Ercan Çalışkan: "Hiçbir Esnafa Haksızlık Yapılmamalı"

Silivri Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün kabine toplantısı sonrası açıkladığı esnafa destek uygulamaları hakkında görüşlerini Yaz Dostum İnternet Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi Batuhan Güçlü ile paylaştı. Uygulama ile alakalı dikkat çeken açıklamalar kaydeden Çalışkan, ayrıca sokağa çıkma yasakları kapsamında tekel bayilerin kapatılmasına da tepki gösterdi.

Ercan Çalışkan: "Hiçbir Esnafa Haksızlık Yapılmamalı"
Editör: Yaz Dostum
15 Aralık 2020 - 20:49 - Güncelleme: 15 Aralık 2020 - 21:01
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından koronavirüs krizinden etkilenen esnafa yönelik destek paketini açıkladı. Milyonlarca esnafı ilgilendiren esnaf destek ödemesiyle ilgili Erdoğan, taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi ve kuaför gibi sektörlerin paketten faydalanabileceğini ifade etti. Öte yandan salgından doğrudan etkilenen bazı esnaflara 3 ay süreyle ayda 1000 TL hibe verileceği belirtilirken, büyükşehirlerde aylık 750, diğer illerde ise 500 lira kira desteği uygulanacağı söylendi. İş yeri kiralamada KDV oranı ve gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranı indirimlerinin de süresi uzatılacak.

Silivri Yeni Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Başkanı Ercan Çalışkan, konuya ilişkin dikkat açıklamalarda bulundu. Yaz Dostum İnternet Haber Sitesi İmtiyaz Sahibi Batuhan Güçlü’ye özel olarak konuşan Çalışkan, uygulamadan büyük küçük demeden tüm esnafların yararlanması gerektiğini belirterek, “ayrımcılık yapılmamalı” dedi.  

Ayrıca sokağa çıkma kısıtlamaları kapsamında hafta sonu tekel bayilerinin kapatılmasına da tepki gösteren Çalışkan, AVM’lerin yasaklar dahilinde alkol reyonlarını perde ile kapatarak işlerine devam ettiklerini belitti.

Tekelci esnafının mağduriyetini yaşadıkları zorlukları kamuoyu ile paylaşan Çalışkan, tedbir amaçlı yürütülen uygulamalara da düzenleme getirilmesini söyledi.   

 “SALGINDAN TÜM ESNAFLAR ETKİLENDİ”

Çalışkan, açıklamalarında şunları kaydetti:

“Şimdi tabi bu esnaflarımız için güzel bir haber. En azından çorbaya tuz olacak. Hükümetimizin tüm almış olduğu kararları olumlu karşılıyoruz. Ben bütün esnafı kapsasın isterdim. Ayrım olmasın. Kiracı ya da mal sahibi denmeden uygulansın. Çünkü herkes bu salgından etkilendi. Kimi biraz, kimisi fazla ama genel olarak baktığımızda bütün esnaflar büyük yara aldı.

“TEKEL RUHSATI ALAN ESNAF DÜKKAN KAPATIRKEN AVM’LERDEKİ ÜRÜN SATIŞLARI DEVAM EDİYOR”

İkinci bir konuya da ben özellikle değinmek istiyorum. Çevremden çok fazla tepki aldığım için daha önce alınmış olan bir kararı sizlerle paylaşayım. Biliyorsunuz, hepimiz Silivri’de yaşıyoruz. Sanayi esnaflarımın dışında başka yerlerden de telefonlar alıyorum. Şöyle ki; Silivri AVM ve Vega AVM içerisindeki 5M Migroslar’da Cumartesi ve Pazar günleri alkol satışı yasak. Hükümetimizin almış olduğu tedbirler doğrultusunda o bölüm perde ile kapatıyorlar. Küçük esnaflarımız adına konuşuyorum; alkol satan yerleri hükümetimiz tamamen kapattı. Denildi ki; ‘Tekel ruhsatı olan yani alkol satışı yapan yerler dükkanını açmayacak’ ama o esnaf aynı zamanda bakkalcılık yapıyor. Tamam alkol satıyor ama bunun yanında yağ, un, pirinç ve tuz ürünleri de var. Bu kişiler için denilmiyor; “Perde çekin alkol satmayacaksın ama bunun dışındakileri satabilirsin” diye dükkanı tamamen kapatıyor.

“EŞİTSİZLİK SÖZ KONUSU”

Silivri AVM ve Vega AVM perdeyi çekiyor. Diğer ürünlerini satmaya devam ediyor. Şimdi burada haksız rekabet var mı? Var. Bakkal sadece alkolle ayakta durmuyor ki, yanında peynir, zeytin de satıyor. Ama diyor ki “Sen tamamen kapalı olacaksın.” Eşitliksizlik söz konusu…

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YAPTIRIM UYGULAMALIYDI”

İçişleri Bakanlığımız aslında şöyle yapabilirdi diyecekti ki; “Alkol satmak yasak” bende katılıyorum satılmasın. ‘Sizde perde çekin ama eğer satış yaparsanız 5 bin TL cezanız var’ denile bilinirdi. Yani yaptırım yapılabilirdi. Ama şimdi bunları söylemeden direk kapatmak doğru olmuyor .Zaten küçük esnaf zor şartlarda ayakta duruyor.

“UMARIM YETKİLİLER SESİMİZİ DUYAR”

Şimdi bu önümüzde 4 gün yılbaşı var. 4 gün daha alkol satan dükkanlar kapanacak ama o aynı mahallede alkol satmayan bir başka bakkal açık olacak. İşte o zaman haksız rekabet oluyor. Burada bir yanlışlık var. Umarım yetkililer sesimizi duyarda bununla ilgili tedbir alabilirler.

“DESTEKLER EŞİT VERİLMELİ”

Diğer konuya gelirsek, söylediğim gibi eşit olmak kaydıyla bu kiracı veya dükkan sahibi denilmeden esnafın tamamına destek uygulanabilir. Konuya tam detaylı hakim değilim ama durumu şöyle örneklemem gerekirse mesela adamın dükkanı yok ama altında jip var. Bu adama destek veriyorsun ama öbür taraftaki arkadaşımız işte zorla kefaletten kredi çekmiş dükkan almış ona da diyorsun ki ‘sana destek yok’ o zaman işte haksızlık olur. Yani diyeceğim şu ki; bütün esnafa destek olsunlar. Eğer sadece kiracılara yönelik bir uygulamaysa bence bir eksiklik var demektir. Bunu da tamamlamak gerek. Bu destek uygulamaları büyük küçük demeden tüm esnafları kapsamalıdır diye düşünüyorum."

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum