Dertop: "Bütçeye Artı Verdiriyorum Diye Övünülmesi Doğru Değil"

Demokratik Sol Parti Silivri İlçe Başkanı ve Parti Meclis Üyesi Hüseyin Dertop ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisine Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın 2020 yılı İBB Meclisi Kasım Ayı Oturumunda yaptığı konuşmada, “Şu an Silivri Belediyesi 9 aylık bütçesinde %10 artıda” şeklindeki iddialarını sorduk. Siyasetçi kimliğinin yanı sıra aynı zamanda serbest muhasebeci mali müşavir olan Hüseyin Dertop, “Ben üniversitede kamu bütçesini okutmuş olan bir öğretim üyesiyim. Devlet bütçesi hiçbir zaman artı vermez, vermemesi lazım. Ya doğru bütçeleme yapılmadı, oradan artı verildi ya da bütçe yapıldı, kaynaklar ayrıldı, belli hizmetler yapılmadı ancak oradan artmış olabilir para” dedi ve ekledi: “Artı bütçe için değil, denk bütçe için mücadele edilir.”

Dertop: "Bütçeye Artı Verdiriyorum Diye Övünülmesi Doğru Değil"
Editör: Yaz Dostum
21 Mart 2021 - 22:06 - Güncelleme: 22 Mart 2021 - 22:04

Demokratik Sol Parti Silivri İlçe Başkanı ve Parti Meclis Üyesi Hüseyin Dertop ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kendisine Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın 2020 yılı İBB Meclisi Kasım Ayı Oturumunda yaptığı, “Şu an Silivri Belediyesi 9 aylık bütçesinde %10 artıda” çıkışını sorduk. Serbest muhasebeci mali müşavir olan Hüseyin Dertop, değerlendirmesinde ortadaki çelişkiye dikkat çekti.

“KAMU MALINDA YETİMİN HAKKI OLDUĞUNU BİLEREK, HARCAMALARIN DÜZGÜN YAPILMASI GEREKİR”

Hazal BAŞARAN: Volkan Yılmaz, 2020 yılı İBB Meclisi Kasım Ayı Oturumunda yaptığı konuşmada, “Şu an Silivri Belediyesi 9 aylık bütçesinde %10 artıda” demişti. Siz serbest muhasebeci mali müşavir olarak Volkan Yılmaz’ın “artı bütçe” yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hüseyin DERTOP: Ben yöneticilerin, siyasilerin paraları harcarken tüccar gibi davranmasını isterim. Kamu malında tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır, harcamaların çok düzgün yapılması gerekir. Tabi kamu ihtiyaçları da sınırsız, bunu da belirtmek gerek.

“DEVLET BÜTÇESİ HİÇBİR ZAMAN ARTI VERMEZ”

Ama Volkan Başkanın o açıklamasında mesleğime söz söyleniyor gibi geldi bana. Ben aynı zamanda üniversitede kamu bütçesini okutmuş olan bir öğretim üyesiyim. Devlet bütçesi hiçbir zaman artı vermez, vermemesi lazım.

“YA BÜTÇE YANLIŞ YAPILDI YA DA BELLİ HİZMETLER YAPILMADI”

Ya doğru bütçeleme yapılmadı, oradan artı verildi ya da bütçe yapıldı, kaynaklar ayrıldı, belli hizmetler yapılmadı ancak oradan artmış olabilir para. Belki de Volkan Başkan, “Ben bütçedeki kaynakları yerli yerinde, düzgün kullandım” demek istiyor ama artı bütçe için değil, denk bütçe için mücadele edilir. Denk bütçe, gelirle giderini dengeleyebilen bütçe demektir ve bu önemlidir ama artı bütçe ben bütçeye koydum parayı ama bunun %10’unu harcamıyorum demektir. Harca arkadaş! Sen kamuyu yönetiyorsun.

“BÜTÇE GİDERE GÖRE YAPILIR”

“Biz herhangi bir ihtiyaç olduğunda bu hizmetin parasını bulup temin edebilecek şekilde bütçe yapıyoruz” derseler tamam ona katılırım ama “Biz bütçede %10 para biriktiriyoruz” deniyorsa yok öyle bir şey! Bu yanlış bir şey. Böyle bir bütçeleme olmaz. Bütçeleme hatası yapıyorlar. Bütçe gidere göre yapılır. Gelire göre gider yapılmaz. Gelir gelmedi ben hastane yapmayacağım, gelir gelmedi ben kolluk kuvvetlerine maaş vermeyeceğim diyemezsin. Devlet bütçesi devamlı borçlanarak gider, artı vererek gitmez. Devlet bütçesine artı verdiriyorum diye bir övünme söz konusu olamaz. Tekrar söylüyorum ya bütçeyi doğru yapmadılar ya da harcama yapmaları gereken bir yerde harcama yapmadıkları için oradan para kalmış olabilir kasada. Diyelim ki 300 bin liralık bütçe var, hiçbir hizmet yapmazsan 300 bin lira da kalır kasada.  Böyle bir kamu yönetimi yok.

Not: Söyleşi farklı konu başlıkları altında devam edecek...

YORUMLAR

  • 0 Yorum