Bulgaristan Seçimleri için Silivri'de oylar kullanıldı

Bulgaristan vatandaşları, bir buçuk yıldan kısa bir süre içinde dördüncü kez, istikrarlı bir hükümet kurmak için mecliste temsil edilmek amacıyla sandık başına gitti. Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşlık sahiplerinin de oy kullandığı seçimler Silivri'de Ertuğrul Gazi Ortaokulu'nda gerçekleştirildi. Sandık çıkış anketlerine göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi Bulgaristan’ın Avrupalı gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) seçimi ilk sırada bitirdi. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi ise parlamentonun üçüncü büyük gücü oldu.

Bulgaristan Seçimleri için Silivri'de oylar kullanıldı
Editör: Yaz Dostum
03 Ekim 2022 - 07:49 - Güncelleme: 03 Ekim 2022 - 08:00
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Başbakan Kiril Petkov’un koalisyon hükümetinin Haziran ayında düşmesinin ardından 2 Ekim 2022 tarihinde parlamento seçimleri yapılmasına karar vermişti. Türkiye'de yaşayan çifte vatandaşlık sahiplerinin de oy kullandığı seçimler dün gerçekleştirildi. 22 parti ve 6 koalisyon adayları, 240 sandalye için yarıştı. 

Silivri'de yaşan göçmenler de oylarını Ertuğrul Gazi Ortaokulu'nda kullandı.

Resmi sonuçların 3 gün sonra açıklanması beklenirken, anket yapan kuruluşların paralel sayımına dayalı gayriresmi sonuçlara göre, parlamentoya girmek üzere en az 7 siyasi parti ve koalisyon yüzde 4 barajını aştı.

Bulgaristan'daki genel seçimlerde üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi parlamentonun üçüncü büyük gücü oldu.

Seçime katılım oranı yüzde 35 dolayında kaldı.



Alpha Research kamuoyu araştırma şirketinin açıkladığı sandık çıkış anketlerine dayalı ilk sonuçlarına göre, Bulgaristan’ı 2021 yılına dek yaklaşık 12 yıl yöneten eski Başbakanlardan Boyko Borisov’un lideri olduğu GERB partisi verilen oyların yüzde 25,5’ini alarak, seçimi birinci sırada bitirdi.

Son erken genel seçim sonrası bir koalisyon hükümetinin lideri olarak ülkeyi yarım yıl yöneten Değişime Devam (PP) partisi oyların yüzde 19,9’u ile 2. sırada yer aldı.



Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi ise tarihsel bir yükseliş gösterip, oyların yüzde 14,4 ile ülkenin 3. büyük siyasi gücü olmayı başardı.

Öte yandan Silivri'de gerçekleşen seçimleri  CHP Silivri İlçe Başkanı Berker Esen ve geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar  yakınen takip etti.




YORUMLAR

  • 0 Yorum