Koçer; "Esnafımızın Allah Yardımcısı Olsun"

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, pandemi döneminde ilçedeki esnafların yaşadıkları zorluklardan bahsetti. Ufak ölçekli işletmelerin yaşanan salgında büyük yaralar aldığını ifade eden Koçer, dükkan kapatmaya kadar giden esnafların yapılandırmaya aldıkları taksitlerini ödeyemediklerini belirterek devlet desteğinin bu zorlu süreçte arttırılması gerektiğini söyledi.

Koçer; "Esnafımızın Allah Yardımcısı Olsun"
Editör: Yaz Dostum
27 Kasım 2020 - 22:33 - Güncelleme: 27 Kasım 2020 - 22:49
Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Yaz Dostum Haber Sitesine özel konuştu. Pandemi sürecinde esnafın durumuyla alakalı bilgilendirmelerde bulunan Koçer, işletmelerin yaşadığı zorlukları anlattı. Esnafların yapılandırmaya aldıkları borçlarını dahi ödeyemediklerini ifade eden Koçer, devlet desteğinin bu konuda arttırılması gerektiğini söyledi.

Öte yandan esnaf olarak 40 yılını doldurmuş olan kişiler için oda tarafından verilmeye başlanan onurlandırma plaketleriyle de alakalı konuşan Koçer, 30 yıllık esnaflarına da plaket vereceklerinin altını çizdi.

Koçer, açıklamalarında şunları kaydetti:

“PANDEMİ DÖNEMİNDE EN FAZLA ZARAR GÖREN MAHALLE ESNAFIMIZ OLDU”

Bu pandemi döneminde en fazla zarar gören mahalle esnaflarımız oldu. Devletimiz SSK, Bağkur ve vergi affı çıkardı ancak esnaflarımız, bu süreçte dükkan kapatmaya kadar gittikleri için yapılandırmaya aldıkları taksitlerini ödemekte güçlük çekiyorlar. Aynı zamanda esnaf arkadaşlarımıza faizli kredi verilmesi ayrı bir can sıkıcı konu olurken esnaflarımız borçlarını ödeyemedikten sonra yapılandırma yapılmasının hiç bir anlamı kalmıyor.   

“DEVLETİMİZ ESNAFA DESTEK OLMALI”

Benim şahsi fikrim; tüm esnaflar 3 ay boyunca kapatılmalı, SSK, Bağkur ve kira giderleri de devletimiz tarafından karşılanmalıdır. Bu şekilde pandemiye karşı önlem alınması daha mantıklı olur düşüncesindeyim. 

“MÜLK SAHİPLERİ DE ESNAFLARIMIZ DA HAKLI”

Şu anda dükkanını kiraya veren mülk sahipleri de esnaflarımız da haklı durumdadır. Örneğin; benim 2 tane iş yerim var. Dükkanlarımdan başka hiçbir gelirim yok. Ayın 1’inden 1’ine ödeme bekliyorum. Benim de elektrik, su, doğalgaz ve herkes gibi erzak masraflarım oluyor. Giderlerim var. Kiramı almak zorundayım. Devletimiz, bu konuda kimsenin mağduriyet yaşamaması için destekte bulunmalıdır.

“KAHVEHANECİ ESNAFIMIZ ÇOK YARA ALDI”

Bizim kahvehaneci ve berber esnaflarımız çok fazla var. Pandemi de çok zarar gördüler. Ancak kahvehaneci esnafımız kadar yara alan olmadı. Önce klima açılmasın dendi. Ardından tavla ve okey oynanmasın yan yana kimse oturmasın istendi. Sigara da yasaklandı. Şimdide tamamen kapanma kararı alındı. Bu yüzden zor durumdalar. Allah yardımcıları olsun esnafımızın.

“ESNAF YAPILANDIRMALAR İÇİN ODAYA GELEMİYOR”

Devletimiz esnafımıza 6 ay ödemeli 25 bin + 25 bin kredi desteği verdi. Ama şu anda %80’i ödeyemez durumda... Kirayı ödeyemiyorlar ki krediyi nasıl ödesinler? Odaya yapılandırma için bile gelen yok. Esnafın durumu iyi olmuş olsa, odaya gelmezler mi? SSK, Bağkur ve ceza gibi borçları var. Ancak, ellerinde olmadığı için cesaret edip de vergi dairesine, esnaf odasından banka gidemiyorlar. Gerçekten durumları çok zor. ‘Denize düşen yılana sarılır’ derler, artık insanlar bir umutla yaşamaya çalışıyor. Adam dükkan açıyor, iş yapamazsa 2 ay sonra kapatıyor. Örneğin, çarşıda gezenler bilir; bir bakmışsınız bir tuhafiye açılmış, 2 ay sonra bir bakmışsınız ki aynı yere kuruyemişçi açıldığını görürsünüz. Şu anda bunlar yaşanıyor.

“PANDEMİ DÖNEMİNDE ESNAFLARIMIZI MUTLU ETMEK İSTEDİK”

Yönetim kurulu arkadaşlarımla yapmış olduğumuz istişarelerde pandemi döneminde en azından esnaflarımızı mutlu etmek adına bir girişimde bulunalım istedik. 40 yılı doldurmuş olan esnaflarımızı  plaket ile onurlandırmak adına karar aldık. Önemli olanın hediye vermek değil, insanları hatırlamak olduğunu çok iyi biliyoruz. Listemizi çıkardık. Günlerdir üzerinde çalışıyoruz. Başkanvekilim Arif Kanık ve ben sahada aralıksız ziyaretlerimize devam ediyoruz. Bu ay sonuna kadar 40 yılını doldurmuş esnaflarımıza olan plaket takdimlerini bitirmiş olacağız.    

“30 YILLIK ESNAFLAR DA ONURLANDIRILACAK”

40 yılını doldurmuş esnaflarımızı onurlandırdığımız gibi 30 yıllık esnaflarımız içinde aynı çalışmamızı gerçekleştireceğiz. Gerekirse evlerine kadar gidip halini hatırını sorup plaketle onurlandıracağız. Bu uygulamamızı esnaflarımızın nasıl karşıladığından bahsedecek olursam eğer, plaket verdiğimiz abilerimizin ve ablalarımızın gözlerinden yaş geldiğini gördüm. Gerçekten buna şahit oldum. Hatta bir tanesi biz tam giderken şu ifadeyi kullanmıştı; ‘Ben çarşı merkezinde 44 senelik esnafım. Bugüne kadar böyle bir plaket almamıştım. İlk defa sizin elinizden alıyorum. Plaket değil, hatırlamanız beni çok mutlu etti’ demişti. Bizde kendisine teşekkür ettik ve dükkandan çıktık. Biz bu plaketleri dağıttığımız sırada başka kişiler için de teklif alıyoruz. ‘Sevgili başkanım, bu projeniz çok güzel Mehmet abiye de bir tane plaket yapar mısınız?’ diyorlar. Bu tür isteklerle de karşılaşıyoruz. Mesela; bugün 2 kişinin ismini sahadaki vatandaştan aldık. ‘Bu kişilere de verilirse iyi olur’ dediler. Bizde bugün 2 tane siparişi yine verdik. Yarında kendisine takdim edeceğiz. Toplam 42 kişiye plaket takdiminde bulunduk, 11 kişiye daha vereceğiz. 30-35 yıllık esnaf grubu için şu anda 120 tane siparişimiz var.  

“40 YILLIK ESNAFIMIZ DURURKEN YENİ AÇILAN ESNAFA PLAKET VERMEK DOĞRU OLMAZ”

Bizim yaklaşık 4 bin esnafımız var. Genel olarak baktığımızda %60 civarında 30-35 yaş, grubundaki kişilerden oluşuyor. Üyelerimizi gençleştirdik diyebilirim. Şimdi 40 yıllık esnafımız dururken 2 veya 3 yıllık esnafa plaket vermenin doğru olmayacağı kanaatindeyiz. Fakat o genç esnaflarımıza da giderken çayını içmeye çikolatamızla birlikte gidiyoruz.  
  

“CELALİYE VE KAMİLOBA’DA ESKİ ESNAFLARIM VAR”

Bizim bölge sınırımız Büyükçavuşlu’dan başlıyor, Sultanköy ve Çorlu sınırlarına kadar uzanıyor. Celaliye ve Kamiloba’da da esnaflarımız var. Ancak şuanda %50’si kaldı. Orada yeni işyeri açan esnafları, odamıza kayıt etme gibi bir şansımız kalmadı. Büyükçekmece’ye bağlı olmasından dolayı ikametgah sicilini Büyükçekmece Esnaf Sanatkarlar Odasına atıyor. Ben orada da yeni üyelerimiz olsun istiyorum ancak olmuyor. Yaklaşık 90 esnafım orada faaliyet gösteriyor. En eski esnaflarımda orada…

 “ESNAFIMIZIN İYİ GÜNLERİNDE OLDUĞU GİBİ KÖTÜ GÜNLERİNDE DE YANLARINDAYIZ”

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bizler hep dışarıdayız. İlk defa plaket için dışarıya çıkmıyoruz. Esnafımızın iyi günlerinde olduğu gibi kötü günlerinde de yanlarında olmaya çalışıyoruz. Hastalıkta ve sağlıkta olduğu gibi mutluluklarına da ortak oluyoruz. Biz yönetimi devralırken şunu demiştik; ‘Biz esnaf sanatkarımızın yanında iyi gününde değil kötü gününde onunla birlikte yere çöküp ağlayanlardanız’ Bu pandemi döneminde de gerekli tedbirleri alarak ziyaretlerimizi yapmayı sürdürüyoruz. Bugün de mesela atlamadım 3-5 tane esnafımızı ziyaret ettim. Cenaze vardı, cenazeye gittim geldim.

KOÇER’DEN BAŞKAN YILMAZ’A TEŞEKKÜR

Plaket projemizi hayata geçirmeye başladığımızda Sayın Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz, beni telefonla aradı. Projenin çok güzel olduğunu ifade etti. Yaklaşık 200 kişi için toplam olarak plaket siparişi verdik. Kendisi de bize bu konuda sponsor oldu. Sizin nezdinizde Başkan Yılmaz’a çok teşekkür ediyorum. Karınca kararınca da olsa düşünmesi ve teklifi çok güzel bir olay…      

“KURSLARIMIZI PANDEMİ DOLAYISIYLA DURDURDUK”

Pandemi dolayısıyla devletimizin almış olduğu kararlar doğrultusunda tüm kamu kurumlarında vatandaşlar için verilen tüm kurslara kısıtlama getirildi. Bu kapsamda Silivri Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz kursları da durdurduk. Oda binamızın 3. katını belediyemiz kullanmaktaydı. Plates, Bale ve daha öncesinde Yunan kurslarımız burada veriliyordu. İkinci bir emire kadar tamamını iptal ettik. Vaka sayısı düşene kadar bu şekilde devam edileceğini düşünüyorum.  

“KİMSEYLE KÜS DEĞİLİZ”

Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bizler kimseyle küs değiliz. Herkesle uyum içerisindeyiz. SGK, Vergi Dairesi gibi kurum müdürlükleriyle iç içeyiz. Özellikle esnafımızın olmazsa olmazı Zabıta Müdürlüğümüz ile kol kolayız. Birlikte güzel çalışmalarımız var. Esnafımızın işlerini çözebilmek, rahat nefes alabilmelerini sağlamak adına bağlantılarımızı güçlü tutmaya gayret ediyoruz. Esnaf bir ülkenin can damarı, atan kalbidir. Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak bugün eğer bir mülkiye amirine telefon açtığımızda esnafımızın işini çözdürebiliyorsak biz işimizi lakıyla yerine getirebiliyoruz demektir. Bizim yanımızda olan ve desteklerini esirgemeyen herkese esnafım ve yönetim kurulu üyelerim adına canı gönülden teşekkür ediyorum.  

“ESNAFLARIN SIKINTISI ODALARI DA ETKİLİYOR”

2 Mart 2014 yılında seçilerek göreve geldik. O günden bugüne 3 – 4 tane yerel ve genel seçim atlattık. Birde üzerine 15 Temmuz da darbe girişimi oldu. Ekonomik darbelerde var elbette. Ufak ölçekli esnafımız bu konuda büyük sıkıntılar yaşadı. Bir türlü doğrulamadılar. Onlar sıkıntılı olduklarında doğal olarak bizlerde oda olarak sıkıntıyı yaşıyoruz. Kimseyi sıkboğaz edemeyiz. Biliyorsunuz odalar, başka bir geliri olmadığından dolayı aidatla dönüyor. Esnaf sanatkarım bana aidat öderse bizde odayı çeviriyoruz. Elektrik, su, doğal gaz ve personelin maaşlarını ödüyoruz.

“SÖZ VERDİĞİM GİBİ KAPIM ESNAFIMIZA HER ZAMAN AÇIK”

2 Mart 2014 yılında Mega Saray Düğün Salonu’nda yaptığımız kongrede değerli esnafımız beni bu makama uygun görerek seçti. Bana bir çocuğun annesine sarılır gibi sarılıp sahip çıktılar. Bugüne kadar yaptığımız her şey onların eseridir. Hiçbir şeyi kendi cebimden para verip de yaptım diyemem. Öyle bir lüksüm yok. Yıllarda Esnaf Sanatkarlar Odasına gelmeyen esnaflar bizim güler yüzümüze, tatlı yüzümüze, sevecenliğimiz için gelmeye başladılar. Seçime girerken bizim bir sloganımız vardı bizim; ‘Benliği kaldırıp bizliği getireceğiz’ dedik. ‘İnsanın temeli sevgidir’ dedik. Bir de şunu dedik; ‘Biz göreve geldiğimizde esnaf sanatkarımızın kapısı olmayacak. Randevuyu kabul etmeyeceğiz’ O günden beride kapımız hep açık. Ben sizlerin huzurunda esnaf sanatkarıma bir kez daha yürekten teşekkür etmek istiyorum.

Haber : Batuhan Güçlü

YORUMLAR

  • 0 Yorum