Hüseyin Dertop: "Selami Değirmenci, Doğru Bir Tercihti"

Demokratik Sol Parti Silivri İlçe Başkanı ve Parti Meclis Üyesi Hüseyin Dertop ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisine DSP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde üstlendiği rolü, Selami Değirmenci’nin DSP Silivri Belediye Başkan Adaylığı akabindeki istifa açıklamasını sorduk. “DSP, bir siyasi partinin yapması gereken şeyi yaptı. Siyasi partilerin doğasında seçimlere girip halkın teveccühü ile iktidara gelmek vardır. Biz kimseyi zorla, hatır gönül işiyle veya çıkarla partiye çağırmadık. Kazanma ihtimali yüksek olan ve istifa edip bize gelen Selami Değirmenci’yi aday gösterdim” diyen Hüseyin Dertop, “Selami Değirmenci’yi Silivri’nin efsane belediye başkanı olması dolayısıyla tercih ettim. Doğru mu tercih yaptık diye sorarsanız tercihimiz doğruydu” şeklinde konuştu ve ekledi: “CHP’yi kimse bölmedi. CHP kendi kendini böldü. Karşımızda devlet gücü olmasına rağmen yıllardan sonra DSP, Silivri’de 3. parti oldu. İstanbul’da da oy oranı en yüksek olan ilçe Silivri. Bununla gurur duyuyoruz.”

Hüseyin Dertop: "Selami Değirmenci, Doğru Bir Tercihti"
Editör: Yaz Dostum
19 Mart 2021 - 22:31 - Güncelleme: 19 Mart 2021 - 23:05

DSP Silivri İlçe Başkanı ve DSP Parti Meclis Üyesi Hüseyin Dertop ile gerçekleştirdiğimiz röportajda 31 Mart yerel seçimleri defterini açtık. Kendisine partisinin yerel seçimlere katılma maksadını, Selami Değirmenci’nin DSP Silivri Belediye Başkan Adaylığı akabinde yaptığı istifa açıklamasını ve yeniden bir seçim olsa yine Selami Değirmenci’yi aday gösterip göstermeyeceklerini sorduk. Tüm sorularımıza samimi bir şekilde yanıt getiren Hüseyin Dertop; başka bir siyasi partiye zarar vermek için siyaset yapmadıklarını vurguladığı konuşmasında, “CHP oylarını bölmeye ihtiyacımız yoktu, onlar zaten kendi kendilerini bölüyorlar" dedi.

“DSP, SİYASETİN DOĞASI NEYİ GEREKTİRİYORSA ONU YAPTI”

Hazal BAŞARAN: 31 Mart yerel seçimlerinde DSP’nin seçimlere CHP’nin oylarını bölmek niyetiyle girdiğini ileri süren bazı çevreler var. Bu algıyı nasıl değerlendiriyorsunuz? DSP, yerel seçimlerde nasıl bir rol oynadı?

Hüseyin DERTOP: DSP, bir siyasi partinin yapması gereken şeyi yaptı. Siyasi partilerin doğasında seçimlere girip halkın teveccühü ile iktidara gelmek vardır. Biz kimseyi zorla, hatır gönül işiyle veya çıkarla partiye çağırmadık.

“SELAMİ DEĞİRMENCİ’Yİ EFSANE BELEDİYE BAŞKANI OLMASI NEDENİYLE TERCİH ETTİM”

Kazanma ihtimali yüksek olan ve istifa edip bize gelen Selami Değirmenci’yi aday gösterdim. Genel Başkanım yetkiyi bana vermişti o nedenle aday göstermede etkili isim ben oldum. Selami Değirmenci’yi Silivri’nin efsane belediye başkanı olması dolayısıyla tercih ettim. Doğru mu tercih yaptık diye sorarsanız tercihimiz doğruydu.

