Çavdar: "Türkiye'de İmalat Sanayisi Giderek Büyüyor"

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yetgin Çavdar, Çay TV’ye konuk oldu. Üretim ve istihdam üzerine açıklamalarda bulunan Çavdar, Türkiye'de imalat sanayisinin devlet desteği ile giderek büyüdüğünün altını çizerek sanayicinin ara eleman bulmakta zorlandığını ancak bu sorunun da çözülmeye başladığını ifade etti.

Çavdar: "Türkiye'de İmalat Sanayisi Giderek Büyüyor"
Editör: Yaz Dostum
10 Ağustos 2020 - 21:35 - Güncelleme: 10 Ağustos 2020 - 21:42
Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yetgin Çavdar, Ortak Akıl ve Dayanışma Platformu’nun sponsorluğunda Çay TV ekranlarında yayımlanan Ramazan Koyuncu’nun sunduğu Sosyal Sorumluluk Programı’na konuk oldu. Üretim ve istihdam üzerine dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çavdar, sanayicilerin iş yapabilme kapasitesini arttırmak adına devletin önemli adımlar attığını ifade ederek, ara elaman bulma sıkıntılarıyla ilgili sorunun çözüme kavuşturulduğunu belirtti.

Çavdar, açıklamalarında şu detayları aktardı:

“Öncelikle bütün izleyicilere iyi akşamlar diliyorum. Türkiye'de üretim ve istihdam deyince, mazisi çok eski olmayan kelimeler bunlar. Üretim denilince Türkiye’de akla ilk gelenler sanayi, tarım gibi alanlar oluyor. Ama ülkemiz yıllardır tarımda sadece ağırlıklı üretim yapmaya uğraştı fakat son 30 yılda sanayinin içerisine girdi. Dolayısıyla, 20 yılda daha fazla yönelme var. O yüzden neyi nasıl yapacağımızı da deneme yanılma yöntemi ile maalesef uygulamaya çalışıyoruz.”

“ÜLKEMİZDE İMALAT SANAYİSİ ZOR ŞARTLARDA ÜRETİM YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

“Türkiye'de İmalat Sanayi yıllardır çalışıyor. Giderek büyüyor. Devletimizde imalat sanayimizin desteklemeye başladı. Giderek verimliliği artırmaya uğraşıyor. Bunun desteklerini sunuyor. Bilgi işlem altyapısını daha yukarılara çıkarmaya çalışıyor. Bir taraftan bunları yaparken de tabii işadamlarımız bu konuda müthiş fedakarlıklar yapıyorlar. Çok zor şartlarda üretim ve imalat yapmaya çalışıyorlar. Hem ekonomik olarak zor şartlarda, hem de diğer bütün alanlarda zor şartlarda üretim yapmaya uğraşıyorlar.”

“OKULLAR SANAYİYE ELEMAN YETİŞTİRMEYE BAŞLADI”

Dolayısıyla burada bize düşen sanayiciyi iş adamını devletle ve üniversitelerle buluşturup sanayicimize  işadamımıza ne lazım? bunu konuşup bunları sahada uygulamaya sokmamız lazım. Burada en önemli unsur dediğimiz gibi eleman… Yani biliyorsunuz üretim ve imalatın temel kurallarından biri insan. İnsan olmadan hiçbir şey olmuyor. Dolayısıyla yetişmiş eleman bulmak sanayide en büyük sıkıntımız.  Özellikle ara eleman konusunu en büyük unsur. O ara eleman konusunda Türkiye maalesef yıllar önce aslında bunu büyük oranda çözmüştü ama bir dönem bu ‘İmam hatipleri kapatacağız’ diye o zaman ki işte hükümetler 1980'deki askeri hareketle gelen yöneticiler, bütün ara eleman yetiştiren okulları kapattılar. İmam Hatipleri yok etme adına hepsini yok ettiler. Dolayısıyla ara eleman yetiştiren okullar, kalmadı. Şimdi devletimizde şunu gördü ki ara eleman eksiği çok ve bu ara eleman yetiştirmek de çok önemli… Bunun için ne lazım okullar lazım. Bu okulları hızla devlet Milli Eğitim müfredatına aldı. Sanayi ile de işbirliği yaparak şuan aşağı yukarı 7-8 senedir belki daha da eski bu okullar hızla açılıyor. Her gün yeni okullar açılıyor. Her gün yeni okullar sanayiye eleman yetiştirmeye başladı. Sanayicilerimiz de zaten işin farkında oldukları için bu okulları desteklemeye çalışıyorlar. Bu okullar, giderek yaygınlaşıyor. Ara elemanlar da bu okullardan yetişmeye başlıyor.

“YETİŞMİŞ ELEMAN İHTİYACINI OKULLARDAN KARŞILAMAMIZ LAZIM”

Ben iş adamıyım. Hakikaten üniversite mezunu bir sürü insan geliyor bizden iş istiyorlar. Ama maalesef ne biliyorsun dediğiniz zaman hiçbir şey bilmediklerini söylüyorlar. Yani üniversiteyi bitirmiş gelmiş ama sudan çıkmış balık gibi oluyorlar. Bu insana iş vereceksin, yetiştireceksin istihdam edeceksin işte yıllarını vereceksin. O yetişecek ama bu seferde senin yılların geçiyor. Dolayısıyla yetişmiş eleman ihtiyacı var. Yetişmiş eleman ihtiyacını da bu okullardan karşılamamız lazım.  Milli Eğitim müfredatına alınması ile birlikte bu durumun ara eleman yetiştirecek teknik liseler açılmaya başladı. Silivri'de de bu tür okullarımız var. Ara eleman yetiştiriyorlar. Bütün Türkiye'de de bunlar var. Hatta bazı yerlerde Organize Sanayi bölgeleri içinde açıldı bu okullar. Dolayısıyla hem okuyor öğrenci hem de fiilen işyerlerinde görerek öğreniyorlar. En önemlisi de bu okulu bitirdiği zaman zaten bir pratiği olması lazım. Yoksa okulu bitirsin ondan sonra gelsin pratiği kazansın zor olur. Zaten bu okulu bitirdiği zaman kişinin gelip çalışması lazım.  İşte bu yüzden üniversiteler ve sanayiciler iş birliği yaparak devletimiz ile birlikte bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.

“SANAYİCİ ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU”

Ben aynı zamanda Silivri Sanayici ve İş adamları Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi olduğum için biliyorum. Yani hakikaten bu okullarda yetişen elemanların hiç biri işsiz kalmıyorlar. Sanayicilerimiz daha onlar okullarındayken kendilerini tespit ediyorlar. Okullarını bitirir bitirmez hemen iş veriyorlar. Asgari ücretle falan da değil yani, iyi paralar vererek onları istihdam ediyorlar. Onlarda böylelikle üretime katkı sonmuş oluyorlar.  Bu anlayışı bütünleştirmemiz gerekiyor. Tabii yıllardır bu yapılamadı. Belki yapılmaya çalışıldı, az yapıldı işte önünde engeller vardı. Ancak hepsi kalktı. Şimdi tamamen önü açıldı. Bu iş ele alındı. Sanayicide işin iyice elini taşın altına koydu. Devletle, okul yönetimi ve sanayici el ele vererek bu ara eleman eksiğini kapatmaya çalışıyorlar. Belki bunu daha çok yayarak genişletmemiz lazım. Ara eleman sıkıntısını ortadan kaldırmamız lazım. Sanayinin üretimin, imalatın en büyük problemi ara eleman sıkıntısı onu gidermeniz lazım. Bunu gidermeden üretimi artırmak veya kaliteli üretim elde etmemiz çok zor. “

Haber : Batuhan GÜÇLÜ
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum