Sinem Senna: "Tek Mutlu Olduğum Yer Ailem ve Sahne"

Türk sanat müziğinin usta isimlerinden merhum Atilla Sema'nın kızı aynı zamanda ilçemizin yerel müzisyen ve ses sanatçılarından Sinem Senna ile hayatı, müzik yolculuğu, gelecek hedefleri, Kovid-19 salgınının sektör üzerindeki etkilerine ilişkin özel bir röportaj gerçekleştirdik. “Sanat icra eden insanlar için müzik bir hastalık, bir aşk; tüm zorluklara rağmen hiçbir zaman vazgeçemeyeceğim” diyen Sinem Senna, “Ben yıllardır Trakya’da çok emek veriyorum ve çok değer görüyorum. Trakya’yı çok seviyorum. Hep oradan kazancımı sağladım. Belki bundan dolayı Trakya’da daha çok tanındım ama ben buranın insanıyım; burada doğdum, burada büyüdüm, burada emek vermeyi çok istiyorum” şeklinde konuştu.

Sinem Senna: "Tek Mutlu Olduğum Yer Ailem ve Sahne"
Editör: Yaz Dostum
14 Ocak 2021 - 20:53 - Güncelleme: 14 Ocak 2021 - 21:25

Türk sanat müziğinin duayen sanatçısı merhum Atilla Sema’nın kızı aynı zamanda Silivri’mizin yerel sanatçılarından ve sevilen isimlerinden Sinem Senna; sanat hayatı ve sektöre dair güncel konular hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Verdiği içten cevaplarla canlı müzik ve sahne performanslarının ne kadar kendisiyle özdeşleşmiş bir tutku olduğunu gösterdi bize. Çocuklarını hayal ederek söylediğini dile getiren Senna ile sohbetimize konuk olan tüm okurlarımız; sadece duygularımızın tercümanı olan güzel bir sesi ve müzisyen kimliği değil, hayata bakışı ve duruşu ile de çok önemli bir değeri tanıyacak…

İşte Sinem Senna’nın anlattıkları:

“GÖZÜMÜ MÜZİKLE AÇTIM, MÜZİKLE BÜYÜDÜM, MÜZİKLE DE KAPAYACAĞIM İNŞALLAH”

Hazal BAŞARAN: Kendinizden biraz bahseder misiniz, sizi daha yakından tanımak istiyoruz?

Sinem SENNA: Baba tarafım göçmen, anne tarafım Kayseri. Ben Silivri’de doğdum, büyüdüm. Hayatım Trakya’da geçiyor. 2 çocuk annesiyim. Tabi müzik hayatım daha öncesine dayalı. Rahmetli babam (Atilla Sema) Türk Sanat Müziği sanatçısıydı. 45’lik plakları vardı. Gözümü müzikle açtım, müzikle büyüdüm, inşallah da müzikle kapayacağım. Çocuklarımla birlikte çalışmaya devam ediyorum.

“MÜZİĞİN İÇİNDE DOĞDUM”

Hazal BAŞARAN: Sanat sizi ne zaman içine çekmeye başladı?

Sinem SENNA: Babam çok değerli bir sanatçıydı. Bizim için her zaman müzik bir tutkuydu ve hayatımın her alanında müzik vardı. Şanslıydım, çok küçük yaşlardan itibaren müzikle, sanatla iç içe bir hayat geçirdim.


“MÜZİK BENİM İÇİN BİR HASTALIK, BİR AŞK; NE OLURSA OLSUN VAZGEÇMEYECEĞİM”

Hazal BAŞARAN: Bu yolculukta zorluklar yaşadınız mı?

Sinem SENNA: Çok yaşadım. Maalesef sanat dünyasında çok zorluklar oluyor. Hele de yaşadığımız bu salgın döneminde daha da büyük sıkıntılarla karşı karşıyayız, müzisyenlerin kıymeti pek bilinmiyor. Sanata çok fazla değer verilmiyor. Bugün hala zorluklar yaşıyoruz ama sanat icra eden insanlar için müzik bir hastalık, bir aşk; ne olursa olsun hiçbir zaman vazgeçemeyeceğim, kendi adıma böyle düşünüyorum.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ’NİN İLÇEMİZDEKİ SANAT TUTKUNLARININ POTANSİYELLERİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLMELERİNE İMKÂN SAĞLAYACAĞINA YÜREKTEN İNANIYORUM”

Hazal BAŞARAN: Yılbaşı akşamında Kırklareli Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden düzenlediği Yeni Yıl 2021 Konserinde sahne aldınız. Oysa Silivri Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü de burada sokağa çıkma kısıtlaması dolayısıyla canlı yayın üzerinden yerel sanatçılara sahne imkânı sağlıyor. Şimdiye kadar sizi Silivri Belediyesi’nin düzenlediği programlarda göremememizin sebebi nedir?

Sinem SENNA: Ben yıllardır Trakya’da çok emek veriyorum ve çok değer görüyorum. Trakya’yı çok seviyorum. Hep oradan kazancımı sağladım. Belki bundan dolayı Trakya’da daha çok tanındım. Ben buranın insanıyım; burada doğdum, burada büyüdüm, burada emek vermeyi çok istiyorum. Trakya’nın gözbebeği olarak varlığını sürdüren güzel Silivri’mizde uzun yıllardır sanatın güçlenmesi için samimi gayret ve yoğun bir çaba içindeyim. Belki bir iletişim sorunu oldu, bilemiyorum, burada yeterince olmamak beni üzdü tabi ki ama bunun önümüzdeki günlerde hızla telafi edileceğine ve bu anlamda ilçemizdeki tüm sanat tutkunlarının potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine imkân sağlanacağına yürekten inanıyorum.

“ÖZCAN IŞIKLAR DÖNEMİNDE ÇOK KEYİFLİ BİR KONSER PROGRAMIM OLMUŞTU”

Hazal BAŞARAN: Peki Özcan Işıklar döneminde Silivri’de sahne almış mıydınız?

Sinem SENNA: Özcan Işıklar’ın görev döneminde belediyede Silivri’de çok tanınmış Prof. Dr. Eser Ağar ile beraber konser vermiştik. Herkesle tek bir kalp olduk, hiç unutamayacağım anlar yaşadığım çok keyifli ve etkili bir konser olmuştu. Özcan Işıklar döneminde bir de festival sahnem olacaktı ama o dönemde ülkemizde bir terör saldırısı olduğu için etkinliklerin tümü iptal olmuştu.


“BABAM, BANA ÇOK ŞEY KATTI”

Hazal BAŞARAN: Babanız rahmetli sanatçı Atilla Sema ülke çapında tanınan değerli bir sesti. Onun yolundan yürümek nasıl bir duygu?

Sinem SENNA: Çok özel, çok güzel, çok anlamlı bir hissiyat. Babamın bana anlattığı, öğrettiği her şeyi şu yaşlarımda çok daha iyi anlıyorum. Müzik sektörü dikensiz gül bahçesi değil ama ben işime aşık olduğum için hiçbir zaman bıkmayacağım. Babam bana çok şey kattı. Eşsiz kişiliği, ülkesine sevgisi, sanatçı yönü, geride bıraktığı güzel eserleri, özgün yorumu; paha biçilemez değerler… Sanat yolumu aydınlatan en değerli ışığım; onu her zaman saygı, sevgi ve de derin bir özlemle anıyorum…


“KORONAVİRÜSTEN DOLAYI SAHNELERDEN UZAK KALIYORUZ”

Hazal BAŞARAN: Şu anda nerelerde sahne alıyorsunuz?

Sinem SENNA: Korona virüsten dolayı sahne imkanımız yok. Birçok mekan kapandı. Ara ara canlı yayın konserlerim oluyor. Geçtiğimiz yaz birkaç program yaptım yine Trakya’da ama şu an için birçok müzisyenin olduğu gibi benimde çıktığım düzenli bir sahnem maalesef yok.

“PROVALARIMI YA ÇALIŞTIĞIM MEKANLARDA YA DA STÜDYO KİRALAYARAK YAPIYORUM”

Hazal BAŞARAN: Orkestra ekibiniz var mı? Varsa konser öncesi müzikal çalışmalarınızı genelde nerede gerçekleştiriyorsunuz?

Sinem SENNA: Ekibim var. Genelde çalıştığımız mekanlarda ya da stüdyo kiralayarak program öncesi prova gerçekleştiriyoruz.

“SİLİVRİ’NİN SANATSAL AKTİVİTE ALANLARINA İHTİYACI VAR”

Hazal BAŞARAN: Silivri’de stüdyo imkanınız var mı?

Sinem SENNA: Silivri’de stüdyo açan arkadaşlarımız oldu ama maalesef yürümedi. Silivri’de sanatsal aktivite alanları göremiyorum. Bundan da çok üzüntü duyuyorum. Bir tane stüdyo imkanı var, başka da yok. Orada çalışmalarım oluyor, zaman zaman gidip geliyorum.

“HEP BİR -SİNGLE- HAYALİM VAR”

Hazal BAŞARAN: Salgın dönemi mağduriyetlerinin yaşandığı zor bir dönemde, Sinem Senna’nın yeni bir projesi olacak mı mekân/albüm/proje olarak?

Sinem SENNA: Çok zor gerçekten, bu şartlar altında nasıl olacağını bende bilmiyorum ama hep bir single hayalim var. Bir dönem rahmetli Harun Kolçak’ın şarkısını seslendirecektim; nasip olmadı, vardır bir hayır dedik ama hala aklımda single var.

“NİNNİ SESLENDİRECEĞİM”

Bir de çocuklar için ninni bestesi yapmayı düşünüyoruz. Çocuklarıma sürekli ninni söylüyorum ve bunu da sesime yakıştırıyorum; bu nedenle onlara kalıcı bir hatıra bırakmak istiyorum.


“SAHNEDE ÇOCUKLARIMI HAYAL EDEREK SÖYLÜYORUM”

Hazal BAŞARAN: 2 çocuk annesi olmak sanat hayatınızı nasıl etkiliyor?

Sinem SENNA: Anne olmak bambaşka bir duygu. Tarif edilemeyecek bir duygu. Müziğe, sahneye çok daha sıkı bağlandım. Eskiden sahnelerimde hayatımda yaşadığım aşkı düşünerek şarkı seslendirirken, şimdi çocuklarımı hayal ederek söylüyorum.

“BU İŞTE HİÇBİR ŞEY DIŞARIDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL”

Hazal BAŞARAN: Pandeminin en çok etkilediği meslek gruplarından biri de müzisyenler oldu. Müzik sektöründe çalışan çok sayıda sanatçı, müzisyen ayakta kalma mücadelesi veriyor. Piyasanın bu durumunu siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sinem SENNA: Her şeyden önce sağlık problemi yaşayan herkese Allah yardım etsin. Salgın yüzünden şu anda çalışamadığı için sıkıntılı günler geçiren müzisyen arkadaşlarıma da çok üzülüyorum gerçekten. Ben babamın ölümünde bile sahne aldım. Bu durum başıma gelmeden önce, “Nasıl anneleri, babaları ölünce şarkı söylerler?” diye tepki gösterirdim. İnanılmaz fedakarlık isteyen bir meslek. Mutsuzsunuz, içiniz acıyor, söylemek istemiyorsunuz ama yüreğinizi dağlayıp söylemek ve insanları eğlendirmek zorundasınız. Bu iş hiç dışarıdan göründüğü gibi bir iş değil. İnsanları mutlu etmek ve eğlendirmek en zor iş bence.


“MÜZİSYEN ARKADAŞLARIMIN VE SEKTÖR EMEKÇİLERİNİN EN KISA ZAMANDA ÇALIŞMA İMKANINA KAVUŞMASINI DİLİYORUM”

Müzisyen arkadaşlarım adına da çok üzülüyorum. İnşallah tez zamanda herkes işine kavuşsun. Birçok mekan kapandı, bir kısmı ayakta kalma mücadelesinde can çekişiyor. Sanatını icra etmeye çalışan tüm müzisyen arkadaşlarımın ve sektör emekçilerinin en kısa zamanda çalışma imkanına kavuşmasını diliyorum. Müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Müzik bence psikolojimize iyi gelen en büyük terapi. Kimse müziksiz kalmasın…

“FATİH ERKOÇ’LA BİR MÜZİK PROJESİ YAPMAYI ÇOK İSTERDİM”

Hazal BAŞARAN: Bir müzik projesinde birlikte yer almak istediğiniz, kendine örnek aldığınız bir sanatçı var mı?

Sinem SENNA: Fatih Erkoç olmasını çok isterdim. Neden olmasın ki? İlerleyen zamanda inşallah.

“GENELDE 90’LAR AĞIRLIKLI SAHNELER YAPIYORUM”

Hazal BAŞARAN: Yenilerden kimleri dinliyorsunuz?

Sinem SENNA: Çok göreceli. Yeni müzikler beni çok düşündürüyor. Piyasa müziklerini pek beğenmiyorum. Etkili değil. Çok güzel şarkılar da çıkmıyor değil ama unutuyorsunuz. Piyasa müziği yaptığım için her tür müziği söylemek zorundayım, mecbur dinliyorum ve söylüyorum ama eskiler benim daha çok tercihim. Genelde 90’lar ağırlıklı sahneler yapıyorum. Tabi ki çok başarılı sanatçılar var, asla ezip geçemem ama dediğim gibi tercihim eski şarkılar. Bu arada şunu da özellikle belirtmek istiyorum; sahnemizde yeni tür şarkıları canlıya geçemiyoruz çünkü müzikler çok elektronik. Müzikler elektronik ve bilgisayarda yapıldığı için canlı performans uygulamak çok zor olabiliyor.


“İLHAM, BABAMDAN GELİYOR”

Hazal BAŞARAN: İlham size nereden geliyor?

Sinem SENNA: Babamdan geliyor. Türk filmlerinde izlerdik, küçükken elime kumandayı alırdım ve karşımda insanlar varmış gibi sahneler yapardım hep. Şükürler olsun çok güzel sahneler yaptım. Tabi Rabbim inşallah devamını ve daha iyilerini nasip edecektir. Tek mutlu olduğum yer ailem ve sahne diyorum.

“MÜZİKSİZ KALMAYIN”

Hazal BAŞARAN: Sevenlerinize bizim aracılığımız ile ne söylemek istersiniz?

Sinem SENNA: Dinleyicilerimi, takipçilerimi çok seviyorum. Onlar müzik aşkı olan insanlar. Her daim onlara şarkı söylemek istiyorum. Programlarımda, konserlerimde bağıra çağıra çok güzel günler geçirdik. 2021’den çok umutluyum. Bilmiyorum içimde öyle bir his var. Umutsuz yaşanmıyor. Tek dileğim sağlık, sonrası için ise müziksiz kalmayın diyorum…



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum