Silivri Tarih Derneği, Recep Kaptan Çeşmesi İçin Harekete Geçti

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, ilçemizde çeşmeler genelinde sürdürdüğü belgeleme, hasar tespit, risk durumları, arşiv araştırmaları, tescil durumu ve teknik çizim çalışmalarına ek olarak Recep Kaptan Çeşmesi olarak bilinen Cumhuriyet dönemi çeşmesinde incelemelerde bulundu.

Silivri Tarih Derneği, Recep Kaptan Çeşmesi İçin Harekete Geçti
Editör: Yaz Dostum
24 Haziran 2021 - 12:46

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, Recep Kaptan Çeşmesi için yaptığı gözlem sonrası yeniden kente kazandırılmasıyla alakalı öneri ve çabalarını şu ifadelerle aktardı:

“KÜLTÜREL MİRASIMIZIN İÇ KISMI ÇÖPLÜK OLARAK KULLANILMAKTA”

“Yaptığımız incelemelerde Alibey Mahallesi, Karamustafa Sokak’ta yer alan çeşmenin beden duvarlarının, musluk, üst korniş, seki, kurna gibi bölümlerin yıkıldığı ve var olmadığı, yapı üzerinde duvar yazılarının yer aldığı, iç kısmının çöplük olarak kullanıldığı, söz konusu kültürel mirasın uzun yıllar boyunca kaderine terk edildiği gözlemlenmiştir. Çeşmenin ön cephesinde bulunan merdiven basamakları çeşmenin seki ve yalak bölümüne denk düşmektedir. Bu sebepten dolayı çeşmeye ait seki ve yalak kısımları bulunmamaktadır. Çeşmenin bu bölümleri mevcut yol kotundan aşağıda bulunmaktadır.

“RESTORASYON TALEBİMİZİ SİLİVRİ BELEDİYESİ VE İBB’YE YAZILI DİLEKÇE İLETİYORUZ”

Esere ait fotoğraflar ve tüm bu veriler ışığında söz konusu çeşmenin etrafının açılarak ortaya çıkartılması, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin çizilerek ilgili kurumlarca yazışmalarının yapılarak restore edilmesini ve Silivri Kültürel Mirasına kazandırılarak halkın kullanımına sunulması talebimizi yazılı dilekçe olarak Silivri Belediyesi Başkanlığı’na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’ne iletiyoruz.

“DAHA FAZLA KADERİNE TERK EDİLMEMELİ”

Yıllardır Silivri’de kaderine terk edilen kültürel mirasların daha fazla bu kadere mahkum olmamaları, tüm kültürel mirasların Silivri kent belleğine, tarihine ve kentin turizmini arttırmaya yönelik çalışmalara kazandırılması gerektiğini düşünmekteyiz.

“SÜRECİ KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ”

Diğer başvurularda olduğu gibi bu çalışmalara dair kurumlarca yapılan yazışmaların içeriğini ve bu yazışmalara kurumlarca gelen cevapların toplum tarafından şeffaf şekilde takibinin sağlanması adına kamuoyu ile paylaşacağız."

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum