Turhan: "Doğalgaz Keşfi, Türkiye'nin Elini Çok Daha Güçlendirecek"

Karadeniz’de bulunan 320 milyar metreküplük gaz sanayide heyecan yarattı. Silivrili işadamı aynı zamanda Armatür Valf Musluk Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, Karadeniz'de bulunan doğal gaz yatağına ilişkin yaptığı yorumda, “Cari açığımızın en büyük sebebi olan enerjiyi artık ithal etmeyecek oluşumuz bize büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Turhan: "Doğalgaz Keşfi, Türkiye'nin Elini Çok Daha Güçlendirecek"
Editör: Yaz Dostum
28 Ağustos 2020 - 20:54
Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği 320 milyar metreküplük doğalgaz kaynağı sanayi dünyasında büyük heyecan yarattı. Zira geçen yıl 50 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye, bunun 44.9 milyar metreküpünü iç piyasada tüketti, geri kalanını ise ihraç etti. İç tüketimin 14.5 milyarı konuta, 12.4 milyarı sanayiye, 11.2 milyarı elektrik üretimine, 6.8 milyarı ise diğer alanlara gitti.

YENİ YATIRIMIN ÖNÜNÜ AÇAR

Sanayicilerin hemen her alanda dile getirdiği yüksek enerji maliyetleri sorunu bu keşif ile önemli ölçüde azalacak. İş dünyasına göre bu halihazırda, Asya ülkelerine göre daha uygun maliyetli üretim imkânı sunan Türkiye için gerçek bir sanayi ve teknoloji devrimi başlatabilir. Gaz keşfinin, sanayi üretimi, ihracatı ve altyapısı olan bir ülke olarak Türkiye'yi üretim üssü haline getireceği belirtiliyor. İş dünyası temsilcileri, "Bazı ülkelerde enerji ucuz ama işgücü ve lojistik imkânı yok. Hem sanayileşmiş hem de kendi enerji kaynağı olan az sayıda ülke var. Bu nedenle üretimde yeni yatırımlar kaçınılmaz" açıklamasını yaptı. Sanayide en fazla doğalgaz tüketimi Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) gerçekleşiyor. Geçen yıl OSB'lerin doğalgaz tüketimi 3 milyar metreküpü buldu. Kimya da doğalgaz tüketiminin en fazla olduğu sanayi alanlarından biri oldu. Petrokimya dahil kimya sektöründeki doğalgaz tüketimi 1.9 milyon metreküpe ulaştı. Ülke ekonomisi ve sanayileşmede lokomotif sektör özelliğine sahip demirçelikte de doğalgaz yaygın biçimde kullanılıyor. Buradaki kullanım da 1.5 milyar metreküp.

KARADENİZ'DEKİ DOĞAL GAZ KEŞFİ ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Silivri’nin tanınmış iş insanı, bölgemizin köklü kuruluşlarından TURAŞ Gaz Armatürleri San. ve Tic. A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, enerjide yeni rezervlerin ve zengin yatakların bulunmasının Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ve başkalarına duyulan ihtiyacı azaltacağını kaydetti. Turhan, şunları söyledi: "Şu anda gündemimizde olan milli gaz bizim sektörümüze doğrudan bir ivme kazandırabilir. Cari açığımızın en büyük sebebi olan enerjiyi artık ithal etmeyecek oluşumuz bize büyük katkı sağlayacaktır. Bu gazı milli araçlarımızla bulduk, bundan sonra çok büyük teknoloji ve maliyetlere ihtiyaç var. Bu aşamada milli olan gazın çıkarılmasında ve dağıtılmasında da kullanılacak araçların milli ve yerli olması yerli gaz kadar önemlidir. Biz Armatür, Valf, Musluk Tesisat Ekipmanları ve Vana Sanayicileri Derneği olarak tüm çalışmalara tedarikçi olmaya hazırız."


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum