Çalışkan: Zorunlu Göçü Unutmadık, Unutturmayacağız

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çalışkan, Bulgaristan'dan Türkiye'ye zorunlu göçün 34. yılı dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Ülkede 1984 - 1989 yılları arasında süren asimilasyon kampanyası ve isim değiştirme sürecine isyan eden ve Türk kimlikleri ellerinden alınan 350 bin kişi 1989 yılının yaz aylarında göçe zorlanmıştı. Tüm asimilasyon şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı rahmet ve şükranla anıyoruz. Bizleri bağrına basan ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti devletimize ve yüce Türk milletimize şükranlarımızla….” ifadelerine yer verdi.

Çalışkan: Zorunlu Göçü Unutmadık, Unutturmayacağız
Editör: Yaz Dostum
29 Mayıs 2023 - 19:45
Bulgaristan'da 1984-1989 döneminde iktidarda kalan komünist rejimin, ülkedeki Türk ve diğer Müslümanlara uyguladığı asimilasyon kampanyasının yol açtığı "zorunlu göç" nedeniyle yaşanan acılar hala hafızalardaki yerini koruyor.​​​​

Silivri Bulgaristan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Yönetim Kurulu adına konuyla ilgili anma mesajı yayınlayan Başkan Ercan Çalışkan,  aradan geçen zamana rağmen yaşadıkları acıları unutamadıklarını vurguladı.

“19 MAYIS 1989 GÜNÜ BULGARİSTAN TÜRKLERİ İÇİN KİMLİK MÜCADELESİNİN BAŞLANGIÇ TARİHİDİR”

Çalışkan, mesajında şunları kaydetti:

“Bulgaristanın Komünist Lideri Todor Jivkov döneminde 1984 yılında Türklere yönelik başlayan asimilasyon politikası 1989 yılına kadar sürdü. 19 Mayıs 1989 Günü Bulgaristan Türkleri için özgürlük, demokrasi ve kimlik mücadelesinin başlangıç tarihidir.

“HALK, KOMÜNİST REJİMİN ZULÜMLERİ ALTINDA EZİLDİ”

Cebel, Dulovo, Şumnu, Razgrad, Pazarcık ve Varna Bölgelerinde Barışçıl protesto yürüyüşleri düzenlendi. Komünist rejimin zulümleri sonucunda, ezilen halkın öfkesi bir noktada toplanmış ve isyan şeklinde patlamıştı.



“ASİMİLASYON KAMPANYASINA İSYAN EDEN VE TÜRK KİMLİKLERİ ELLERİNDEN ALINAN BİNLERCE KİŞİ GÖÇE ZORLANDI”

34 yıl önce 29 Mayıs günü akşam saatlerinde dönemin Komünist Lideri Todor Jivkov, Bulgar devlet televizyonundan yaptığı açıklamasıyla Türkiye’nin sınırlarını açması ve ülkede yaşayan Türk’lerden isteyen herkesin Türkiye’ye göç edebileceğini duyurdu. Ülkede 1984 - 1989 yılları arasında süren asimilasyon kampanyası ve isim değiştirme sürecine isyan eden ve Türk kimlikleri ellerinden alınan 350 bin kişi 1989 yılının yaz aylarında göçe zorlanmıştı.



“BİZLERİ BAĞRINA BASAN ANA VATANIMIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NE ŞÜKRAN DUYUYORUZ”

Tüm asimilasyon şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi saygı rahmet ve şükranla anıyoruz. Bizleri bağrına basan ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti devletimize ve yüce Türk milletimize şükranlarımızla…”

Haber : Batuhan GÜÇLÜ

YORUMLAR

  • 0 Yorum