Yılmaz'ın çöp toplama maliyeti açıklaması inandırıcı bulunmadı

Bugün yapılan Şubat ayı meclis toplantısında Başkan Volkan Yılmaz, Silivri Belediyesi bünyesinde yapılan çöp toplama işini 2021 yılında 3 Trilyon 804 Bin TL’ye mal ettiklerini açıkladı. CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Lütfü Vardar, “Burada sadece mazot, yağ, lastik masrafını çıkartarak çöp maliyeti hesaplayamazsınız” ifadeleriyle durumun lanse edilen gibi olmadığını ifade etti. Başkan Yılmaz, “Siyaset yapma uğruna çarpıtmayalım” deyince aynı zamanda Mali Müşavir olan CHP’li Vardar “100-150 araçla bu işi yapıyorsanız 3’er personel gerekiyor. 7 Bin TL’den hesap yapsak yine aynı paralara geliyor. İşçi, personel maaşlarıyla birlikte bugünkü çöp maliyetimiz yaklaşık 25-30 Milyon civarındadır Sayın Başkanım." diyerek inatla savını sürdürdü.

Yılmaz'ın çöp toplama maliyeti açıklaması inandırıcı bulunmadı
Editör: Yaz Dostum
07 Şubat 2022 - 21:51 - Güncelleme: 07 Şubat 2022 - 22:49
Silivri Belediye Meclisi’nin bugün yapılan Şubat ayı toplantısında Başkan Volkan Yılmaz, çöp toplama maliyeti hakkında bilgilendirmede bulundu. Yılmaz’ın 2021 yılında 3 Trilyon 804 Bin TL’ye Silivri’nin çöpünü topladıklarını söylemi, muhalefet tabanında inandırıcı bulunmadı. CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Lütfü Vardar, devreye girerek işçi maliyetleri başta olmak üzere diğer gider kalemlerinin hesaba katılmadığını dile getirdi.

“KOMŞU BELEDİYELER ÇÖPÜ 35 TRİLYON + KDV’YE TOPLUYOR, BİZ 3 TRİLYON 804 BİN TL’YE TOPLUYORUZ”

Yılmaz, çöp toplama maliyeti konusunda şunları söyledi:

Bakalım Silivri Belediyesi zararlı mı çıktı karlı mı çıktı? 53 araçla yapılıyordu bu işlem. Biz bu araçları Silivri Belediyesi kasasından para çıkarmadan hibe mantığıyla aldık. Personel zaten bizim. Yanı başımızdaki ilçeler, bizim ölçeğimizdeki belediyeler bu yıl enflasyon, araç kiralamalarının ciddi şekilde artması nedeniyle bu yıl 35 Trilyon + KDV’ye çöp topluyorlar. Silivri Belediyesi komşu belediyelerin 35 Trilyona topladığı çöpü, kaç trilyona mal ediyor bakalım? Ana girdilerimizden bahsedeceğim; Akaryakıt Bedeli 3 Trilyon 308 Bin TL. Tamir Bakım Bedeli 1 Trilyon 53 Bin TL. Lütfü beyin (CHP’li Meclis Üyesi) daha pahalıya çıkacak bu iş dediği… Bu arada bazı arkadaşlar rahatsız olsa da biz Silivri Belediyesi’nde mekanik, elektronik, motor, kaporta ustalarımızın olduğu bir kademe oluşturduk ve araçlarımızın bakım onarım ve yağ değişimini bu kademe yapıyoruz.  Madeni yağ giderimiz 160 Bin TL. Araç Lastik Alımı Bedeli 244 Bin TL. Bunların hepsini topladığımızda 4 Trilyon 765 Bin TL yapıyor. Lakin Adalet Bakanlığı ile Silivri Cezaevi çöpünün bir bedel karşılığında toplanması noktasında bir anlaşma yapmıştık. Geçen yıl Adalet Bakanlığından 456 Bin TL para almışız. Moloz ve bitkisel atık gelirleri olarak topladığımız gelirimiz de 506 Bin TL. Bunları düştüğümüzde Silivri Belediyesi 2021 yılında komşu belediyelerin 35 Trilyona yapmış olduğu çöp toplama işini 3 Trilyon 804 Bin TL’ye yapmış arkadaşlar. Yani Silivri’nin 31 Milyonu çöpe gitmemiş Silivri Belediyesi’nin kasasında kalmış.”


