Özcan Işıklar'a Kentsel Dönüşüm ve KİPTAŞ'ı sorduk!

Silivri Belediyesi önceki dönem Başkanı Özcan Işıklar’a, mevcut Başkan Volkan Yılmaz’ın, “Bizden önceki yönetimin depremle, kentsel dönüşümle ilgili yararlanabileceğimiz tek sayfa bir çalışması yok, hiçbir şey yapılmamış” şeklindeki ithamını ve beraberinde “Kiptaş 4 rüzgârınızı, güneşinizi engellemiyor mu? Kiptaş 3’ün olduğu koridor mu rüzgârı kesiyor sadece? Silivri’de Kiptaş 4’e gerek mi vardı?” tarzındaki çıkışını sorduk. Görev döneminde mikro bölgeleme çalışmaları yapıldığını ve Silivri merkezden başlanılarak zemin durumunun etüde edildiğini etraflıca anlatan Özcan Işıklar, “Depremle ilgili en önemli altyapı yapıldı. İşin ilginç yanı o dönem müdürlüklerde görev yapan arkadaşlar hala belediyede çalışıyor. Belki Başkan beye bu bilgiler gitmedi ya da bildirilmedi, bilemiyorum” şeklinde konuştu. Özcan Işıklar, Kiptaş eleştirileriyle ilgili olarak da, “Silivri’de konut ihtiyacı var bu doğru ama orada haksız bir uygulama yapıldı” dedi ve o dönem KİPTAŞ’ın 2 kat yapılaşma izni olan arazileri satın almasının ardından bölgede yapılaşma izninin 12 kata çıkarıldığına dikkat çekti. Işıklar, “Vatandaş kandırılmış olmuyor mu burada? Bu çok kötü bir şey. Yapılmaması gerekiyordu.” diyerek itirazında haklı olduğunu vurguladı.

Özcan Işıklar'a Kentsel Dönüşüm ve KİPTAŞ'ı sorduk!
Editör: Yaz Dostum
23 Ocak 2021 - 20:14 - Güncelleme: 24 Ekim 2022 - 00:47
Silivri’mizde 2 dönem üst üste Belediye Başkanlığı yapan Özcan Işıklar’a, mevcut Başkan Volkan Yılmaz tarafından kentsel dönüşüm ve Kiptaş konularında yapılan eleştirileri sorduk. Halkın tedirginliğini ortadan kaldırmak, can kaybını önlemek ve önceden önlem almak amacıyla kentsel dönüşüm konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Özcan Işıklar, “Türkiye’de ilk defa sayısal yeraltı kadastrosunu dijital ortama verilerle taşıyan belediye biziz” dedi. Işıklar, diğer konuyla ilgili olarak da, Kiptaş’ın vatandaşın 2 kat yapma izni olan arazilerini ucuza toplayıp sihirli değnek dokunmuşçasına yerin imar durumunun 12 kata çıkarıldığını ifade etti. 

“MİKRO BÖLGELEME ÇALIŞMASI YAPARAK YERALTI KADASTROSU ÇIKARAN İLK BELEDİYE BİZİZ”

Hazal BAŞARAN: Belediye Meclisinin 2021 yılı Ocak Ayı I. Birleşiminde Volkan Yılmaz, “Bizden önceki yönetimin depremle, kentsel dönüşümle ilgili yararlanabileceğimiz tek sayfa bir çalışması yok. Hiçbir şey yapılmamış” ifadelerinde bulundu. Siz bu eleştirilere katılıyor musunuz? 

Özcan IŞIKLAR: Çok üzüldüm. Deprem çok yakıcı bir gerçek. Türkiye’de ilk defa sayısal yeraltı kadastrosunu dijital ortama verilerle taşıyan biziz. Binaları fotoğrafladık hatta bağımsız kütük numarası binalarda hala mavi kırmızı tabelalarda durur. 216 bölgede mikro bölgeleme yapıp sayısal ortalama yeraltı kadastrosu çıkaran ilk belediye biziz. Fay hatlarının nerede olduğunu ve nerelerden geçtiğini sayısal ortama taşıdık.

“DEPREM İSTASYONLARI KURDUK”

3 tane deprem istasyonu kurduk. Toplanma yerlerini belirledik. 

“ÇÜRÜK BİNALAR İMAR BARIŞI’NA TAKILDI”

Oturulamaz nitelikteki çürük binaların envanterini çıkardık ve gerekli tebligatları yaptık ama af çıktı. İmar Barışı kapsamında insanların “benim binam sağlam” beyanı hiçbir üniversite raporu olmadan kabul edildi. Mantık almıyor ama yaşadık bunları maalesef.

“BAKANLIKTAN YETKİYİ BIRAKIN, CEVAP DAHİ ALAMADIK!”

Bunu da bırakın meclisin olduğu gün bir araba bağışı var. O bağış, o müdürlüğe kabul ediliyor. Hangi müdürlük? Kentsel Tasarım Müdürlüğü. O müdürlüğü ben kurdum. Ve o müdürlüğün bir şefliği var; Kentsel Dönüşüm Şefliği. Varnalı Konutları, Erseven ve Garden arkası dediğimiz 3 bölgeyi kentsel dönüşüm bölgesi ilan ettik fakat Bakanlık bize o yetkiyi vermedi. Yetkiyi vermemeyi de bırakın cevap dahi alamadık.

“DEPREMLE İLGİLİ ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATTIK”

Yani depremle ilgili en önemli altyapı yapıldı. İşin ilginç yanı o dönem müdürlüklerde görev yapan arkadaşlar hala belediyede çalışıyor. Belki Başkan beye bu bilgiler gitmedi ya da bildirilmedi, bilemiyorum. Depremle ilgili çok önemli işler yapıldığını özellikle vurgulamak istiyorum.


“HALA AYNI FİKİRDEYİM”

Hazal BAŞARAN: Volkan Yılmaz’ın “Kiptaş 4’ü neden yapıyorsunuz? Kiptaş 4 rüzgârınızı, güneşinizi engellemiyor mu? Kiptaş 3’ün olduğu koridor mu rüzgârı kesiyor sadece? Kiptaş 4’te ışık hızıyla güneş de geçiyor rüzgâr da öyle mi?  Silivri’de Kiptaş 4’e gerek mi vardı?” tarzında bir çıkışı oldu. Ben buradan hareketle sormak istiyorum; o dönemde Kiptaş’ın projesine neden karşı çıkmıştınız, biraz açar mısınız?

Özcan IŞIKLAR: Ben aynı fikirdeyim. Osmanlı’da bir söz var; “komşunun rüzgarını kesme, güneşini kapatma” diye. 600 sene önce bir imar kuralı konulmuş. Bizim de buna bakmamız lazım.

“DOĞAYLA VE İKLİMLE UYUMLU YERLEŞİM PRATİKLERİNE GEÇİLMELİ”

Hatta Sayın Cumhurbaşkanı da, “Bizim anlayışımızda yatay mimari esastır” demişti ancak talimatı dikkate alınmadı. Silivri’nin özel bir durumu var; birincisi, hava sirkülasyonu sağlayan rüzgar koridorlarımız var. Doğa ile yapılaşmayı uyumlu halde tutmak zorundasınız. Doğa hatayı affetmiyor; selle geri alır, depremle geri alır, tarihi dokuyu bozarsanız kenti çirkinleştirerek onu sizden geri alır. Kentin yolu, altyapısı, diğer entegrasyonları sağlanarak bir koza mantığı ile büyümesi gerekir. Şimdi siz gider 10 km öteye bir şehir kurarsanız oraya yol, altyapı, ana merkezle entegrasyon lazım. İşte Çanta’da yaşandı bir örnek. Çanta ile hala kaynaşmış değil şehir. Ayrıştırırsınız, böyle bir sıkıntı yaratırsınız.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK 3. SURU OLAN ANASTASİUS SURLARI, İNŞAAT YAPILACAK ALANA GÜZERGÂH OLARAK ÇOK YAKIN”

Buranın çok önemli bir durumu daha var; burası Anastasius Surları'nın yanına dünyanın en büyük üçüncü surunun 250 metre yanı! Böyle özel bir tarihi değerimizin yanına kim yaparsa yapsın, yapılmaması gerekirdi. Ben o zaman karşıydım, bugün de karşıyım. Fark etmiyor. Yapılmaması gerekiyordu.

“TARLA OLAN VE DÜŞÜK YOĞUNLUK 2 KAT İZNİ OLAN ARAZİYE KİPTAŞ’A GEÇTİKTEN SONRA 12 KAT İNŞAAT HAKKI VERİLDİ”

O yerin sahipleri benden imar istedi. “Mümkün değil olmaz, buranın ruhsatı 2 kat” dedim. 15 gün sonra tutuyorlar yeri çok cüzzi, komik bir paraya satın alıyorlar ve üstüne 12 kat ruhsat getiriyorlar. Yerin değeri birdenbire 10 kart artmış oldu. Vatandaş kandırılmış olmuyor mu burada? Bu çok kötü bir şey. Vatandaşın hakkı, hukuku, güveni zedelendi.

“KÖTÜ ÖRNEK OLUŞTURDU”

7 bin yıllık Silivri’nin güzelim tarım arazisini mahvediyorsunuz; tarihi dokusunu, sonsuz geleceğini, bitmek tükenmek bilmez bir zenginlik kaynağını, turizm gelirini yok ediyorsunuz. Konut yapılacak yer mi yok Silivri’de? İddiayla söylüyorum; yakın bir gelecekte ekilecek toprak bulunamayınca o binaların kaldırılıp, oralarda ekim dikim alanları oluşturulduğunu göreceksiniz. Bunu yaşayacak bu toplum. Onun için topraklara yazık edilmemeliydi. Kötü örnek oluşturdu civarında. Böyle bir imar baskısı oluşturacak ve herkes beklenti içine girecek. Silivri’de konut ihtiyacı var, bu doğru ama orada haksız bir uygulama yapıldı.

Röportajın devamı farklı konularla gelecek... 





 

YORUMLAR

  • 1 Yorum