Bakan Pakdemirli; "Ülkemizin Kalkınması, Kırsalın Kalkınmasından Geçer"

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 Yılı IPARD Yatırımcı Buluşması dolayısıyla düzenlenen programda konuştu. Pakdemirli "Maalesef son yüzyılda, Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de kırsaldan uzaklaşmalar ve göç eğilimi giderek artıyor. Oysa biz kırsalı uzak diyarlar, dinlenmek için sığınılan limanlar olarak görmüyoruz. Bugün nüfusumuzun yaklaşık yüzde 25'inin yaşadığı kırsal alanlarda, sürdürülebilir kalkınma temel hedefimizdir. Ülkemize güç katan bu dinamoyu, daha çok enerjiye ve daha çok üretime çevirmek için çalışıyoruz. İstiyoruz ki, insanlarımız kendi topraklarından, kültürlerinden, ailelerinden ve sevdiklerinden kopmadan, doğduğu yerde iş kursun, iş versin, üretim yapsın. İstiyoruz ki, kırsal alanlar ülkemizin lokomotifi olsun, yeni yatırımlarla ekonomimize daha çok katkı sunsun" diye konuştu.

Bakan Pakdemirli; "Ülkemizin Kalkınması, Kırsalın Kalkınmasından Geçer"
Editör: Yaz Dostum
24 Mart 2021 - 23:02

Son 19 yılda büyük bir kalkınma hamlesine imza attıklarının altını çizen Pakdemirli "Her alanda büyüme, her alanda kalkınma vizyonuyla başlayan bu atılım döneminde, tarım ve kırsal daima ilk sıralarda yer aldı.  Birçok ürünün anavatanı olan Anadolu toprakları, bu süreçte büyük bir değişime sahne oldu. Bakanlık olarak, kırsal kalkınma kapsamında çok sayıda hibe programı uyguluyoruz. Kırsalı, çok yönlü, insan odaklı olarak destekliyoruz. Bugüne kadar toplam 480 bin projeye, reel rakamlarla 27 Milyar Lira hibe ödedik. Bu destekler sayesinde 350 bin yeni istihdam oluştu, kırsalda 50 Milyar Liralık yatırım yapıldı. Böylece; sağladığımız bu desteklerle, kırsalda binlerce modern tesis kurduk. Bu tesisler ile üretiminin gücünü artırırken, on binlerce kişiye de yeni istihdam kapılarını açmış olduk. İşte yaptığımız bu hamleler sayesinde bir hayal gerçek oldu ve Doğduğumuz yer, doyduğumuz yer oldu. Her zaman altını çizerek vurguladığım bir husus var; Ülkemizin kalkınması, kırsalın kalkınmasından geçer" değerlendirmesinde bulundu.

IPARD İLE KIRSALDA YAKLAŞIK 11 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI

Kırsal kalkınma programları içinde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı IPARD'ın ayrı ve önemli bir yeri olduğunu belirten Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

"IPARD kapsamında, 42 ilimizde 16 sektördeki yatırımlara, % 40 ile %70 arasında hibe veriyoruz. Hayvancılıktan kırsal turizme, gıda ürünlerinin işlenmesinden tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğine, arıcılıktan seracılığa, el sanatlarından yenilenebilir enerjiye kadar geniş yelpazede kırsaldaki yatırımlara destek sağlıyoruz. AB Komisyonu tarafından akreditasyonun alındığı 2011'den bugüne IPARD Programı kapsamında, toplam 19 bin 319 proje sahibiyle sözleşme imzaladık. Söz konusu yatırımlar için girişimcilere 5,4 Milyar Lira hibe verdik. Bu hibeler sayesinde kırsalda yaklaşık 11 Milyar liralık yatırımın önünü açtık, 74 bin yeni istihdam sağladık. IPARD hibeleriyle, Kırsala yapılan Avrupa Birliği standartlarındaki yüksek üretim kapasiteli, küresel rekabet edebilirliğe sahip uluslararası çevre ve hijyen niteliklerine uygun yatırımları ülkemize kazandırdık.

SON 3 YILDA 5.047 PROJEYE, YAKLAŞIK 2 MİLYAR LİRA DESTEK VERİLDİ

Son 3 yılda ise IPARD hibelerin daha hızlı ve daha etkin uygulanması için çalışmalarımıza hız verdik. Toplam 5.047 projeye, yaklaşık 2 Milyar Lira destek verdik ve kırsalda 13 bin vatandaşımıza istihdam sağladık. Tabi, bu hibeler sadece tarım ve hayvancılığa gidiyor diye bakmak doğru değil. Verilen desteklerin ekonomideki çarpan etkisini göz önüne aldığımızda kalkınmaya sağlanan faydanın ne kadar büyük olduğunu fark edebiliriz. Geçtiğimiz 2020'de Dünya gündemine oturan küresel koronavirüs salgınında da üreticimizi, yatırımcımızı IPARD Programı kapsamında desteklemeye durmadan, beklemeden, hız kesmeden devam ettik.

YORUMLAR

  • 0 Yorum