Silivri'nin 1/5000 sorunu AK Parti Meclis Üyelerince İBB gündemine taşındı

AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyeleri Celalettin Yazıcı, Sami Barlas ve Filiz Baş Güler; Silivri ilçemizin kırsal mahalle ve köy yerleşik alanı olarak belirlenen mahallelerinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planlarıyla ilgili yaşanan sorunları İBB Meclis Başkanlığına verdikleri sorun önergesi ile gündeme taşıdı.

Silivri'nin 1/5000 sorunu AK Parti Meclis Üyelerince İBB gündemine taşındı
Editör: Yaz Dostum
25 Kasım 2021 - 18:15 - Güncelleme: 25 Kasım 2021 - 18:20
AK Parti İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyeleri Celalettin Yazıcı, Sami Barlas ve Filiz Baş Güler tarafından Silivri’nin imar planlarıyla ilgili İBB Meclis Başkanlığına verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“KÖYLERİMİZİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANLARIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ PROBLEMLERİ BULUNMAKTA”

“Sorularımızın İBB Başkanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim.
Silivri ilçemiz sınırları içerisinde köy tüzel kişilikleri 10.07.2004 tarihli 5216 sayılı belediye kanunu ve 12.11.2012 tarih 6360 sayılı 14 ilde büyükşehir ve 27 ilde ilçe kurulmasına dair kanun ile mahalleye dönüşen 18 adet mahalle bulunmaktadır.

Bu mahallelerle ilgili Silivri Belediyesi olarak Kasım ayı meclis oturumunda 16 Ekim 2020 tarihli 7186 sayılı kanuna göre kırsal mahalle veya köy yerleşik alanı kararı almış bulunmaktayız.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bu köylerimize Silivri Belediyemizin tohum, saman, silaj gibi İBB’mizin de fide destekleri mevcuttur. Ancak bu köylerimizin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planlarıyla ilgili önemli problemleri bulunmaktadır. 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları onayı ile birlikte uygulama imar planlarında yer alan alanlarda 3194 sayılı imar kanununun 18. Maddesi uyarınca “parselasyon planları yapılıp onaylanmadan uygulama yapılamaz” plan notu gereği imar ve inşaat uygulanması yapılamamaktadır.

“İMAR VE İNŞAAT FAALİYETLERİNE İZİN VERİLMİYOR”

Bahse konu mahallelerde meskûn alanlarda 3194 sayılı imar kanununun 18. Maddesi uyarınca parselasyon planlarının hazırlanması halinde de meskûn parsellerin birçoğunda parsel içerisinde yer alan konut, kümes, hayvancılık ve tarımsal yapılar nedeniyle eşit miktarda düzenleme ortaklık payı yani DOP kesintisi yapılmamasında zorluklar yaşanmakta veya komşu parsel malikleriyle hisselendirilmek zorunda kalınmaktadır. Bu nedenle mahallelerimizde parselasyon planları da hazırlanıp onaylanmamış ve hala bu alanlarda imar ve inşaat faaliyetlerine izin verilememektedir.

“1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANININ YENİLENMESİ GEREKİYOR”

Bu nedenlerden dolayı 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı doğrultusunda inşai faaliyetlere yönelik uygulamalar yürütülemediğinden yapılaşma karakteri, tarım ve hayvancılık sektöründe çalışan çalışanların ihtiyaç duyduğu tarımsal yapı ve tesisleri, mülkiyet durumu ve kadastral sınırları gibi halihazır kullanım durumu da dikkate alınarak mahallelerimize ait 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planının yenilenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda;

1.Bahsi geçen köylerimizde bu yönde bir Nazım İmar Plan çalışması var mıdır?
2.Varsa ne zaman tamamlanacağı konusunda süreci bizimle paylaşır mısınız?
3.Yoksa bahsi geçen bu köylerimizde Nazım İmar Planı yapmayı düşünüyor musunuz?”

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum