Mustafa Altınkök: "Bina Bilgileri Tek Tıkla Görülecek"

Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök; binaların inşaat başlama ve bitiş tarihi, zemin yapısı, riskli alanda olup olmadığı gibi bilgilere tapu kaydında tek tıkla ulaşılacağını söyledi.

Mustafa Altınkök: "Bina Bilgileri Tek Tıkla Görülecek"
Editör: Yaz Dostum
14 Aralık 2020 - 21:37 - Güncelleme: 14 Aralık 2020 - 22:44

Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök; vatandaşların artık satın alacağı evlerdeki riskleri “online” olarak görebileceğini açıkladı.

EV ALACAKLARI YAKINDAN İLGİLENDİREN YENİ BİR UYGULAMA HAYATA GEÇİYOR

Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök; riskli yapılar açısından ülkemizdeki özellikle de Trakya bölgesinde özellikle de deprem kenti olan ve büyük bir deprem bekleyen İstanbul’da en önemli sorunlardan olan zemin, inşaat ve mülkiyet bilgilerinin internette görülebileceğini ifade etti.

“İNŞAAT, ZEMİN, RİSKİ ALAN BİLGİLERİYLE İLGİLİ SAĞLIKLI ÇALIŞMALAR YAPILABİLECEK”

Mustafa Altınkök, "
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü" bilgilerinden hareketle konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Ülke olarak en büyük sıkıntımız, fiili durumdaki bilgiler ile devletin kayıtlarında tutulan bilgiler arasında maalesef bire bir oturan sistem yok. Felaket anlarında hak sahiplerini belirlemede veya hasar tespitlerinde sağlıklı çalışmalar yapamıyorsunuz. Bununla ilgili yazılımlar geliştirildi, inşaatın her aşaması görülecek, entegrasyon sağlanıyor.

“2021 NİSAN AYINDAN İTİBAREN İNTERNETTEN SORGULANACAK”

2021 yılı Nisan ayından itibaren inşaat başlangıç ve bitiş bilgisi, oturma izni, daireyi kim kullanıyor, zemin bilgileri, riskli alan mı, sit alanı mı gibi bilgilere tapu kaydında ulaşılabilecek. Devletin elinde hangi bilgiye ulaşmak istiyorsanız mülkiyetle ilişkilendirilerek bilgiye ulaşma şansını elde edeceğiz. Diyoruz ya en büyük sıkıntı riskli binalardır ama bu riskler sicile işlenmediği için bilinmiyor."

PEKİ UYGULAMA ÖNCESİ YANİ 2021 YILI ÖNCESİ BİLGİLER?

Silivri Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı Mustafa Altınkök, bu konuda da, “2021 öncesi bilgiler de gerekirse hizmet satın almak suretiyle güncellenip mülkiyet bilgileri ile entegre edilecek, sistem bazlı çalışılacak” açıklamasını yaptı.

YENİ UYGULAMA OLAN “ÜÇ BOYUTLU KADASTRO” İLE TAPU SAHTECİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİ VE SATIŞ İŞLEMLERİNDE BU TÜR DOLANDIRMA YÖNTEMLERİNİN ENGELLENMESİ AMAÇLANIYOR

Amasya’da uçaklarla pilot projesi gerçekleşen proje ile 3 boyutlu kadastroların çıkarıldığını belirten Mustafa Altınkök, İzmir depremi sonrası yapılan tespit çalışmaları kapsamında riskli alanların tapuya işlendiği bilgisini de kaydetti. 


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum