Bekirli, Kurfallı ve Fener'de Tohumluk Arpa Coşkusu

Silivri Belediyesi tarafından Bekirli, Kurfallı ve Fener mahallelerinde düzenlenen Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni ile 295 üreticiye 975 bin TL değerindeki 59 ton tohumluk arpa dağıtıldı. Çiftçiler bu ürünlerle 2 bin 950 dönüm araziye ekim yapabilecek.

Bekirli, Kurfallı ve Fener'de Tohumluk Arpa Coşkusu
Editör: Yaz Dostum
20 Eylül 2022 - 21:05 - Güncelleme: 20 Eylül 2022 - 21:09
Silivri Belediyesi, Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında kendi arazilerinde yetiştirdiği yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpaların dağıtımına devam ediyor. Silivri Belediyesi tarafından Bekirli, Kurfallı ve Fener mahallelerinde düzenlene Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni ile 295 üreticiye 975 bin TL değerindeki 59 ton tohumluk arpas dağıtıldı. Çiftçiler bu ürünlerle 2 bin 950 dönüm araziye ekim yapabilecek. Ürünlerini davul zurna eşliğinde teslim alan çiftçiler destekten duydukları memnuniyeti dile getirerek Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a ve ekibine teşekkürlerini iletti. Silivri Belediyesi bu yıl yaptığı tohumluk arpa desteği ile üreticilere doğrudan 8 milyon TL Destek vermiş oluyor.

MUHTAR ORTA: “BAŞKANIMIZ HER TALEBİMİZİ KARŞILIYOR”

Bekirli Mahallesi’ndeki törenin açılış konuşmasını yapan Muhtar Siyami Orta, “Geçen yıl ektiğimiz tohumluk arpalardan verim çok iyi oldu. Bu yıl da çok iyi olacağını düşünüyorum. Başkanımız bugüne kadar muhtarlarla birlikte yürüdü. Her talebimizi karşıladı. Buradan Çerkezköy’e kadar bir sürü köy ve mahallede mücadele ediyor. Çok uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Allah kendisinden razı olsun.” dedi.

EREN: “BAŞKAN YILMAZ’IN DESTEKLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Fenerköy Mahallesi’ndeki törende konuşan Fenerköy Mahallesi Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, “Başkanımız Volkan Yılmaz’ın destekleri geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da artarak devam etmektedir. Başkanımız her köye erzak, yağ, saman, yem bezelyesi ve tohum gönderdi. Kendileri hiçbir şey yapamayanlar ve onlardan muhabbet umanlar kahve köşelerinde konuştukça Başkanımızın destekleri daha fazla arttı. Böyle çalışkan ve dürüst başkanlara her ilçemizin ihtiyacı var.” diye konuştu.

KULOĞLU: “SİLİVRİLİLER OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ”

Törende konuşan Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, “Böyle çalışkan bir Belediye Başkanına ve ekibine sahip olduğumuz için Silivrililer olarak çok şanslıyız. Gecesini gündüzüne katarak bizler için çalışıyor. Tarımla ve çiftçilikle uğraşan nüfusun azaldığı bu dönemde özellikle milli tohumculuk ve küçük üreticilerin desteklenmesi oldukça önemli. Girdi maliyetlerinin fazla olduğu bir yılda üreticilerimizi destekleyen Başkanımız Volkan Yılmaz ve ekibine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

ERTUĞRUL: “BU DESTEKLER SİLİVRİ İÇİN BÜYÜK BİR KAZANÇ”

Dağıtım töreninde konuşan İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, “Başkanımız 3 yıldır tohumluk arpa, saman, ayçiçeği, mısır silajı gibi desteklerle üreticilerin yanında oluyor. Bu destekler Silivri için büyük bir kazanç. Yapılan bu çalışmalardan dolayı Silivri’de 20-30 yıl daha tarımı konuşacağımızı düşünüyorum.” dedi.

YILMAZ: “ÇİFTÇİLERİMİZ GİBİ ALIN TERİ DÖKÜYOR, EMEK HARCIYORUZ”

Törenlerde açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “Yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpaların dağıtımına devam ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ‘Milli ekonominin temeli tarımdır’ sözünden hareketle; yerli ve milli tohumların yetiştirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Silivrili üreticilerimize samandan tohumluk arpaya, yem bezelyesinden mısır silajına kadar birçok destek veriyoruz. Bu yıl İl Tarım Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokol neticesinde hayvancılarımızın tüm hayvanlarının aşı ücretlerini biz ödüyoruz. Bildiğiniz gibi hayvancılıkla uğraşan üreticilerimizin gübreleri bertaraf etmekle ilgili ciddi bir maliyeti oluyor. 20 büyükbaş hayvanı olan bir ahırın yıllık gübre bertaraf masrafı 20-25 bin TL civarında. Silivri Belediyesi olarak bir katı gübre serpme makinesi satın aldık. Çiftçilerimiz bizi aradığında kepçemizle, kamyonumuzla gidip ahırlarından gübrelerini alıyoruz. Eğer tarlalarına taban gübresi olarak kullanmak istiyorlarsa da serpme makinemizle mercimek tanesi kadar parçaladığımız gübreleri eşit miktarda, homojen bir şekilde tarlalarına dağıtıyoruz. Bununla ilgili çiftçilerimizden tek kuruş ücret almıyoruz. Geçtiğimiz yıl Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Birliği, Namık Kemal Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Silivri Belediyesi ortaklığıyla yerli ve milli ayçiçek ekimi yaptık. Oradan aldığımız ürünlerle Silivri’nin farklı noktalarında 1.200 dönüme yerli ve milli ayçiçek tohumlarını ektik. Yani İsrail tohumu değil Türk tohumu ektik. Şu an hasat ediyoruz. Cumhuriyetin 100. yıl dönümünü kutlayacağımız 2023 yılında, 2023 paket yerli ve milli ayçiçek tohumunu üreticilerimizle paylaşacağız. Çiftçilerimiz 1 paket tohumla 25 dönüm yer ekebilecek. Yani Silivri Belediyesinin dağıttığı tohumlarla yaklaşık 50 bin dönüm arazi yerli, milli, Türk tohumu ile buluşacak. Bu desteğimizin maddi karşılığı 8 milyon TL. Bu yıl yapacağımız yardımlarla Silivri Belediyesi olarak köylüye, çiftçiye yaklaşık 25 milyon TL doğrudan destek vermiş olacağız. Üstelik bu yardımlar Silivri’nin bütçesinden çıkmıyor. Ektiğimiz, diktiğimiz, ürettiğimiz ve kazandığımız ürünlerle sizlere destek oluyoruz. Çiftçilerimiz gibi emek harcayarak ve alın teri dökerek üretiyoruz.” diye konuştu.

“KÖYLERİMİZİ REFAHIN VE BEREKETİN ADRESİ YAPACAĞIZ”

Kaçak yapılara müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Pandemi süreci ve savaşlar tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Gıdada bizim ülke olarak kendi kendimize yetebilmemiz gerekiyor. Biz, Türkiye’nin en verimli topraklarının üzerinde oturuyoruz. Bu bize ayrı bir sorumluluk getiriyor. Bu toprakları korumamız, kollamamız, bu topraklarda üretim yapmamız ve ülke ekonomisine katkı sunmamız gerekiyor. Bu toprakların değerini bilerek, üreterek köylerimizi refahın, huzurun, bereketin adresi yapacağız. Bu bilinçle verimli arazilere yapılan kaçak yapılara bugüne kadar göz açtırmadık, bundan sonra da açtırmayacağız. Göreve geldiğimiz günden beri tarım, hazine ve orman arazilerine inşa edilen 700 kaçak yapıyı yıktık. Bu anlamda son 3 yılda en fazla kaçak yapı yıkan belediyeyiz. Kartvizitinde ne yazarsa yazsın, amcası, dayısı, abisi kim olursa olsun Silivri Belediye Başkanı olarak kaçak yapılara müsaade etmeyeceğim.” dedi.

“SİLİVRİ’NİN BİR YOĞURT MARKASI OLMALI”

Silivri’de süt ürünleri ile ilgili bir üretim tesisinin olması gerektiğini söyleyen Başkan Volkan Yılmaz, “Bildiğiniz gibi Silivri Yoğurdunun coğrafi işaret belgesini altık. Yani artık Silivri Yoğurdu bir markadır. Bu nedenle Silivri’de bir yoğurt üretim tesisimizin, bir süt entegre tesisimizin olması lazım. Bunları yapamaz mıyız? El birliğiyle, kolektif üretim ve pazarlama anlayışıyla, Silivri Belediyesinin güvencesi ve önderliğiyle bu işleri pek âlâ yapabiliriz. Silivri’de Yoğurt Festivali yapıyorsak artık Silivri olarak bizim de bir yoğurt markamızın, süt markamızın, peynir markamızın olması gerektiğini düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte bu konularla ilgili çalışmalar yapacağız.” ifadelerini kullandı.

“İBB MEZBAHAYI YAPMIYOR, BİZİM DE YAPMAMIZA İZİN VERMİYOR”

Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı yanına bir mezbaha yapılması gerektiğini vurgulayan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) çağrı yapan Başkan Volkan Yılmaz, “Verdiğimiz sözü tutarak İstanbul’daki tek Canlı Hayvan Pazarını Silivri’ye kazandırdık. Buradaki amacımız hayvancının aradaki aracıyı çıkararak pazara hayvanını getirmesi ve değerinde satmasıydı. Şimdi hayvancılarımız ‘Başkanım Canlı Hayvan Pazarını yaptınız lakin kasaplar, restoranlar veya tüccarlar bir mezbaha istiyor’ diyorlar. Çünkü buradaki alıcılar hayvanlarını alıp Esenyurt’taki mezbahaya götürerek kesiyor. Bu nedenle 3 bin 500 ila 5 bin TL arasındaki nakliye ücretini satın aldıkları hayvan ücretinden kesiyorlar. Biz bu mezbahayı yapmak istiyoruz ama önümüzde bir engel var. Nasıl ki İETT ve itfaiyenin işletmesi İBB’de ise mezbaha yapma ve işletme yetkisi de İBB’de. Ben MHP Grup Başkanvekili olduğum İBB meclisinde ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kendisine defalarca ilettim. Buradan bir kez daha çağrı yapıyorum: Gelin, siyasi tartışmalardan uzak bir şekilde Canlı Hayvan Pazarımızın olduğu yere bir mezbaha yapın. Yeri biz tahsis edelim. Biz hayvan pazarını işletelim siz de mezbahayı işletin. Köylülerimiz ve çiftçilerimiz mutlu olsun. Cevap vermiyorlar. Diyoruz ki o zaman yetkiyi bize verin Silivri Belediyesi olarak bu mezbahayı biz yapalım. Ona da cevap vermiyorlar. Ben burada şikâyet ediyorum size; İBB mezbahayı yapmıyor, Silivri Belediyesinin yapmasına da izin vermiyor. Olan kime oluyor? Olan hayvancıya ve Türk tarımına oluyor. Bu nedenle biz mezbaha yapılana kadar fikrimizi yinelemeye, her platformda da bunu söylemeye devam edeceğiz.” dedi.

“KÖYLÜNÜN VE ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kırsal Mahalle Yasası’nın vatandaşlara getirdiği avantajları açıklayan Başkan Yılmaz, “Biz İBB’ye Kasım 2019’da MHP Grubu olarak bir teklif verdik. Dedik ki; Silivri’nin, Şile’nin, Çatalca’nın, Büyükçekmece’nin köylerinde ineği, marulu ve domatesi sulayan su ile Beşiktaş’ta, Bakırköy’de, Moda’da yüzme havuzunu dolduran su aynı fiyatta olamaz. Teklifimiz oy birliğiyle kabul oldu ama İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu veto edip teklifi meclise iade etti. O günden sonra mücadeleye devam ettik. En sonunda Cumhur İttifakı üyeleri TBMM’den Kırsal Mahalle Yasası’nı çıkardı. Daha sonra Silivri’de 18 köyümüzü kırsal mahalle olarak ilan ettik. Yasa doğrultusunda artık kırsal mahalle ilan edilen bölgeler suyu 4’te 1 oranında ucuz kullanıyor. Artık köylerimizde kimse emlak vergisi ve çöp vergisi ödemiyor. Köylerimizde yaşayanlardan ruhsat harcı, hafriyat harcı, imar harcı, iskân harcı gibi harçlar almıyoruz. Esnaflarımız basit usulde defter tutabiliyor. Biz bu yolda çok mücadele ettik. Bundan sonra da köylümüzün, çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

“İBB SİLİVRİ’NİN KÖYLERİNDEN SÜT ALMIYOR”

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin halk süt projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Volkan Yılmaz, “İBB, halk süt diye bir proje başlattı. Projenin amacı çocuklara gıda takviyesi yapabilmek ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına süt içirebilmekti. İBB’de bu konuyla ilgili yaptığım konuşmada İzmir Tire’nin de bizim ülkemizin bir ilçesi olduğunu ama hemen İstanbul’un yanı başındaki Bekirli köyünden, Seymen köyünden bu sütün niye alınmadığını sordum. Sonra bu projeyi Silivri’nin, Çatalca’nın köylerine yaydıklarını iddia ettiler. Ben her gittiğim köyde soruyorum ama süt alımıyla ilgili bir aşama kaydedilmediğini ve köylerden süt alınmadığını yerinde müşahede ediyorum. Dolayısıyla bu projenin hayata geçirilemediğinin, yalnızca sosyal medya paylaşımlarıyla reklamının yapıldığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

TOĞAN: “SİLİVRİ’MİZİ ÇOK DAHA GÜZEL GÜNLER BEKLİYOR”

Törende konuşan Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, “Ben çiftçilik yapan bir aileden geliyorum. İstanbul’a tayinim çıktığı zaman bir daha arpa ve buğday göremeyeceğimi düşünmüştüm ama bir sezonda en fazla arpayı, buğdayı Silivri’de gördüm. Topraklarımız çok kıymetli ve eşi benzeri yok. Bizim görevimiz devlet olarak, yerel yönetim olarak sizlere destek vermektir. Bu anlamda merkezi idaremiz ile Silivri Belediyesinin iyi bir koordinasyon içerisinde olduğunu görüyorum ve bu beni ziyadesiyle memnun ediyor. Yapılan bu tarımsal desteklerle Silivri’mizi çok daha güzel günler bekliyor.” dedi.

Dağıtım törenlerine; Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, muhtarlar, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.




 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum