Mustafa Altınkök: "Arsa Maliyeti, Konut Fiyatlarını Uçuruyor"

Konut fiyatlarında yaşanan son dönemdeki artışın hem üreticileri hem de alıcıları olumsuz etkilediğini söyleyen Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, “Erişilebilir konutu konuşacaksak arsa maliyetlerinin olağanüstü yüksekliğini konuşmamız lazım. Özellikle ülkemizde ortalama yüzde 50-60 civarında olan arsa payı, dünya ortalamasının çok çok üstünde. Hatta İstanbul da bu oran yüzde 70-80’leri buluyor” dedi.

Mustafa Altınkök: "Arsa Maliyeti, Konut Fiyatlarını Uçuruyor"
Editör: Yaz Dostum
27 Eylül 2021 - 20:52 - Güncelleme: 27 Eylül 2021 - 21:01
Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı aynı zamanda Selimpaşa’da uzun yıllardır faaliyet gösteren Simge Kurumsal Gayrimenkul Değerleme&Danışmanlık'ın sahibi Mustafa Altınkök; konut maliyetlerindeki ve fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.



“KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN ENFLASYON ÜZERİNDEKİ SEYRİ DEVAM EDİYOR”

Türkiye konut sektörünün en büyük problemlerinden birinin arsa maliyeti olduğunu vurgulayan Mustafa Altınkök, konuyla ilgili şu görüşlere yer verdi:

“Konut fiyatlarında son bir yılda yaşanan büyük artış ülke gündemine damga vurdu. Özellikle son bir yılda fiyatlarda yaşanan ortalama yüzde 51’lik artış gözleri bu sektöre çevirdi. Konut üreticileri artan maliyetlere dikkat çekerken, vatandaşlar fiyatların yeniden alınabilir seviyelere inmesini bekliyor ancak konut maliyetini oluşturan ana kalemlerin çoğunda yıllık fiyat artışları enflasyonun ve endeks artışının üzerinde seyrediyor.

“EN BÜYÜK SORUN ARSA MALİYETİ”

Bir evin maliyetini oluşturan ana kalemleri arsa, işçilik, çimento, demir-çelik, seramik kaplama malzemeleri, mermer, boya, alçı, plastik doğrama, ahşap inşaat gereçleri ve camdan oluşturuyor. Bu maliyetler arasında özellikle büyükşehirlerde en büyük payı arsa alıyor. Türkiye’de arsa maliyetinin toplam konut maliyeti içindeki payı yüzde 50’lere, hatta bazı bölgelerde yüzde 80’lere kadar çıkıyor.



“FİYATLAR ARTACAK”

Malzeme fiyatlarında artış söz konusu. Oysa sektör olarak konut üretiminin sürdürülmesi için öngörülebilirliğe ihtiyacımız var. Görünen o ki, önümüzdeki dönemde sektör oyuncularının maliyet artışını fiyatlara yansıtmaları beklenenin üzerinde olacak. Bu nedenle serbest piyasa koşulları içinde bu konuda yapılacak daha sıkı bir regülasyonu önemli buluyoruz.

“ARSA MALİYETİ YÜZDE 50'LERDEN BAŞLAYIP YÜZDE 80’LERE KADAR ÇIKIYOR"

Konutta fiyat sürdürülebilirliği için esas önemli konu, toplam geliştirme maliyeti içerisinde arsa maliyetinin payı. Malzeme fiyatlarında artış dönemsel olabilir. Erişilebilir konutu konuşacaksak arsa maliyetlerinin olağanüstü yüksekliğini konuşmamız lazım. Özellikle ülkemizde ortalama yüzde 50-60 civarında olan arsa payı, dünya ortalamasının çok çok üstünde. Hatta İstanbul da bu oran yüzde 70-80’leri buluyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum