Silivri'nin "Kırsal Mahalle", "Kırsal Yerleşik Alan" Düzenlemesi Komisyonda Bekletiliyor

Silivri Belediye Meclisi'nin Haziran Ayı Meclis Toplantısının bugün gerçekleştirilen 2. Birleşiminde Silivri Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı aynı zamanda AK Partili Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı tarafından ilçemiz kırsal mahallelerinin köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalan yerleşim alanlarının, “kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan” olarak tespit edilmesi ile ilgili İmar ve Tarım Hayvancılık Komisyonları raporu hakkında bilgilendirme yapıldı.

Silivri'nin "Kırsal Mahalle", "Kırsal Yerleşik Alan" Düzenlemesi Komisyonda Bekletiliyor
Editör: Yaz Dostum
11 Haziran 2021 - 12:35 - Güncelleme: 11 Haziran 2021 - 12:49

Silivri Belediye Meclisi'nin Haziran Ayı Meclis Toplantısının bugün gerçekleştirilen 2. Birleşiminde ilçemiz kırsal mahallelerinin köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalan yerleşim alanlarının, “kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan” olarak tespit edilmesi ile ilgili İmar ve Tarım Hayvancılık Komisyonları raporu görüşüldü.

YAZICI: BU YASA DÜZENLEMESİ SU FATURASI TARTIŞMASIYLA ÇIKTI AMA KÖYLÜLERİMİZE BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE AYRICALIKLAR TANIYOR

Silivri Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı aynı zamanda AK Partili Belediye Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Kırsal Mahalle ya da Kırsal Yerleşik Alan tanımı Silivri’mizin büyük mahallelerini, köylerini ilgilendiren önemli bir gündem maddesi. Kısaca içeriğinden, nasıl gündemimize geldiğinden bahsedeyim ve ne avantajlar sağlayacağını anlatmaya alışayım. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl köy tüzel kişiliklerinin iptal edilmesiyle su faturalarının köylüye çok yüksek kesildiği konusunda bir tartışma başlamıştı. Bu tartışma İBB’ye taşındı. Onunla alakalı Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri olarak Volkan Başkanımızın katkılarıyla su faturalarının düşürülmesi için önerge verildi ama orada çözüm olmadığı için Ankara’dan bununla ilgili bir yasa çıktı. Bu yasa düzenlemesi su tartışmasıyla ortaya çıktı ama bizim doğrusu beklentilerimizin de üzerinde köylülerimize ayrıcalıklar ve imtiyazlar tanıyor.

“VERGİ VE HARÇ MUAFİYETİ OLACAK”

Kısaca biz tarımsal karakteri, şehir merkezine uzaklığı, yaşam tarzı, imar planı gibi kriterleri göz önünde bulundurarak oralarda köy yerleşik alanı ya da kırsal mahalle tanımı yapacağız. Bu yapacağımız tanımla beraber orada yaşayan köylülerimiz emlak vergisinden muaf olacaklar, eğer ticaret ya da iş sektöründe basit usuldeyse emlak vergileri de %50 indirimli olacak. Artı olarak belediyemiz ruhsat, harç bedeli orada yapılan binalardan almayacak. Ticari yapılar için de geçerli olacak bu durumlar.

“BÖYLESİ ÖNEMLİ BİR KARARI VERİRKEN İLGİLİ PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİNİ ALMAYI ÖNEMSİYORUZ”

Bu imtiyazları popülizme kaçmadan, kamunun ruhuna uygun, ihtiyaçları gözetecek şekilde belirlemeye çalışıyoruz. Böyle önemli bir kararı kentin tüm paydaşlarının da sürece katılabileceği bir şekilde almak istedik. Süreci açık, şeffaf, samimi bir şekilde yürütmeye çalışıyoruz. Komisyon olarak biz bazı kriterler belirledik. Tabi ki Plan ve Proje Müdürlüğünün bu konudaki emeklerini takdir etmek lazım, ön çalışmaları onlar yaptılar. Daha sonra muhtarlarımızı da davet ederek onların da görüşlerini aldık. Muhtarlarımızın tekliflerini tekrar komisyonda değerlendirerek bir sonuca varmaya çalışacağız.

“CHP’NİN TARIM VE İMAR KOMİSYONU ÜYELERİNE DUYARLI YAKLAŞIMLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”

Bu konu çok popülizme ve dejenerasyona açık bir konu. Bu noktada sorumlu davrandıkları için ben CHP Tarım ve İmar Komisyonu üyelerine de teşekkür ederim.”

KOMİSYONDA TARTIŞILMAYA DEVAM EDECEK

Yazıcı açıklamasının ardından ilgili gündem maddesinin komisyon görüşünü okudu. Komisyon görüşünde, “Söz konusu kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan sınırlarının netleştirilmesi ve ilanına ilişkin teklifin Silivri ilçesi kapsamında yer alan tüm mahalle muhtarları ile 10.06.2021 tarihinde yapılan toplantı sonunda ilgili muhtarlıklar kapsamında birebir görüşmeler yapılmasının ardından karar verilmesinin daha uygun olacağı değerlendirildiğinden komisyonda bekletilmesine karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi. Bu anlamda Silivri’nin kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan tespitlerinin daha sağlıklı yapılması adına komisyonda bekletilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum