Yolçatılı çiftçi 10 dekar alanda yetiştirdiği Aronia Meyvelerini hasat etti

Yolçatı Mahallesinde İsmail Yaman Yörük tarafından 10 dekar alanda yetiştirilen yeni bir ürün çeşidi olan Aronia Meyvesi'nin hasadı yapıldı. Hasada Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul da katıldı.

Yolçatılı çiftçi 10 dekar alanda yetiştirdiği Aronia Meyvelerini hasat etti
Editör: Yaz Dostum
15 Eylül 2022 - 12:39
Yolçatı Mahallesinde çiftçilik yapan İsmail Yaman Yörük, uzun süredir Doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda yetişen Aronia Meyvesi'nin yetiştiriciliğini üstlenmekteydi. 10 dekar alanda ekilen ürünlerin hasadına geçilirken Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul beraberindeki Ziraat Mühendisleri ile birlikte alanda incelemelerde bulundular ve kontrolleri dahilinde mahsüller toplandı.

ARONİA MEYVESİ NEDİR?

Aronia, Doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsidir. Cinsin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul edilir.

Aronia meyvesi görünüşü itibariyle orman meyvelerine benzemektedir. Kansere karşı etkisi ile tanınan Aronia meyvesi ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Aronya meyvesi bağışıklığı artırır, enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
En yüksek C Vitamini ve antioksidan kaynağı olan Aronia ana vatanı Kuzey Amerika'dır ve bu bitki, eskiden Kızılderililer tarafından soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır. “Süper meyve” olarak adlandırılan Aronia, kandaki kolesterol seviyesini dengede tutarak damar tıkanıklığının ve pıhtı oluşumunun önüne geçer. Kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Aynı zamanda Aronia meyvesi, saman nezlesi, sinüzit ve astım semptomlarını hafifletmektedir.

ARONİA MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?

Küçük ve siyaha yakın mor aronia meyvelerini taze tüketmenin yanında meyve suyunu, tozunu, reçelini de damak tadınıza göre şekillendirerek tüketebilirsiniz.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir.

Laboratuvarda hücre kültürleri çalışmalarında ve hayvan deneylerinde kanser hücresi artışını durmasını sağlayan meme, kalın bağırsak, kemik iliği kanseri ve akciğer kanseri dokusunda antosiyanin miktarının çok zengin olması sebebiyle; kanser hücresi sinyalizasyonunu bozar.





YORUMLAR

  • 0 Yorum