"Kale Park'ta Eser Tahribatı Sürüyor"

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından çıkarılan bültenin ikinci sayısında “Yerel Tespit” başlığı altında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatı ile yenilenen Kalepark Sosyal Tesisleri bünyesindeki açık hava müzesinde sergilenen eserlerin tabiatın tahribine açık ve korumasız durumunda olduğuna dikkat çekilirken, gelecek kuşaklara aktarımı için arkeolojik yapılar hakkında sağlıklı bir belgelendirme ve arşivleme çalışması yapılması akabinde derlenen envanter bilgilerinin ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılması gerektiği de kaydedildi.

"Kale Park'ta Eser Tahribatı Sürüyor"
Editör: Yaz Dostum
25 Mart 2021 - 18:47 - Güncelleme: 06 Nisan 2021 - 20:31

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından çıkarılan bültenin ikinci sayısında “Yerel Tespit” başlığı altında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatıyla yenileme çalışması yapılan Kalepark Sosyal Tesislerindeki açık hava müzesinin durumu işlendi. Söz konusu değerlendirmede eserlerin envanterinin tutulması, bilgi ve belgelerin derlenmesi gerektiği ifade edilirken, verilerin ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılması sonucu, tarihi mirasımızın dış etkenlere maruz kalmaması için uygun bir takım önlemler alınması konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu.

“SERGİLENMESİ GEREKEN ESERLERİN BİR KISMI DEPO ALANINDA İSTİFLENİYOR”

Müzenin durumu, ihtiyaç analizi, yapılması gereken tespit ve taleplerin paylaşıldığı araştırma yazısında şu görüşlere yer verildi:

“Silivri Kale Park bölgesinde gerçekleştirilen çalışmaların ardından, sergilenmesi gereken eserlerin bir kısmının depo alanına istiflenmesi çalışmaların tamamlanmadığını işaret etmektedir. Bahis konusu eserlerin içinde Musevi, Osmanlı ve Rum toplumuna ait mezar taşlarının yer aldığı, dönemine ait mimari korniş, sütun kaidesi, sütun başlığı, kum taşı ve benzeri türde pek çok eser yer almaktadır.


“TARİHİ ESERLERİN KAYIT ALTINA ALINMASI, TASNİFLENMESİ VE ARŞİVLENMESİ GEREKİYOR”

Kalepark’ın tarihi niteliğine uygun olarak düzenlenmesine karar verilmişse; bu eserlerin düzgün bir raf sistemi ve zemin kaplaması kullanılarak, cinsine ve dönemine göre tasnif edildiği, kayıt ve fotoğraf altına alınarak arşivlendiği, bu bilgilerin ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşıldığı bir koruma düzeninin kurulması gerekmektedir.

“TESPİT VE TALEPLERİMİZİ SİLİVRİ BELEDİYESİNE SUNACAĞIZ”

Şu hali ile korumanın ve güvenliğin eksikliği ile tahribat devam etmektedir. Tespit ve taleplerimizi içerir dilekçemiz derneğimiz yönetimi tarafından Silivri Belediyesi’ne sunulacaktır.


“KAİDELER YOSUN BAĞLADI”

Diğer yandan; arkeolojik eser teşhir alanında düzenlenen kaideler dış koşullardan etkilenerek yosunlanmaya maruz kalmıştır. Teşhir alanındaki koruma yöntemi de eksiklidir. Yağmurlu ve nemli koşullar, ağaçlarda yaşayan kuşların dışkıları vb. etmenler eserlere nüfuz etmekte, yüzey yazılarının okunmasını zorlaştırmakta ve kültür varlıkları görselliğinden uzaklaşmaktadır. Şehrimizin en önemli tarihi kültürel varlığı olan Kalepark’ın düzenlemesinin ve tarih turizmine kazandırılması için yapılanların, yapılacakların gerisinde kalması düşündürücüdür.”

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Silivrili
    3 yıl önce
    Kültürel mirasın doğru korunması ve doğru sergilenmesi gerekmektedir. Derneğin çabasını kutluyorum. Silivri'de dokunulmayan yerlere temas edip, konuşulmayanları konuşuyorlar. Yaptım olduculuğun sonucudur bu görüntüler.
  • Hüseyin DERTOP-DSP Silivri İlçe Başkanı
    3 yıl önce
    Derneğin yaptığı çalışmalar ve sizin yaptığınız haber, bilgilendirici ve yönlendirici olması açısından çok önemlidir. Yetkililer umarım en kısa zamanda gerekli önlemleri alır ve tarihi eserler insanlarımızın yararlanmasına iyi bir sunumla çıkarılır. Teşekkürler.