Bulgaristan'ın Ziraat Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri TÜRAM'da Staj Gördü

Bulgaristan'ın Silistre şehri Sitovo beldesinden Erasmus+ Ana Faaliyet 1 programı “Vatandaşlar için Eğitim Haraketliliği” Projesi kapsamında staj yapmak üzere Özel Silivri TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelen Ziraat Meslek Yüksek Okulu (Vocational School of Agriculture) öğrencileri ilçedeki eğitim süreçlerini tamamladı.

Bulgaristan'ın Ziraat Meslek Yüksek Okulu Öğrencileri TÜRAM'da Staj Gördü
Editör: Yaz Dostum
24 Nisan 2022 - 09:57 - Güncelleme: 25 Nisan 2022 - 17:27
Özel Silivri TÜRAM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Erasmus+ Ana Faaliyet 1 programı “Vatandaşlar için Eğitim Haraketliliği” Projesi kapsamında Bulgaristan'ın Silistre şehri Sitovo beldesinden staj yapmak üzere 2 refaketçi ile birlikte gelen Ziraat Meslek Yüksek Okulu (Vocational School of Agriculture) 16 öğrenciyi 2 hafta boyunca ilçemizde misafir etti. Teknik geziler ile birlikte öğrencilere uygulamalı olarak eğitimler verildi. 

Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde öğrenciler, sabun, turşu ve mum yapımı, kabak, karpuz ve kavun bitkilerinin tohum ekimi, fide şaşırtma işlemi ve fide dikimi, hidroponik sistem de ürün yetiştirmek ve hasada gelen ürünlerin toplanması konularında bilgi sahibi olurken çay etkinliği ile birlikte de yeni bir deneyim kazandılar. Ayrıca, distilasyon merkezinde öğrenciler, bitkilerden yağ çıkarma işlemi konusunda da eğitimler aldılar.

BULGARİSTAN'DAN GELEN ÖĞRENCİLER İLK SİLİVRİ'Yİ DOLAŞTI

Okul idaresi yürütülen eğitim programı çerçevesinde misafir öğrencilerin kazandıkları deneyim faaliyetlerini şöyle tanımladı:

Bulgaristan’dan gelen Ziraat Meslek Yüksek Okulunu öğrencileri ilk olarak Silivri sahilini ve çarşıyı gezdiler. Ayrıca Kale Park ve Mimar Sinan’ın yapmış olduğu 32 köprüyü de gözlemlediler ve onlara tarihinden bahsettik.



MİSAFİRLERİMİZ TÜRAM'DA

Misafirlerimiz ile öğrencilerimiz okulumuzun uygulama alanı olan TÜRAM’da buluştu. Silivri Belediyesi-Tarımsal Üretim Merkezinde çalışan Tıbbi Aromatik bitkilerden sorumlu Buse İkiz misafirlerimize TÜRAM hakkında bilgi verdi. Uygulama olarak tohum çeşitlerinden bahsederek kabak, karpuz ve kavun bitkilerinin tohum ekimini gerçekleştirdik. Okul Müdür Yardımcımız Burak Mutlu okul tanıtımını yaparak öğrencileri bilgilendirdi. 



ÖĞRENCİLERİMİZ BELEDİYE BAŞKANIMIZLA BULUŞTU

Misafir öğrencilerimiz Silivri Belediye Başkanımız Sayın Volkan Yılmaz’ı ziyaret etti. Okulumuzun uygulama alanı olan TÜRAM'da lavanta bahçemizi gezerek lavanta ile ilgili bilgi edindiler. Fide şaşırtma işlemi ve fide dikimini yaptılar.



MİSAFİRLERİMİZ TOPRAKSIZ TARIMDA

Değirmenköy Fevzipaşa Mahallesinde bulunan topraksız tarım (su kültürü) üretim tesisini misafirlerimiz ziyaret ettiler. 3000 m2'lik topraksız tarım (su kültürü) yetiştiriciliğinde marul, soğan ve Akdeniz bitkilerini hidroponik ortamda nasıl yetiştirildiği hakkında misafirlerimizi bilgilendirdiler. Misafirlerimiz ekime gelmiş fidelerin hidroponik sisteme alınmasını ve hasada gelen ürünlerin toplanmasını uygulamalı olarak gerçekleştirdiler. İlgilerinden dolayı Gökhan Başar ve Yalçın Özcan'a teşekkür ederiz. Misafirlerimiz daha sonra TÜRAM’da çelik alma işlemi ve aronya bitkisini araziye dikimini yaparak uygulamalarına son verdiler.



MİMİ VE AYSUN ABLA'NIN ÇİFTLİĞİ

2015 yılında Nesrin Demirer tarafından Beyoğlu bölgesinde kurulan Mimi Çiftliğine yine misafirlerimiz ile birlikte ziyaret ettik. 2017 yılında Silivri bölgesine kurulan 5000 m2 ‘lik bir serada menekşe, karanfil çiçeği, erik çiçeği, aslanağzı, bezelye filizi, buğday çimi ve kanlı kuzu kulağı gibi çok sayıda bitkiyi tanıma ve tatma imkanı buldular. Aynı zamanda çiçeklerin yetiştiriciliğini nasıl yaptıklarını anlatarak öğrencilerimizi bilgilendirdiler. İlgilerinden dolayı Nesrin Demirer, Emine Köksal ve Gürcan Yılmaz'a teşekkür ederiz. Daha sonra 2009 yılında Büyükkılıçlı da kurulan Aysun Ablanın çiftliği ile teknik gezimize devam edildi. 13 yıldır devam eden, Türkiye’nin ilk süt okulunu bitiren Aysun Hanım 40 çeşit peynir, yoğurt, manda sütünden dondurma yapmakta ve uluslar arası 7 çeşit peynir ürününün nasıl yapıldığını uygulamalı olarak anlatarak ürünlerini tattırdılar. İlgilerinden dolayı Aysun Abla ve ekibine teşekkür ederiz.



İSTANBUL KÜLTÜR GEZİSİ

Misafirlerimiz ile birlikte İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunan Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Ayasofya ve Sultanahmet’i gezdirerek İstanbul’u tanıttık. Misafirlerimizin büyük ilgiyle takip ettigi kültürel gezimizi eğlenceli boğaz turu ile sonlandırdık.



ATATÜRK ARBORETUMU VE BAHARIN HABERCİSİ LALE

Misafirlerimiz ve okulumuzun Şifa Yanı Başımda etwinning projesi kapsamında yer alan 12 öğrencimizle birlikte Belgrad Ormanı'nın girişinde yaklaşık olarak İstanbul merkezine 20 km. mesafede canlı bitki müzesi olan Atatürk Arboretum' u gezdik. Misafirlerimiz ve proje öğrencilerimiz ile baharın habercisi olan laleleri yerinde Emirgan Korusu'nda gözledik.



ÇAY ETKİNLİĞİ VE MUM YAPIMI

Okulumuzun uygulama alanı TÜRAM'da Adaçayı, Limonotu, Itır, Kuşburnu, Ekinezya, Papatya, Ölmezotu ve Biberiye bitkilerinin tanıtımı yapılıp uygulama olarak her bitkinin çayı hazırlanarak tadına bakıldı. Kimya öğretmenimiz Mine Yavuz eşliğinde mum yapımı uygulamalı olarak gerçekleştirildi.



TEKİRDAĞ’A TEKNİK GEZİ

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Ziraatbiyotek ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesine teknik gezi düzenlendi. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Merkezi Gıda ve Genetik laboratuvarları, kurumda yapılan çalışmalar, mekanizasyon bölümü, yürütülen Ar-Ge projeleri ve elde edilen çeşitler hakkında misafirlerimize bilgi verildi. İlgilerinden dolayı Onur Ergönül, Ahmet Semih Yaşasın ve Turgay Kıran’a teşekkür ederiz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi (ZİRAATBİYOTEK), Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi Naip Mahallesi’nin bölgesinde kurulmuştur. Birim Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sefer Demirbaş'ın kurumda yapılan çalışmalar, yürütülen projeler hakkında öğrencilerimize bilgi vermiştir.  Öğrencilerimize bitki doku kültürü laboratuvarları, Ar-Ge laboratuvarı ve tam kontrollü bitki büyütme odaları gezdirilerek yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir.  Daha sonra uygulamalı olarak doku kültürü laboratuvarında besi yeri ortamına bitki aktarımını uygulamalı olarak göstermişlerdir. İlgilerinden dolayı Sefer Demirbaş ve Şeyda Savalan hocalarımıza teşekkür ederiz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi de ziyaret edilerek Öğr. Gör. Kayahan Yılmaz ziraat fakültesi bölümleri hakkında öğrencilerimize bilgi verip üniversitenin içerisinde bulunan Tarım müzesini gezdirerek teknik gezimizi sonlandırmış olduk.



SİLİVRİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE ZİYARET VE TÜRAM DİSTİLASYON MERKEZİNDE UYGULAMA

Misafir öğrencilerimiz ie birlikte Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Artar'ı ziyaret ettik. Misafirlerimiz ile okulumuzun uygulama alanı TÜRAM'da bulunan distilasyon merkezinde yağ çıkarma işlemi ile ilgili tanıtım yapıldı. Biberiye bitkisinden yağ çıkarma işlemini aşamalı olarak görerek uygulamasını gerçekleştirdiler.



SABUN VE TURŞU YAPIMI, TÜRAM'DA VEDA

Okulumuzun fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarında sabun yapım aşamaları anlatılarak sabun  uygulaması gerçekleştirildi. Okulumuzun uygulama alanı TÜRAM'da turşu yapım işlemi detaylı bir şekilde anlatılarak uygulaması yapıldı. Farklı deneyimler kazanan öğrencilerimiz yine okulumuzun uygulama alanında Arzu Zinni öğretmenimiz öğrencilerimizin stajlarının son gününde 16 gün boyunca neler yaptıklarının kritiklerini yaparak şaşırtma işlemi ve çelik alma hakkında bilgilendirme yaptı. Okulumuzun kurucusu Murat Koçoğlu misafirlerimize hediyelerini vererek misafirlerimiz TÜRAM'a veda ettiler.



Haber : Batuhan Güçlü

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum