yana.

HER TÜRLÜ EGZOZ VE EMİSYON SİSTEMLERİ İÇİN ÜRETİM YAPIYORUZ”

SORU: Peki biraz şirketinizi tanıyalım… Üretim tesisiniz nerede, kaç kişi istihdam ediyorsunuz, ne üretiyorsunuz bu konularla ilgili bilgi rica edebilir miyim?

Sedat MORGÜL: Silivri/Ortaköy’de yaklaşık 400 kişi ile beraber çalışıyoruz. Bunun 75’i idari personel, kalanı üretim personeli. Otomotiv yan sanayiye sacdan şekillendirilmiş çeşitli parçalar üretiyoruz. Ana kalem olarak egzoz ve egzoz susturucusu, emisyon kontrol ürünleri, mazot tankları, hava tüpleri, yakıt deposu, sabitleme ayağı, fren körüğü üretiyoruz. İleriki zamanlarda otomotiv yan sanayiye farklı ürünler de yapacağız. Biz hem araştırma geliştirme (AR-GE) hem de üretim geliştirme (ÜR-GE) yapıyoruz. Gelen teknik resimlerden yola çıkarak aracın üzerine takılacak modeli yaparız. Bir de halihazırda kullanılan bazı markaların egzoz ve parçalarını kopyalama dediğimiz sistemle benzerlerini üreterek after market piyasasına sunuyoruz.

“AMERİKA VE KANADA PAZARINA YOĞUNLAŞTIK”

SORU: Kimlere üretim yapıyorsunuz?

Sedat MORGÜL: Aksa Jeneratör’e üretim yapıyoruz. Ülke içinde ana sanayide Temsa, Otokar, Karsan, Bmc asgari projeler, tren projeleri var. Elektrikli araç projeleri var. Sadece egzozu değil bunun borusunu, kelepçesini de üretiyoruz. Yurtdışında after market dediğimiz yan sanayiler var. Buradaki bilindik markalara malzeme ve parça üretiyoruz. Ağırlıklı olarak Avrupa’ya çalışıyoruz ama şu dönemde yoğunluğumuzu Amerika ve Kanada üzerinde tutuyoruz ki oradaki pazardan da istediğimizi alabilelim diye.

“ÇİN UZAK KALDI, TÜRKİYE REVAÇTA”

SORU: Sektörde en önemli rakibiniz nereden?

Sedat MORGÜL: Avrupalı bir rakibimiz var. Kendileri Türkiye’de de kurulu zaten egzoz grubu olarak. Herkesin bir marka değeri var, o markaya göre satışlarınız devam ediyor. Çok büyük bir rekabet var, evet ama kendinizi geliştirerek devam etmek zorundasınız. Özellikle pandemiden dolayı Çin çok uzak kaldı. Tedarik süreleri çok uzun olduğu için biraz daha Türkiye revaçta. O yüzden sektör çok hareketli şu anda.

“2020 GENEL OLARAK SATIŞ ANLAMINDA GÜZEL GEÇTİ”

SORU: Covid-19 süreci sizin sektöre nasıl yansıdı?

Sedat MORGÜL: İlk 3 ay çok olumsuz yansıdı. Ciroda, üretimde %20’lik iş kaybımız oldu. Yavaşladık ama kapanmaya gitmedik. Haziran, Temmuz gibi tekrar eski hızımızla devam ettik. Genel olarak satış anlamında 2020’yi çok güzel geçirdik. İnşallah 2021’de aynı şekilde olur. Şu anda döviz kurunun oturduğunu düşünüyorum. Bu kur avantajını iyi değerlendirmek gerekiyor. Dünyadaki yerinizi ticaret olarak sabitlemeniz gerekiyor. 2021’in de çok güzel geçeceğini düşünüyorum ama tabi salgının gidişatını tahmin etmek güç.

“ARA ELEMAN EN BÜYÜK SIKINTIMIZ”

SORU: Sektörün genel olarak yaşadığı sorunlar neler Türkiye’de?

Sedat MORGÜL: Bizim gibi KOBİ’lerin en büyük sıkıntısı ara eleman. Herkes mühendis, herkes üst düzey yönetici olmak istiyor. Üretimin devam edebilmesi için ara elemana çok fazla ihtiyacımız var. Bununla ilgili okullarla görüşmeler yapıyoruz ama gençlerimiz pek ara eleman olmak istemiyor. Kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz daha çok.

“BÜYÜKKARIŞTIRAN’DA HİZMET VERECEĞİZ”

SORU: Kısa vadede projeleriniz var mı?

Sedat MORGÜL: 2021’in 6. ayı itibariyle Büyükkarıştıran’da bir inşaata başlayacağız. 30 bin metrekarelik bir kapalı alanda, organize sanayi bölgesinde yatırım teşvikleri için hazırlıklar yapıyoruz. Ek yedek parça üretimiyle beraber 2022’nin Haziran ayında 1 yıllık inşaat sürecinden sonra buradaki bir tesisimizi o lokasyona taşıyıp piyasada daha iyi yere gelebilmek için yeni ürünlerle beraber hizmet etmeyi düşünüyoruz. Orada sıfır atık projesini de hayata geçireceğiz. Şimdiden bir altyapı yapmaya çalışıyoruz çünkü gerçekten çevre önemli.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum