Silivri firmalarından Kentaş Gıda'nın cirosu dörtte bire düştü

Kentaş Beton Genel Müdürü ve Kentaş Gıda Pazarlama ve Kentaş İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Eren; İş Dünyası programında gıda ve hazır beton sektöründe faaliyet gösteren firmaların pandemi sürecinden farklı şekilde etkilendiklerini şu sözlerle aktardı: “İnşaat sektöründe şanslıydık. Pandemi sürecinde elimizde TOKİ gibi bir iş vardı ve çok fazla etkilenmedik. Gıdada şanslı değildik. Restoranlar, oteller, kafeler, kantinler kapalı olduğu için ciromuz dörtte bire düştü. Sadece perakende tarafı çalışıyordu. Orada zarar gördük ve görmeye devam ediyoruz.”

Silivri firmalarından Kentaş Gıda'nın cirosu dörtte bire düştü
Editör: Yaz Dostum
09 Mart 2021 - 20:59 - Güncelleme: 09 Mart 2021 - 21:21

Kentaş Beton Genel Müdürü ve Kentaş Gıda Pazarlama ve Kentaş İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Eren; Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ile Küpe FM ortaklığında hazırlanan İş Dünyası programının bugünkü konuğu oldu. Zeynep Eren gerçekleştirilen yayında radyocu Turhan Alyakut’un soruları doğrultusunda firmaların kuruluş süreci ve verdiği hizmetler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Söyleşi aynen şu şekilde gelişti:

“OĞLUMLA BİRLİKTE İKİ ŞİRKET YÖNETİYORUZ”

SORU: Uzun yıllardır Silivri’de iş dünyasında faal olarak çalışan bir iş insanısınız. Önce sizi kısaca tanıyarak başlayalım sohbetimize…

Zeynep EREN: 1955 Bulgaristan eski adıyla Rusçuk doğumluyum. Ekonomi bölümü mezunuyum. 1989 yılında toplu göç nedeniyle ailemle birlikte Türkiye’ye geldik. Bir oğlum, iki tatlı torunum var. 20 yıl önce eşimi kaybettim. Hayatımda iki dönüm noktası yaşadım; biri Türkiye’ye göç ettiğimde, diğeri de eşim vefat ettiğinde. Şu anda oğlumla birlikte iki şirket yönetiyoruz.

“GIDA VE HAZIR BETON SEKTÖRÜNDE FAALİYET YÜRÜTÜYORUZ”

SORU: Kentaş Gıda ve Kentaş A.Ş.’nin kuruluş sürecinden biraz söz eder misiniz?

Zeynep EREN: İki farklı sektörde faaliyet gösteriyoruz; biri gıda, diğeri hazır beton. Hazır beton sektöründeki firmamız Kentaş İnşaat, Silivri Kooperatifler Birliği tarafından kurulmuştur. 1995 yılında ilk haliyle bize devroldu. 26 yıldır faaliyet göstermekte. 13 yıldır Akçansa Betonsa ile ortak çalışıyoruz. Gıda sektöründeki firmamız Kentaş Gıda, 13 yıllık bir firmadır. Dondurulmuş meyve, sebze, et ürünleri, bakliyat, konserve ve şarküteri gıda gruplarında faaliyet gösteriyoruz. Ece Zeytinleri, Polenez, Esaslı, Altınköy, Pelit gibi sektörün öncüsü markaların Trakya bayiliklerini yürütmekteyiz.

“İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YAŞANAN DARALMA NEDENİYLE GIDA SEKTÖRÜNE GİRDİM”

SORU: Gıdaya girme fikri nasıl oluştu?

Zeynep EREN: 2008 yılında inşaat sektörü çok soğuk günler geçiriyordu. Başka bir sektöre atılmam gerektiğini düşündüm. Aslında bir maceraya atıldım ama pişman değilim.

“BETON FİRMASINDA DAHA KEYİFLİ ÇALIŞIYORUM”

SORU: Daha keyif alarak çalıştığınız bir taraf var mı bunda?

Zeynep EREN: Beton firmasında daha bir keyif alıyorum. Bunda mutlaka eşimle birlikte kurup, çalışmış ve büyütmüş olmanın etkisi vardır. Birlikte başladık, devam ettirmek isterim.

“EŞİMİN KAYBINDAN SONRA İŞLERİ TAMAMEN DEVRALDIM”

SORU: Sizin eğitiminiz ekonomi üzerineydi, eşinizin?

Zeynep EREN: Eşim inşaat mühendisiydi. Önce şirketin muhasebe kısmıyla ilgilenirken, eşimin kaybından sonra tamamen devraldım.

“OĞLUMU BEN YÖNLENDİRMEDİM”

SORU: Peki oğlunuzun eğitimi ne? Beraber çalışmayı siz mi istediniz yoksa doğal süreç halinde mi buraya geldi?

Zeynep EREN: Oğlumu ben yönlendirmedim hatta eczacı olmasını istedim ama o istemedi. İşletme okudu.

“ÇALIŞABİLDİĞİM KADARIYLA ÇALIŞACAĞIM”

SORU: Belli bir süre sonra işlerin tamamını oğlunuza devretmeyi düşünüyor musunuz?

Zeynep EREN: Çalışabildiğim kadar çalışacağım sonunda mecbur devredeceğim zaten.

“İŞ HARİCİNDE HOBİ BAHÇEMDE VAKİT GEÇİRİYORUM”

SORU: İki büyük şirketi yönetmenin haricinde kendinize ayırdığınız vakitlerde neler yapıyorsunuz?

Zeynep EREN: Hobi bahçemle uğraşıyorum. Çiçek, meyve ve sebze yetiştiriyorum. Onlarla çok vakit geçiriyorum.

“KENTAŞ İNŞAAT KRİZİN ÜSTESİNDEN GELİYOR”

SORU: İnşaat sektöründeki eski firmalardan biri olarak sektörü ve bugün sektörün yaşadıklarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zeynep EREN: Türkiye’de inşaat sektörü aslında bir lokomotiftir. Altında birçok sektörü besleyen önemli bir iş kolu. İstanbul bazında baktığımızda Silivri’ye kayan nüfus uzun yıllar inşaat işlerini bölgemizde canlı tutacaktır. Sağlam, köklü ve büyük müşterilerle çalışmak zaten şirketimizin prensibidir. Bu sebeple Kentaş İnşaat tarafından krizden çok etkilendiğimizi söyleyemem.

“GIDA FİRMAMIZIN CİROSU CİDDİ ORANDA DÜŞTÜ”

SORU: Peki gıdada durum nasıl?

Zeynep EREN: Gıda firmamız oldukça etkilendi. Restoranlar, oteller, kafeler, kantinler kapalı olduğu için ciromuz dörtte bire düştü.

“ZARAR EDİYORUZ”

SORU: Bu dönemi nasıl atlattınız?

Zeynep EREN: İnşaat sektöründe şanslıydık. Pandemi sürecinde elimizde TOKİ gibi bir iş vardı ve çok fazla etkilenmedik. Gıdada şanslı değildik. Dediğim gibi ciromuz düştü. Sadece perakende tarafı çalışıyordu. Orada zarar gördük ve görmeye devam ediyoruz.

“YALNIZ KADIN OLMAK BİRÇOK ZORLUĞU BERABERİNDE GETİRDİ”

SORU: Sizi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün hemen ertesi gününde konuk ediyoruz. Bir kadın olarak iş dünyasının içinde ve özellikle eşinizi kaybettikten sonra ne tür zorluklar yaşadınız, o zorlukları nasıl aştınız?

Zeynep EREN: Kadın olmak değil de yalnız bir kadın olmak birçok zorluk getirdi. Yalnız bir kadını savunmasız görüyor herkes. Adaletsizlikler, haksızlıklar, hak etmediğin her şey başına gelebiliyor. Önemli olan pes etmemek. Sanırım bende öyle yaptım, pes etmedim.

“GENÇLER SABIRLI OLSUN”

SORU: Profesyonel hayata yeni atılmayı düşünen gençlere neyi önerirsiniz?

Zeynep EREN: Başarının sırrı, sabır ve hep ileriye dönük olmaktır.

“KADIN DİK DURMALI Kİ TOPLUM DİK DURSUN”

SORU: Bu güzel sohbetimize eşlik ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Son olarak ilave etmek istedikleriniz varsa onları alıp öyle kapatalım yayını…

Zeynep EREN: Öncelikle tüm çalışan emekçi kadınların bayramı kutlu olsun. Kadının iş gücüne katılımı kadın için de ekonomi için de çok önemli. Kadınlar dik durmalı ki toplum dik dursun.

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum