Kapalı Sulama Sistemi İle Toprakta Verim Artıyor

İBB bünyesinde bulunan sulama göletleri kapalı devre sulama sistemine geçiyor. İstanbullu çiftçinin kendi kontrolünde suladığı topraklarda böylece verim artıp, su israfı olmayacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hasat Bayramı’nda yaptığı konuşmada ‘’Kiminin aklından kanalın yanındaki binalar geçer, bizim de aklımızdan sulama kanalları, oradan bereket fışkıracak topraklar geçiyor’’ diyerek, bu sistemle kent genelindeki bin dekarlık sulanan alanın 13 bin dekara çıktığını söyledi.

Kapalı Sulama Sistemi İle Toprakta Verim Artıyor
Editör: Yaz Dostum
07 Eylül 2021 - 16:50 - Güncelleme: 07 Eylül 2021 - 19:31

Başlatılan tarım seferberliğinin devamı niteliğinde hayata geçirilen projeler çiftçinin yüzünü güldürmeye devam ediyor. İBB bünyesinde bulunan 15 tarımsal sulama göletinin 5’i kapalı devre sulama sistemine geçirildi. 

Silivri’de gerçekleştirilen Hasat Bayramı’na katılan İBB Başkanı İmamoğlu, ‘Kapalı Devre Sulama Sistemi’ sayesinde tarımsal üretim yapılan alanların genişleyeceğine dikkat çekti. Suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra tarımsal üretimde önemli bir iş gücü ve maliyet kazanımı da sağlayan sistemle sulanan alan bin dekar 13 bin dekara çıktı. Anadolu Yakasında bulunan göletlerin yeni sisteme geçişini tamamladıklarını söyleyen İBB Tarım ve Su Ürünleri Müdürü Naki Çetin, ‘’Avrupa Yakası için de çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz’’ dedi.

TARIMSAL ALANLAR ÇOĞALACAK

İBB bünyesindeki sulama göletlerinden bugüne kadar yalnızca açık sulama yapıldığını, bunun su israfının yanında birçok olumsuzluğa da sebep olduğunu söyleyen Naki Çetin, ‘Kapalı Sulama Sistemi’ne geçmenin tarımsal üretimde çok önemli bir adım olduğuna dikkat çekti. Bu sistemle suyun verimli kullanılmasına ek, iş gücü ve maliyet yükünün de azalacağını belirten Çetin, bu sayede çiftçinin en kurak dönemde dahi tarla sulamayla ilgili korkusu kalmayacak” dedi. Çetin, yeni sistemle birlikte tarımsal alanlarda da hızlı büyüme yaşandığını, tarımsal sulanan alan şimdiden bin dekardan 13 bin dekara çıktığını da sözlerine ekledi.

TOPRAKTA VERİM ARTACAK

Açık sulama sistemine oranla kapalı devre sulama sisteminin, suyu daha uzak yerlere taşıyabildiğini söyleyen Çetin, bu sayede tarımsal üretim yapılacak arazilerin de günbegün artacağını vurguladı. Kapalı sistemle arazisini rahatça sulayabilen çiftçi, bu sayede ister damla sulama isterse yağmurlama yaparak ürünlerini yetiştirebilecek. Suyun istendiği şekil ve ihtiyaç kadar kullanılmasıyla, üretim yapılan alanda verim atacak. Noktasal sulama yapılan alanlarda yabani ot yetişmesi azalacak, su taşıma veya doğal yollarda su kaybı yaşanmasının önüne geçilecek. Geçmişte yaşanan su kavgalarını da böylece tarihe gömen sistemle ilgili çiftçiden son derece olumlu dönüş aldıklarını söyleyen Naki Çetin, Avrupa yakasında bulunan sulama göletleri için de çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini açıkladı.

KAPALI DEVRE SULAMA SİSTEMİ’NE GEÇİLEN SULAMA GÖLETLERİ:

Çekmeköy, Hüseyinli-Sırapınar

Beykoz, Cumhuriyet Göleti

Beykoz, Mahmutşevketpaşa Göleti

Beykoz, Paşamandıra Göleti

Beykoz Bozhane

Şile, Karamandere Göleti








YORUMLAR

  • 0 Yorum