“KARŞIMIZDA DEVLET GÜCÜ OLMASINA RAĞMEN İYİ OY ALDIK”

Devletin bütün imkanlarını kullanan bir iktidar partisi AK Parti ve AK Parti ile ittifak yapmış MHP karşımızda olmasına rağmen iyi oy aldık. Erdoğan; Beşiktaş, Maltepe ve Silivri'de AK Parti'nin değil MHP'nin adaylarının destekleneceğini duyurdu. Volkan Yılmaz’ın da milletvekili adaylığı durumundan altyapısı vardı. Bu bölgenin çocuğu zaten. Devlere karşı hem maddi hem manevi olarak mücadele ettik.

“CHP, KENDİ KENDİNİ BÖLDÜ”

Tabi karşımızda CHP’de vardı. CHP’yi kimse bölmedi. CHP kendi kendini böldü. Ben Selami Değirmenci’yi bir vaat karşılığında çağırmadım. Partimize sadece Selami Değirmenci adaylık için müracaat etmedi. İlk arayan birinci sıradan meclise koydukları arkadaşımızdı. Değerlendirdik, Selami Değirmenci de karar kıldık. Buna rağmen gidip birinci sıradan onu göstermeleri kendi tutarsızlıklarıdır. Benim tutarsızlığım değil. DSP’nin tutarsızlığı da değil. DSP tutarlı parti. Karşımızda devlet gücü olmasına karşın yıllardan sonra DSP, Silivri’de üçüncü parti oldu. İstanbul’da da oy oranı en yüksek olan ilçe Silivri. Bununla gurur duyuyoruz. Seçimi alsak daha iyi olurdu tabi ki, alamadık ama yine kötü değil. Adayımızla beraber sıfırın altında olan partiye yüzde 7’lerin üzerinde oy aldırmışız. Adayımızın etkisi tabi ki var. Adayımızın etkisi var ama adayımız neden DSP’yi tercih etti? DSP sıradan bir parti olmuş olsaydı, 3 dönem üst üste belediye başkanlığı yapmış olan Selami Değirmenci gelip aday olur muydu? Onun için yerel seçimlerde CHP’nin oylarını biz bölmedik. CHP kendi kendini böldü hala da bölmeye devam ediyor.

“TARTIŞMIŞ OLMAMA RAĞMEN DEĞİRMENCİ İLE BİR ARAYA GELEBİLDİM”

Parti meclisinin kararına rağmen Özcan Işıklar, aday gösterildi. Özcan Işıklar iki dönem belediye başkanlığı yaptı, kazanması lazımdı. Politikayı biliyorsa, Selami Değirmenci ile bir araya gelmesi lazımdı. İl Genel Meclis Üyeliği dönemimde Selami Değirmenci ile tartışmış olan bir adamım ben. Ona rağmen Selami Değirmenci ile bir araya gelebiliyorum ama Özcan Işıklar gelemiyor. Sırf kendi bölünmelerinden dolayı bu manzara meydana geldi ve kaybettiler.

“İTTİFAK YAPILANMASINI HOŞ KARŞILAMIYORUM”

CHP daha önceki dönemlerde tamamen zıt olduğu partilerle ittifak çalışması yaptı. Partilerin isimlerini saymanın bir anlamı yok. Rahmetli Genel Başkanım Ecevit, Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurdu. İttifaklar zaten belirsiz, insanları bölen, ülkeyi bölen, siyasetçileri riyakar hale getiren bir yapılanma olarak görüyor ve hiç hoş karşılamıyorum. Koalisyonlar olabilir ama ittifaklar sadece aday konusunda uzlaşıyor. Aday ne? Seçimi kazanmak. Seçimi kazanırsan istediğini yapacaksın. Öyle bir dünya yok. Bu dünya tersine dönmek üzere. Büyükşehir’de dönüyor. Silivri’de de dönecek. Çünkü bir belediye başkanının yapacağı işlerin dışında yaptırılmadığı işler de var. Onları herkes görüyor. Neleri yaptırmıyorlar Volkan Yılmaz’a? Kimler yaptırmıyor? İttifak oldukları insanlar yaptırmıyor. CHP’liler veya DSP’liler değil, kendi içindeki adamlar yaptırmıyor.


“DSP OLARAK ÇITAYI YÜKSELTTİK”

Onun için 31 Mart yerel seçimleri güzel bir seçimdi. Güzel bir değerlendirme yaptık. Partimizi üçüncü konuma getirdik. Çıta yükseldi, bundan sonra daha ciddi sıçramalar gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin DSP’ye ihtiyacı var. Rahmetli Ecevit biliyorsunuz MHP ile de koalisyon yaptı. Devlet Bahçeli, Ecevit’e hiçbir zaman saygıda kusur etmemiş bir insandır. Şu andaki durumunu herkesin takdirine sunuyorum. Şu anda da belki doğru şeyler yapıyordur, belki anlatamıyorduk yaptıklarını ama tarih bunların hepsini yazacak. Doğrunun ne zaman ortaya çıkacağını bekliyoruz.

“SELAMİ DEĞİRMENCİ, ALINGANLIK YAPTI”

Hazal BAŞARAN: Selami Değirmenci CHP’den istifa ederek DSP’nin Silivri Belediye Başkan Adayı olması ardından DSP Genel Merkezi'nin 23 Haziran seçiminde Ekrem İmamoğlu'nu desteklemeyeceğini açıklaması üzerine partiden istifa ettiği yönünde bir açıklama yapmıştı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hüseyin DERTOP: Orada Selami Değirmenci bir alınganlık yaptı. Bunca tecrübeden sonra siyaseti iyi okuması lazımdı. Parti meclisinde tartıştık bu konuları. Partiyi bağlayıcı açıklamayı Genel Başkan yapar. Bizden “Ekrem İmamoğlu desteklenmeyecek” diye bir karar kesinlikle çıkmadı. Biz seçmenimizi serbest bıraktık. Bizim seçmenimiz bu duruma rağmen gidip AK Parti’nin veya bir başka partinin adayına oy vermez. Bizim çizgimiz belli. İttifak yapmamış olsak bile bizim görüşümüz belli. Biz Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine bağlıyız. Bir anlaşmazlık oldu orada. “İstifa ettim” diye açıklama yaptı. Bende bunun üzerine “İstifa diye bir şey söz konusu değil çünkü daha partiye üye olmamışsın sen” dedim. Çünkü siyasi partilerde kişiler, aday oldukları zaman partiye üye olmak zorunda değiller. Üzüldük. Böyle olmaması lazımdı. Genel Başkan böyle bir karar vermedi, böyle bir açıklama da yapmadı, böyle bir alınganlık yapmaya hakkı yoktu. Genel Başkandan bu işin aslını öğrenebilirdi.

“PARTİMİZİN KARARLARINA KARIŞMAYA KALKMALARI ABESLE İŞTİGAL”

Öte yandan İmamoğlu bizim adayımız değil. Bizim partimize ittifak konuşmasına hiç gelmedi. Bizim Genel Başkanımıza, partimize Selami Değirmenci CHP’den istifa edip bizden aday oldu diye 3 tane genel başkan yardımcısını gönderiyorlar ve aynen şunu söylüyorlar; “Bizden istifa edip DSP’den aday olacak olan arkadaşlarımızı partinize almayın!” Kimsiniz ki bizim partimize karışıyorsunuz. Size ne! Bizim kimi aday yapıp yapmayacağımıza onlar mı karar verecek?

“ÇOK YANLIŞ STRATEJİ UYGULADILAR”

Koca Silivri’de iki kere üst üste kazanmış olan bir belediye başkanı, İYİ Parti’ye verdiği meclis üyesi gibi meclis üyesi teklif etmiş olsaydı biz hayır mı diyecektik? “Bu seçmenler bizim seçmenimiz, bizden başka yere oy vermesin” diyorlar! Sanki onların ağıldaki koyunları bunlar, sizde onların çobanıydınız! O zaman tutsaydınız seçmenlerinizi canım. İnsanlar koyun değil, sizde çoban değilsiniz, lider değilsiniz. Kaçırdınız insanları. İnsanlar DSP’nin varlığı sayesinde tutunabilecek bir yer buldular yoksa oy vermeyeceklerdi yine kaybedeceklerdi seçimi yani bize gelen oylar yine onlara gidecek oylar değildi. Çok yanlış strateji uyguladılar, DSP olarak biz doğruyu yaptık.

“SELAMİ DEĞİRMENCİ İYİ SİYASETÇİDİR”

Hazal BAŞARAN: Yeniden bir seçim olsa yine Selami Değirmenci’yi aday gösterir misiniz?

Hüseyin DERTOP: Selami Değirmenci gerçekten kişilik olarak üzerine laf söylenecek bir adam değil. Kötü bir şey söyleyemem Selami Değirmenci ile ilgili. Agresiftir biraz ama siyasetçidir ve Silivri sevdalısıdır. Mesela belediye başkanlığı döneminde Silivri’ye pis sanayinin gelmemesinde Selami Değirmenci’nin büyük etkisi vardır. Silivri’ye zarar verecek, çevre kirliliği oluşturacak sanayi kuruluşlarının gelmemesi için ciddi bir mücadele ortaya koymuştur. O zamanki zor şartlarda sanayinin oluşturulmasında, altyapısında bayağı da başarılıdır. Silivri çok göç aldı ama o dönemlerde kendisi ağırlıklı olarak yerlilerinden oy aldı. Onun için aday gösterilebilir mi, siyasetin değişen konjenktürü, Genel Başkan ve parti meclisi kararı ile belli olur. Artık belli bir yaşı da geçti. Belki de kendisi de istemez. Gençlere yol açmak lazım…

Not: Söyleşinin devamı gelecek…

YORUMLAR

  • 5 Yorum
  • Umut Ali Vural
    2 yıl önce
    Sayın Başkan, tepki oyları üstünden yeni bir şeyler icat ettiğini sanıyor. Ayrışma, Silivri'de oy dengelerinin ters yüz olmasını sağlamıştır.Sonunç Atatürkçülerin, Cumhuriyetçilerin aleyhine olmuştur. Unutulmasın ki, dere akar,akar en sonunda yatağını bulur. Fakat daha önemlisi Dsp bundan sonra genelde ne yapacak? Atatürk ve Cumhuriyet karşıtlarıyla yine kol kola olacak mı? Sorun burda ! Ben siyasi partiyim; partimin büyümesi için şunu yaparım, bunu yaparım sözleri hiç inandırıcı değil! Yaşanılan dönemin hassasiyetini kavrayarak olaya geniş perspektiften bakılmalıdır. "Gönül kalsın ama yol kalmasın"
  • Hüseyin DERTOP-DSP Silivri İlçe Başkanı
    2 yıl önce
    Eleştirebilmeniz bile bir demokratik cesaret ister, Sevgili Umut, ben bir şey icat ettiğimi sanmıyorum, ben bir şey yaptığımı sanıyorum. Atatürkçü sanki yalnız sizin partinizde var, biz Atatürkçü ve Cumhuriyetçi değiliz, öyle mi? Hadi ordan, git bu eleştirini dediğin partide yap, yalnız Selami Başkan değil, meclis üyesi adayları da dediğin partiden istifa edip gelen arkadaşlarımız. Biz adam gibi kendilerine sahip çıktık, ve bu oyu birlikte aldık. Yani, DSP ye ve adaylarına verilen oylar sana göre geçersiz oylar, ben de sana soruyorum, bu oyların dediğin partiye gideceğinin garantisini nereden buldun. Bu boş eleştiriler yerine somut birşeyler söyleyin ki, ben ve biz de hata yaptı isek özür dileyebilelim. Evet, partimin büyümesi için çalışıyorum ve çalışmaya devam edeceğim. Umut ben sana şunu söyliyeyim, hemde güzel örnek, ve ben bunu hiçbir zaman dile getirmedim, getirsem bile öyle bir dünya yok. 1994 yılında, benim DSP İl Genel Meclisi Üyesi seçildiğim seçimlerde, 7.800 DSP, 5.500 dolayında birisi, 6.000 dolayında birisi yani CHP ve SHP oy aldılar. O dönemde DSP den 1, İl Genel Meclisi Üyesi ben seçilmiştim. Hadi şimdi diyebilirmiyiz. CHP ve SHP olmasaydı, bizim oylarımız, 18.000 olurdu ve Silivri den 5 İl Genel Meclisi Üyeliğinin 3 tanesini DSP alırdı diyebilirmiyiz? Öyle birşey hiç söylemedik ve söylemenin de bir tutar yanı yoktur. Onun için eleştirini başka şeklide yapabiliyorsan ve kanıtlarsan, eğer öyle birşey varsa özür dilemesini de biliriz, Biz ECEVİT kültürü ile yetiştik. Ha, diğer arkadaşları kendi partilerine ihanet ettiler diyorsan, senin ve onların sorun, gidin kendi sorununuzu çözün, hele hele Muharrem İnce nin Partisini, Mustafa Sarıgül ün partisini ve diğer YCHP den ayrılıp parti kuran iki veya üç kişinin de bölücü olduğunu mu söyleyeceksin. Birisi Cumhurbaşkanı Adayı idi, birisi önceki dönem İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayıydı, demek ki neymiş. Dediğin gibi değil miş? Eleştirini başkalarına yap, benim partim DSP dir bilgin olsun. Sevgiler.
  • 3 yıl önce
    Hüseyin bey selamı bey buişi ikinci defa yaptı daha öncede Hüseyin Turan başkan oldu bir araya gelmiş olsanız bunlar olmıyacak ikibin oy farkıyla silivriyi kaybettirdiniz
  • Hüseyin DERTOP
    3 yıl önce
    Eleştiriniz için teşekkür ederim. Muharrem Bey, DSP ile YCHP bir ittifak görüşmesine girmemiştir. Yani bizi, DSP yi yok saymışlardır. Açıklamalarım içinde bu sorunuza cevap mutlaka vardır. Size bir örnek vereyim. İyi Parti ile ittifak yaptılar değil mi? İyi Parti li bir arkadaş Silivri Meclisi ne girdi, bunda mutabıkmıyız, bu arkadaş şimdi nerde? MHP ye geçti. Hani diyorum ya, ittifakların tabanı yok, kirli ilişkiler, riyakar insanlar yaratıyor diye, işte aynen bu. Selami Değirmenci ye gelince, nice İlçe Yönetimi veya Belediye Başkanı, 3 dönem üst üste partilerinden belediye başkanlığı yapmış kişiyi hep dışladılar, niye bir diyalog yolu bulmadılar diye hiç sormuyorsunuz. Onun için, DSP olarak biz ayrı bir partiyiz ve Rahmetli Genel Başkanım Bülent ECEVİT ile Başbakanlık görmüş bir örgütüz, biz ne yaptığımızı biliyoruz, karşımızdakiler bilmiyorsa onun vebalini biz üstlenmeyiz. Sizin eleştirinize de saygı duyuyorum. Tekrar teşekkür ederim. Sağlık ve güzellikle kalınız. Saygı ve Sevgilerimle.
  • Hüseyin DERTOP
    3 yıl önce
    Teşekkürler, Hazar Başaran ve Batuhan Güçlü, güzel bir sunum olmuş, yüreğinize sağlık, kaleminiz sekmesin, hep güzellikler yaşayın.