"Kromaş 2014'te 350 Milyon Euroluk Cirosu Olan Alman Firması Rösler Tarafından Satın Alındı"

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Küpe FM işbirliğiyle yayımlanan İş Dünyası programına telefonla bağlanan Kromaş Metal ve Makine San. Ltd. Şti. Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç; Kromaş ve Rösler firmaları ile yüzey işlem sektörü hakkında bilgilendirmede bulundu. Sığırtmaç, bölgemizde faaliyet gösteren Kromaş’ın 2014 yılında bir Alman firması olan Rösler tarafından satın alındığını ancak kuruluşun Kromaş adı altında 20 ülkede bayi yapılanmasıyla faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

"Kromaş 2014'te 350 Milyon Euroluk Cirosu Olan Alman Firması Rösler Tarafından Satın Alındı"
Editör: Yaz Dostum
28 Nisan 2020 - 21:19 - Güncelleme: 28 Nisan 2020 - 22:09

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin katkılarıyla Küpe FM’de yayımlanan İş Dünyası’nın yeni konuğu Alipaşa yolunda faaliyet gösteren Kromaş Metal ve Makine San. Ltd. Şti.’nin Genel Müdürü Dr. Tayfun Sığırtmaç oldu. Bölgemiz iş insanı bu sabah 09.30’da Küpe FM’de yayınlanan programda Kromaş ve Rösler firmaları hakkında bilinmeyenlere ışık tuttu, koronavirüsün ekonomik etkilerini değerlendirdi.

Sığırtmaç, radyo programcısı Turhan Alyakut’un sorularını şöyle cevapladı:
 
“BU KRİZ DÖNEMİNİ FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Karantina günleri nasıl gidiyor? İlk olarak bunu sormak istiyorum.

Dr. Tayfun SIĞIRTMAÇ: İyi gidiyor. Kolay geçirmiyoruz ama bu kriz dönemini biraz fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Normal dönemde çok fazla bakamadığımız yapısal konularımıza ve işlerimize odaklanmaya çalışıyoruz. Hayat devam ediyor.

“YÜZEY İŞLEM TEKNOLOJİLERİ ÜRETİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Sizden Kromaş Metal’le ilgili bizi dinleyenler için bilgi vermenizi rica ediyorum. Kaç kişi istihdam ediyorsunuz? Ne üretiyorsunuz? Kimler için üretiyorsunuz?

Dr. Tayfun SIĞIRTMAÇ: Biz yüzey işlem teknolojileri üreten bir firmayız. Yüzey işlem, herhangi bir ürünü kullanmadan önce yüzeyini getirmek istediğiniz durum için yapılan operasyon. Bu bir makinede kullandığınız parça olabilir, hanımların taktığı mücevher olabilir, çatal bıçak olabilir, vücudunuzdaki implant bile olabilir. Özetle biz metal ağırlıklı olan parçaları çok parlak, pürüzlü ya da istenilen özelliklere getirme işlemlerini yapıyoruz. Çok geniş bir sektöre hitap ediyoruz. Bunun içerisinde medikal, otomotiv, havacılığı sayabiliriz… Kuyumculuk sektöründeki metalleri çok hassas ve parlak hale getiren makineler yapıyoruz. Keyifli bir alan.

“KROMAŞ 2014’TE RÖSLER FİRMASI TARAFINDAN SATIN ALINDI”

Kromaş bir Türk firması ama 2014 yılında sektörün dünya lideri Rösler firması tarafından satın alınmış bir firma. Rösler yine aynı sektörde global anlamda bir Alman firması olmasına rağmen yüzey işlem sektöründe 100 yıllık bir deneyime sahip ve faaliyet alanlarını iki ana grupta topluyor. Bunlardan biri kumlama, bir diğeri vibrasyonlu yüzey işlem teknolojileri. Kumlama genel olarak büyük parçaların yüzeylerini küçük bilyeler püskürterek kaba tabirle yüzeyin dövülerek temizlenmesi, güç değerlerinin kazandırılması işlemine dayanıyor. Vibrasyonlu yüzey işlem ise daha çok hassas parçaları bir aşındırıcıyla birlikte bir makine içerisinde hareket ettirerek talaş kaldırma operasyonuna dayanıyor.

“RÖSLER’İN CİROSU 350 MİLYON EURO CİVARINDA”

Rösler bu anlamda yaklaşık 2 bin kişiyi istihdam ediyor. 350 milyon Euro civarında bir cirosu var. 12 ülkede kendi iştiraki var. Kromaş ise yaklaşık 25 yıllık bir deneyime sahip fakat az önce söylediğim gibi 2014 yılında Rösler tarafından satın alınmış bir firma. Kromaş adı altında faaliyetlerine devam ediyor. Burada Rösler Kromaş’la kendi sektöründe ikinci bir firmayı yönetmek için aldığı stratejik bir satın alma olarak bunu görüyoruz.

“KROMAŞ’IN 8 MİLYON EURO CİVARINDA CİROSU VAR”

Kromaş özelinde şu anda vibrasyonlu yüzey işlem makineleri teknolojileri üretiyoruz, bir de bazı ürünleri kumlama makinasında fason montajını yapıp Rösler markasıyla dünyaya gönderiyoruz. Silivri’de faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 8 milyon Euro civarında da ciromuz var.

“20 ÜLKEDE BAYİ YAPILANMAMIZ VAR”

Turhan ALYAKUT: Kaç ülke için ihracat yapıyorsunuz?

Dr. Tayfun Sığırtmaç: Bizim ihracat oranımız Kromaş olarak yaklaşık %40 civarında. Aktif olarak 20 ülkede bayi yapılanmamız var. Son birkaç yıldır ihracata daha fazla odaklanıyoruz. Buna ciddi anlamda enerji harcayıp kafa yoruyoruz. Amerika ve Rusya yeni pazarlarımız ama ihracatımızın halihazırda büyük çoğunluğunu Avrupa pazarı oluşturuyor. Ortadoğu pazarında Mısır ve İsrail gibi ülkelere satış yapıyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor.

“YÜZEY İŞLEM SEKTÖRÜ HIZLI BÜYÜYOR”

Turhan ALYAKUT: Peki sektörün dünyadaki durumu nedir? Rekabete açık bir sektör mü? Bu sektörde faaliyet gösteren firmaların durumu nedir dünya genelinde?

Dr. Tayfun SIĞIRTMAÇ: Yüzey işlem sektörü dünyada da ülkemizde de normal sanayi sektöründen daha hızlı büyüyen bir sektör çünkü eskiden manuel yapılan birçok işlem bizim proses makinelerimiz sayesinde artık daha otomatik, kaliteli, kararlı ve otomasyonlu yapılabiliyor.

“SEKTÖRDE ALMANYA ÖNDE, TÜRKİYE GELİŞİYOR”

Almanya bu konuda Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden birkaç adım daha önde. Biz biraz daha arkadan geliyoruz ama bu anlamda da gelişiyoruz, ülkemizde çok özel işler yapılıyor. Rekabet konusuna gelecek olursak rekabet her yerde var, hayatımızın bir parçası. Kromaş olarak rekabeti seven bir firmayız çünkü rekabetin bizi geliştirdiğini düşünüyoruz. Kaliteli rekabet sektörler için önemli bir kazanım.

“AR-GE İÇİN CİROMUZUN %3’LÜK KISMINI AYIRIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: AR-GE sizin sektörünüzde önemli bir unsur anladığım kadarıyla. Şirketinizin AR-GE konusundaki çalışmalarıyla ilgili ne söylersiniz?

Dr. Tayfun Sığırtmaç: AR-GE hem bizim hem de diğer sektörlerin günümüz rekabet koşullarında olmaz olmaz bir parametresi. Eğer piyasada ayakta kalmak, rakiplerinizden bir adım önde olmak istiyorsanız mutlaka AR-GE yapmak zorundasınız. Bizim sektörümüzün şöyle bir farklılığı var; biz standart bir makine üretmiyoruz biz aslında çözüm üretiyoruz. Bizim müşterilerimiz ellerinde parçaları kafalarında beklentileriyle geliyor. Örneğin bir çatal bıçaklar yaklaşık 7 farklı prosesten oluşuyor. 7 farklı aşamada parlatılıyorlar. AR-GE’ye önem veriyoruz. 5 kişilik bir ekibimiz var. Ciromuzun %3’lük kısmını AR-GE’ye ayırıyoruz ve her yıl en az 2-3 tane yeni makine ve belki bir o kadar da proses geliştiriyoruz.

“YÜZEY İŞLEM SEKTÖRÜ OLARAK SESİMİZİ DUYURMAKTA ZORLANIYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Koronavirüs süreci nedeniyle ne tür sorunlar yaşıyorsunuz ve bu yaşadığımız sürecin ne zaman normale döneceğini öngörüyorsunuz?

Dr. Tayfun SIĞIRTMAÇ: İmalat sektörünün sorunları aşağı yukarı aynı. Yüzey işlem sektörü olarak bazen sesimizi duyurmakta, derdimizi anlatmakta zorlanıyoruz. Mesela biliyorsunuz Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödeme süreleri ertelendi. Devletimizin mücbir sebep ilan ettiği sektörlerde tüm müşterilerimiz olmasına rağmen biz kendimizi göremedik. Bu konuda bir dilekçe göndererek meramımızı anlattık. Bekliyoruz. 

“KALİFİYE ELEMANA İHTİYACIMIZ VAR”

Bir diğer konu kalifiyeli eleman konusu. Türkiye’de işsizlik çok fazla ama maalesef kaliteli işsiz çok fazla değil. Bu bence Türkiye’nin bugününü, yarınını etkileyen çok önemli bir parametre. Silivri’de bu konuda güzel çalışmalar yapılıyor fakat bunların etkinliğini biz sanayicilerin daha fazla hissetmemiz gerekiyor çünkü hepimizin derdi kaliteli ve katma değerli ürün üretmek. Kalifiye elemanlara ihtiyacımız var.
 
“YURTDIŞINDA BAYİ OLUŞTURMANIN MALİYETİ BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Onun dışında yurtdışındaki bayi yapılanmasını oluştururken oldukça zorlanıyoruz. Ciddi maliyetli bir konu. Korona sebebiyle seyahatler biliyorsunuz kısıtlandı. Şu anda bir kaos dönemindeyiz. Firmalar ya da bayiler ödemeleri peşin yapmak istemiyor, vade istiyor. Alacağınızın riski son derece büyük oluyor. Biz kendi özelimizde alacaklarımızı sigortalandırmaya çalıştık ama bunun devlet destekli ihracatçıyı daha destekleyici bir modelle yürüyor olması çok daha güzel olur.

“TEŞVİKLER DAHA İYİ YÖNETİLMELİ”

Son olarak da teşvikler konusuna değinmek istiyorum. Teşviklerin daha iyi organize edilmesini gerektiğini düşünüyoruz. Farklı kanallardan teşvikler var bunların bazılarına başvurduk. Sanırım şu anda doğal olarak bir kaynak problemi de var hükümetimizin. Bunu da etkin kullanamaya çalışıyor. Koronadan çok etkilendik. Bizim iş şu anda %40-50 kapasiteli çalışıyor. Kısa çalışma ödeneğine başvurduk. İşçi çıkarmadık. 2020’nin başında yeni bir fabrika planımız vardı. Korona sebebiyle maalesef ertelemek zorunda kaldık.

TEŞEKKÜR VE KAPANIŞ

Turhan ALYAKUT:
Teşekkür ediyoruz. Son olarak eklemek istediklerinizi alalım ve öyle kapatalım yayını…

Dr. Tayfun Sığırtmaç: Bu imkanı bana ve sanayici arkadaşlarıma verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Güzel bir sohbetti. Herkese sevgiler, saygılar sunuyorum…

Haber : Hazal BAŞARAN
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum