Özger; "Silivri'de Yıllık En Fazla Doğal Gaz Projesi Açan Firmalardan Biriyiz"

İş Dünyası programına bugün Dörteller Isı ve Pompa Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Özger konuk oldu. Firması hakkında konuşan Özger, “2005 yılında doğal gaz geldiğinde kendimize çok güzel bir pazar bulduk. Yapmış olduğumuz hizmetlerin hep arkasında durduk. Silivri’de yıllık en fazla doğal gaz projesi açan firmalardan biriyiz. Bunu İGDAŞ’ta bize bir plaket vererek belgelemiş durumda” dedi.

Özger; "Silivri'de Yıllık En Fazla Doğal Gaz Projesi Açan Firmalardan Biriyiz"
Editör: Yaz Dostum
20 Ekim 2020 - 20:04 - Güncelleme: 20 Ekim 2020 - 20:13
Küpe FM’de yayımlanan İş Dünyası programının yeni konuğu Dörteller Isı ve Pompa Sistemleri San. Tic. Ltd. Şti.  Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Özger oldu. Radyo programcısı Turhan Alyakut’un sorularını yanıtlayan Özger, başarılı hayat hikayesi ve ortaklı başlayıp tek başına devam ettirdiği firmasının yanı sıra gençlere de tavsiyelerde bulundu.

“İNSANLARA HİZMET ETMEKTEN ÇOK BÜYÜK KEYİF ALIYORUM”

Turhan ALYAKUT: Silivri’de bu sektörde uzun yıllardır hizmet veriyorsunuz. Bölgemizde tanınan esnaflardan bir tanesisiniz. Çok insandan sizinle ilgili güzel şeyler duydum. Bu insan için mutlu edici bir şey aslında…

Fahrettin ÖZGER: Bende yaptığım işlerle, ailemle, çocuklarımla, iş arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Onların sayesinde insanlara hizmet etmek çok büyük keyif veriyor. Bu keyiften dolayı da iş hayatımda başarılı olmaya özen gösterdim.

“İŞLERİMİ BANKACI TİTİZLİĞİYLE İDARE ETMEYİ BAŞARDIM”

Turhan ALYAKUT: Aslında bankacılıktan emeklisiniz…

Fahrettin ÖZGER: Geçmişimde 11 yıl bankacılık hizmeti var. Bankacılığın iş hayatıma çok büyük katkısı olduğu kanaatindeyim. İşlerimi bugüne kadar finansal yönden bir banka titizliğinde idare etmeyi başardım.

“EŞİM SİLİVRİ’DE SINIF ÖĞRETMENİ”

Turhan ALYAKUT: Eşinizde Silivri’de halen öğretmenlik görevine devam ediyor, değil mi?

Fahrettin ÖZGER: Eşim sınıf öğretmeni. Silivri’de görev yapıyor. İşini seviyor. Emekliliğini hak etti ama göreve meslek aşkı göreve devam ediyor.

“5 YAŞINDA BİR TORUNUM VAR”

Turhan ALYAKUT: Torun var mı peki?

Fahrettin ÖZGER: Bir oğlum var, bir de kızım. Oğlum makine mühendisi, evli. Hanımı çalışıyor. Bir torunum var. 5 yaşında. Kızım henüz evlenmedi. Bir kamu kuruluşunda çalışıyor. Onlar İstanbul’da yaşıyorlar, biz Silivri’de. Uzun süre hasretliklerini çekiyoruz. Geldiklerinde çok mutlu oluyoruz.

“ÇOCUKLARIMI AYAKLARI ÜZERİNDE SAĞLAM DURABİLMELERİ İÇİN KENDİ İŞİME BULAŞTIRMADIM”

Turhan ALYAKUT: Peki çocuklarınızla birlikte çalışmayı hiç istemediniz mi?

Fahrettin ÖZGER: Aslında oğlum makine mühendisi. Ben iş yerime maaşlı bir makine mühendisi alıp işlerimi o şekilde yürüttüm yıllar yılı. Ancak bu düzen içerisine oğlumu, kızımı sokarsam düzen değişecek veya iş hayatındaki bir takım disiplin şartları hafifleyecek ve kendilerini boşlukta bulacaklar. Kendi ayakları üstünde durmaları için değişik sektörlerde, farklı departmanlarda kendilerini geliştirmeleri için ve daha sonra daha sağlam bir şekilde şirket kurmaları için kendi işime bulaştırmadım.

“DOĞAL GAZIN GELİŞİYLE KENDİMİZE ÇOK GÜZEL BİR PAZAR BULDUK”

Turhan ALYAKUT: Şirketiniz ne zaman kuruldu? Hangi konularda hizmet veriyor?

Fahrettin ÖZGER: Dörteller limited şirketi 1989 yılında kuruldu. Kardeşim benim bankacılık mesleğinden ayrılıp bu şirkete ortak olmamı önerdi. Bende bu teklifi geri çevirmedim dolayısıyla kardeşimin de içinde olduğu 4 ortaklı bir şirket kurduk, adını da Dörteller koyduk. Yıllar sonra ortaklar ayrıldı, tek başıma kaldım. Şirketimiz o dönemlerde toplu konut, ısıtma, sıhhi tesisat, kalorifer tesisatı üzerine işler görmekteydi. İhtiyaca göre ferdi olarak tek daire kat kaloriferi, bunun da yakıtı motorin. Daha sonra fuel oil ve motorinde petroldeki artıştan dolayı katı yakıta geçme olayı oldu. Tabi bunlar sektörde hep bizlere iş getirdi. Katı yakıt pisliği, rezilliği de olan bir şeydi. 2005 yılında doğal gaz geldiğinde çok güzel bir pazar bulduk. Kendimizi geliştirdik. Silivri’de o dönemlerde 10-15 tane ısıtma işlemi yapan firma vardı. İstanbul’a yakınlığı sebebiyle Silivri’de 100’ün üzerinde şube açıldı. Biz bu pazar içinde çok daha titiz, insanlara değer vererek, güven vererek çok güzel hizmetler yaptık. Yapmış olduğumuz hizmetlerin hep arkasında durduk. Bu da bize puan getirdi. Silivri’de yıllık en fazla doğal gaz projesi açan firmalardan biriyiz. Bunu İGDAŞ’ta bize bir plaket vererek belgelemiş durumda.

“SON ZAMANLARDA YANGIN HİDROFORLARI VE YANGIN TESİSATLARI İŞİNE YOĞUNLAŞTIK”

Doğal gaz devam ederken bunun yanında mevsimsel olarak klima, su ihtiyacı için artezyen pompaları, hidrofor çeşitleri de mesleğimizin bir parçası. Suların kesildiği dönemlerde hidrofor tesisatları ön plana çıkıyor. Daha sonraları sanayide yangın projeleri ve sıkıntılar gündeme gelince, bir hayli fabrikalara, sanayiye yangın hidroforları ve yangın tesisatları çekmeye başladık. Bu da bizim son zamanlarda yoğunlaştığımız bir iş bölümü oluyor.

“ÇALIŞAN EKİBİMİZLE BİR AİLE GİBİYİZ”

Turhan ALYAKUT: Usta, çırak, yetişmiş eleman bulmakta zorluk yaşıyor musunuz?

Fahrettin ÖZGER: Bizde durum biraz daha uzun vadeli oluyor. Diyebilirim ki çalışan personel en az 18-20-25 yıldır bizimle çalışıyor dolayısıyla. Kadroda bir takım ilaveler yapmak gerektiğinde piyasadan alıp bunları deniyoruz. İşimize yaramıyorsa bir daha o tür insanlara iş vermiyoruz. Biz çalışan ekibimizle birlikte gerçekten bir aile gibiyiz. Bir bütünüz. Herkes bizi bir baba-oğul gibi görür. Gerçekten benim oğlum gibi görüyorlar personeli. Dediğim gibi içerisinde 25 yıllık çalışan personeller de var.

“AİDİYET DUYGUSU OLUŞTURMAYA VE BUNU MUHAFAZA ETMEYE ÖNEM VERİYORUZ”

Turhan ALYAKUT: Demek ki iki tarafta birbirinden memnun ki bu kadar uzun süredir çalışıyor…

Fahrettin ÖZGER: Tabi ki çalışanımıza sosyal hakları yanında bir takım eğitimler veriyor, aidiyet duygularını belli toplantılarla aktarıyoruz. “Kapıdan kovsanız bacadan girerler” derler ya, bizde böyle… Çekirdek bir kadromuz var. Sayımız çok fazla değil ama bir aile gibiyiz. Bu duygularla herkes işi kendi işi gibi sahiplenip en güzel olanı yapmaya gayret gösteriyor.

“DÖVİZ HAREKETLİLİĞİ İŞLERİMİZİ ETKİLİYOR”

Turhan ALYAKUT: Sizin hizmet verdiğiniz sektör inşaat sektörüyle yakından ilişkili. Hem yaşadığımız bu salgın hem de dövizin Türk lirası karşısındaki yükselmesi dolayısıyla inşaat sektöründe daralma söz konu. Bu kuşkusuz sizin işinizi de etkiliyor değil mi?

Fahrettin ÖZGER: Bizim hem taahhüt hem de malzeme satışımız var. Ürünler dövize endeksli fiyatlanabiliyor veya bazı ürünler klima, kombi, hidrofor gibi direk o günkü merkez bankası döviz kuru üzerinden hesaplanıyor. Biz aracı oluyoruz ama tabi ki bazı piyasa hareketleri duygunluğa sebebiyet verebiliyor. Tüketiciler bazı ödeme planlarını alıp bizle olan ilişkilerini erteleyebiliyor dolayısıyla bular da işimizde durgunluğa neden olabiliyor.

“GENÇLER YAZ TATİLİNİ BOŞ GEÇİRMESİN”
 
Turhan ALYAKUT: Siz uzun yıllardır iş dünyasının içerisindesiniz. Gençlere bir mesajınız var mı? Ne önerirsiniz gençlere iş hayatında?

Fahrettin ÖZGER: Gençler bizim geleceğimizdir. Bizim derneğimizde meslek liselerindeki öğrencilere bir takım olanaklar sunmaya çalışıyoruz. Gençler kendilerini geliştirsinler. Yaz tatilinde 3 ay güneşin altında pastırma gibi kalmasınlar. Tatil tabi ki haklarıdır. Bir hafta tatillerini yapsınlar ama bu 3 ay bir iş yerinde çalışsınlar. Berberdir, nalburdur, kahvehanedir çıraklık yapsınlar. Yapacağı iş yerleri süpürmek, çay söylemektir ama bunlar önemli şeylerdir. O çocuğun yaz ayında ne yapacağını bilmeden, bomboş, programsız kalması hiç hoş değil. 13-15 yaşında çocuğun hayatını disiplin altına alması çok önemli. Eğer beni anlayabiliyorlarsa ne mutlu bana.

“İNGİLİZCEYİ ÖĞRENMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUM”

Bir diğer tavsiyemde şu olacak; İlkokul, ortaokul, lise, üniversite hangi mertebede olursa olsun muhakkak İngilizceyi her aşamada öğrenmeye fırsat göstersinler. Rusça, Almanca, Fransızca da bilsinler ama özellikle İngilizceyi öğrenmelerini öneririm.

TEŞEKKÜR VE KAPANIŞ

Turhan ALYAKUT: Yayınımıza katıldığınız, stüdyomuza geldiğiniz için size bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayaklarınıza, ağzınıza sağlık…

Fahrettin ÖZGER: Bende şahsınızda Küpe FM ailesine, bu programı oluşturdukları için Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanımıza teşekkürlerimi sunarım. Yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

Haber : Batuhan GÜÇLÜ
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum