Selimpaşa'da %100 Hibe Destekli Gıda Kurutma Fırını Tesisi Açıldı

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında desteklenen Sebze Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Kurutulması Projesi için Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifine hibe edilen gıda kurutma fırını tesisinin açılışı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Avşin Işıkgece’nin katıldığı törenle bugün gerçekleştirildi.

Selimpaşa'da %100 Hibe Destekli Gıda Kurutma Fırını Tesisi Açıldı
Editör: Yaz Dostum
18 Eylül 2021 - 18:57 - Güncelleme: 19 Eylül 2021 - 13:53

Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Sebze Üretiminin Yaygınlaştırılması ve Kurutulması amacı ile hazırlanan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sunulan proje kapsamında S. S. Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifine % 100 hibe destekli gıda kurutma fırını tesis edildi.

Gıda kurutma fırını yerelde önemli ve üretim miktarı yüksek olan bamya, domates ve geleneksel üretilen diğer ürünlerin (patlıcan, biber vb) katma değeri artırılarak tarımsal gelirin yükseltilip, üretimin devamlılığının sağlanması amacıyla S. S. Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifine hibe edildi.


GÜNLÜK EN AZ 400 KG KURUTMA ÖZELLİĞİ BULUNUYOR

Gıda kurutma fırını değişik türde meyve ve sebzeleri kurutmaya uygun olup, 20 adet kurutma tepsisi bulunmakta. Günlük en az 400 kg, en fazla 500 kg gıda kurutabilmekte. Far infrared kurutma yöntemi mevcut.



KATILIM YOĞUN OLDU

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Avşin Işıkgece, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veyis Yurtkulu, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İl Çevre Şehir ve Kültür Birim Başkanı Cahit Altunay, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, Silivri Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Ömer Tekin, Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Tarım Kredi Kooperatif Müdürü İskender Kuloğlu, Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özgür, Silivri İlçe Müftüsü İsa Sağlam, Karye Silivrince Kadın Kooperatifi, Silivri Üreten Kadın Kooperatifi, üreticiler, sektör paydaşları ve davetliler törene katılanlar arasında yer aldı. Selimpaşa merkez bölgesinde faaliyet gösteren S. S. Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde bugün gıda kurutma fırını için düzenlenen tören, İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile başladı, protokol konuşmaları ile devam etti.



ÜRETEN VE ÜRETİMİ DESTEKLEYEN KADINLAR, BAKAN YARDIMCISINA KENDİ ÜRÜNLERİNDEN OLUŞAN HEDİYELER TAKDİM ETTİ

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Avşin Işıkgece’ye konuşmasının bitiminde Karye Silivrince Kadın Kooperatifi ve Silivri Üreten Kadın Kooperatifi temsilcileri tarafından kendi ürünlerinden oluşan hediyeler takdim edildi, tarımsal üretime verdiği destekler için teşekkür edildi.


PROJE BÜTÇESİNİN %84’Ü TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINCA KARŞILANDI

Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Özgür, gıda kurutma fırınının Selimpaşa’ya kazandırılmasında katkısı olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Silivri Belediyesi ve AK Parti Silivri İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu’na teşekkürlerini sundu. Proje bütçesinin %84’ü Tarım ve Orman Bakanlığınca finanse edildi.



ÜRETİCİLERİMİZE YEM BİTKİSİ TOHUMLARI DAĞITIMI YAPILDI

Programda yem bitkisi tohum dağıtım töreni de gerçekleştirildi. %75’i Tarım ve Orman Bakanlığınca finanse edilen "Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında üreticilerimize Yem Bitkisi Tohumları dağıtımı yapıldı. Yem bitkisi tohumu yapılan 70 üreticiyi temsilen Sayalar Mahallesi çiftçilerimizden Kemal Yahya kürsüye davet edildi, günün anlamına binaen toplu fotoğraf çektirildi. Akabinde çiftçilerimizden Ramazan Arabacı, Sebahattin Cambaz, Yusuf Yaka, Fikret Bayraktar çağrılarak tohumları bedelsiz bir şekilde verildi.



Tören sonunda Silivri İlçe Müftüsü İsa Sağlam’ın gıda kurutma fırını açılışında gerçekleştirdiği dualar eşliğinde kurdele kesimi yapıldı akabinde hep birlikte tesis dolaşıldı.
Hazal BAŞARAN / Batuhan GÜÇLÜ





YORUMLAR

  • 0 Yorum