Başkan Yılmaz’ın bu konuşması üzerine CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi aynı zamanda Mali Müşavir Lütfü Vardar söz aldı. Vardar ve Yılmaz arasında geçen diyaloğu aynen paylaşıyorum:

LÜTFÜ VARDAR: İhale 53 araçla yapılıyormuş. Şu anda çöpü kaç araç topluyor?

VOLKAN YILMAZ: Şu andaki araç sayısını net bilmiyorum. Birkaç araç eksilttiğimizi biliyorum ama … Daha az araçla…

LÜTFÜ VARDAR: Çevre temizliği yapılan araçlarda içinde mi?

VOLKAN YILMAZ: Hepsi içinde.

LÜTFÜ VARDAR: Sadece tek Müdürlükte mi gösteriliyor bu araçlar, başka Müdürlüklerin araçları kullanılıyor mu?

VOLKAN YILMAZ: Yok. Bizim öyle al tekke ver külah işimiz yok. Rakamlarla da oynamıyoruz.

LÜTFÜ VARDAR: Biraz önce Bora Balcıoğlu arkadaşım ile de görüştüm. Kanun çıkmadan önce yapılan ihalede personel maaşları firmadaydı. Kanun çıktıktan sonra da personel maaşları karşı firmanın hesabından düşülerek parası ödendi. Bugün yine hesaba baktığınızda 100-150 araçla bu işi yapıyorsanız 3’er personel gerekiyor. 7 Bin TL’den hesap yapsak yine aynı paralara geliyor. İşçi, personel maaşlarıyla birlikte bugünkü çöp maliyetimiz yaklaşık 25-30 Milyon civarındadır Sayın Başkanım.

VOLKAN YILMAZ: Siz mali müşavirsiniz değil mi Lütfü Bey?

LÜTFÜ VARDAR: Mali müşavirim.

VOLKAN YILMAZ: Rakamlarla arası iyi olması gereken sizsiniz.

LÜTFÜ VARDAR: Rakamlarla aram iyidir Başkanım. Tek tek de hesaplarız gerekirse.

VOLKAN YILMAZ: Zaten öyle yapacağım Cuma günü.

LÜTFÜ VARDAR: Sadece burada mazot, yağ, lastik masrafını çıkartarak çöp maliyeti hesaplayamazsınız.

VOLKAN YILMAZ: Başka ne var?

LÜTFÜ VARDAR: İşçi maliyetini de hesaplayın Başkanım. Genel toplamı söyleyin.

VOLKAN YILMAZ: Biz biraz önce konuşurken siz herhalde bizi dinlemiyordunuz.

LÜTFÜ VARDAR: İşçilerin tazminatları da var.

VOLKAN YILMAZ: Süheyl bey anlaşılamıyor muyum? Bakın tekrar söylüyorum sizin ihale ettiğiniz rakamda işçi maaşları yok.

LÜTFÜ VARDAR: Var Sayın Başkanım. Başkan yardımcınız orada, ona söz verelim açıklasın o zaman.

VOLKAN YILMAZ: Siyaset yapma uğruna çarpıtmayalım arkadaşlar. 2019 yılında yaptığınız ihalede işçi maliyeti var mı Süheyl bey?

Süheyl KIRKICI: Var. Geçici bir süreliğineydi.

VOLKAN YILMAZ: Ben sizin yaptığınız ihaleye devam ettim. 3 aylık ihale mi olur? Olur ama yapmamışsınız. 1 yıllık yapmışsınız. Bakın bu konuda Türkiye’nin örnek aldığı bir belediyede, susmak da bazen erdem ya…

LÜTFÜ VARDAR: Eski dönem muhasebe müdürümüz orada. Şu anki Belediye Başkan Yardımcısı. Bundan sonraki mecliste bir sunum yapsın bizde gerçekleri görelim Sayın Başkanım.

VOLKAN YILMAZ: Gerçekler ortada zaten. Herkes görüyor. Herkes de ihaleden çıkıp kendi araçlarıyla çöp toplama işine yöneliyor. 2019 yılında yalnızca araç kirasına 18 Milyon + KDV ihale etmişsiniz ya. Maaş yok. SGK yok. İkramiye yok. Hiçbir şey yok. Niye bunu anlamak istemiyorsunuz?

Haber : Hazal BAŞARAN


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum