30 Ağustos Zafer Bayramı Silivri'de Törenle Kutlandı

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. Yılı dolayısıyla Silivri’de kutlama programı düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başlayan programa, vatandaşlar da yoğun katılım sağladı.

30 Ağustos Zafer Bayramı Silivri'de Törenle Kutlandı
Editör: Yaz Dostum
31 Ağustos 2021 - 10:38 - Güncelleme: 31 Ağustos 2021 - 10:40
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 99. Yılı dolayısıyla Silivri İlçe Kaymakamlığı tarafından kutlama programı, gerçekleştirildi. Sabah saat 09.00'da Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan programa; İlçe Kaymakamı, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, Cumhuriyet Başsavcısı, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü, siyasi parti ilçe başkanları, ilçe daire müdürleri, İBB ve Silivri Belediye Meclis Üyeleri, mesleki kuruluş başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, muhtarlar, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı okundu.

Ardından Jandarma Teğmen Bestami Morca günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi.

“MUSTAFA KEMAL VE DAVA ARKADAŞLARI BAĞIMSIZLIK MEŞALESİNİ YAKARAK ‘YA İSTİKLAL YA ÖLÜM’ PAROLASIYLA AYDINLIĞA GİDEN YOLU ARALADILAR”

Morca, açıklamalarında şunları kaydetti:

1900'lü yılların başında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akınları, sanayileşme gibi gelişmeler, I. Dünya Savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros Mütarekesi imzalandı. İmzalanan anlaşma ile üzerinde kan dökerek, can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları işgal edildi. İşgal güçleri girdikleri her yerde çocuklarımıza, kadınlarımıza, yaşlılarımıza dünyada eşi az rastlanır işkence ve zulümlerde bulundu. İşte böylesine umutsuz görünen bir ortamda Mustafa Kemal ve dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla aydınlığa giden yolu araladılar.

“TÜRK KUVVETLERİ DÜŞMANA BEKLEMEDİĞİ YERDEN TAARRUZA GEÇEREK STRATEJİK SAHADA DÜŞMANI ALDATMAYI BAŞARDI”

Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlendi. Süregelen savaşların sonuncusu Sakarya Meydan Muharebesi de hedefe ulaşmaya muktedir. Milletimizin istiklali uğruna kanımızın son damlasına kadar mücadeleye devam edileceği ispatlandı. Artık dünyanın en kahraman, en savaşçı milletine düşen görevi de düşmana son darbeyi vurmak oldu. Mustafa Kemal'in başkomutanlığı altında Türk kuvvetleri düşmana beklemediği yerden taarruza geçerek stratejik sahada düşmanı aldatmayı başardı. Avrupalıların 5-6 ayda geçilmez dediği Afyon mevzilerini üç günde geçerek 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümü imha edildi. O zaferle düşmana son darbe vurulmuş 9 Eylül'de düşman İzmir'de denize döküldü.

“30 AĞUSTOS ZAFERLERİYLE TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN TEMELLERİ ATILDI.”

Dünya tarihçileri Büyük Taarruz için “Türkler Mohaç Meydan Muharebesi'nde yüz yıllar sonra yine parlak bir imha muharebesi kazandılar” ifadesini kullandılar. Bu muharebelerde Türk ordusu çok kısa bir sürede kendisinden üstün düşman kuvvetinin büyük bölümünü imha ve esir etti. Askeri açıdan bir diğer önemli husus da günün şartlarında bir ordunun 10 günde 500 km'lik mesafeyi yaya olarak kat etmesi. İşte kazanılan zaferin muhteşem bir hususu da kadın, çocuk demeden milletçe topyekûn icra edilmesi. Ulusumuz bu meydan da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başardı. 30 Ağustos zaferleriyle sadece düşman mağlup edilmemiş aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atıldı.

“AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE SAYGIYLA, KAHRAMAN GAZİLERİMİZİ MİNNETLE ANIYORUZ”

30 Ağustos Zaferini bize armağan eden kahramanlıklarla dolu tarihimiz, yeni bir çığır açan bayrağımız, korkusuzluğun, yurtseverliğin mesanesi olan bir destan oldular. Sonsuza dek minnet ve şükranla anılacaklar. Bu kutsal gün ve tarih vesilesiyle ulusça Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kutsal vatan toprağı için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve saygıyla, kahraman gazilerimizi minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.”

Resmi çelenk merasiminin sona ermesinin ardından siyasi partiler de çelenklerini Atatürk Anıtı’na sundu. Program, İlçe Kaymakamı Ali Partal’ın, Kaymakamlık Makamında tebrikleri kabül etmesiyle devam etti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum