"Evlerinde Huzuru Kalmayan İnsanlar Vardı, Normalleşmenin Zamanı Gelmişti"

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı aynı zamanda Çağ Kabara Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, bugün İş Dünyası programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı normalleşme süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kocabaş, “Evlerinde huzuru kalmayan insanlar var, evlerine ekmek parasını götürürken sıkıntılı götüren arkadaşlarımız var. O yüzden dün Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararların çok uygun olduğunu düşünüyorum. Tamamen beklediğimiz şartlar geldi. İnşallah 1-1,5 ay sonra bunun daha iyileri gelir” şeklinde konuştu.

"Evlerinde Huzuru Kalmayan İnsanlar Vardı, Normalleşmenin Zamanı Gelmişti"
Editör: Yaz Dostum
02 Mart 2021 - 22:01 - Güncelleme: 02 Mart 2021 - 22:05

Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı aynı zamanda Çağ Kabara Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kocabaş, bugün dernek ve Küpe FM ortaklığında hazırlanıp yayımlanan İş Dünyası programına konuk oldu. Hakan Kocabaş, yayında radyo programcısı Turhan Alyakut’un soruları doğrultusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı yeni kontrollü normalleşme adımlarıyla alakalı görüşlerini ifade etti.

Söyleşi şu şekilde gerçekleşti:

“NORMALLEŞMEYE YAVAŞ YAVAŞ GEÇMENİN ARTIK ZAMANIDIR”

SORU: Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yeni normalleşme kurallarını açıkladı. Kısıtlamaların bir kısmı gevşetilmeye başlandı. Esnaf kapalıydı ama sanayide üretim devam etti. Bu konudaki fikirlerinizi merak ediyorum. Genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

Hakan KOCABAŞ: Hükümetimizin Cumhurbaşkanımızın önderliğinde almış olduğu kararların hepsini çok önemsiyoruz. Pandemi şartlarında normalleşmeye gidilmesinde alınan önlemlerin çok büyük faydası var ama yaşam devam ediyor. O yüzden de normalleşmeye yavaş yavaş geçmenin artık zamanıdır çünkü evlerinde huzuru kalmayan insanlar var, evlerine ekmek parasını götürürken sıkıntılı götüren arkadaşlarımız var. O yüzden dün Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararların çok uygun olduğunu düşünüyorum. Tamamen beklediğimiz şartlar geldi. İnşallah 1-1,5 ay sonra bunun daha iyileri gelir. Normalleşmeye geçiş yaparken yine tedbiri elden bırakmamamız lazım. Maske, hijyen, mesafeye dikkat ederek hem kendi hem de ülkemizin geleceğini sağlama almalıyız. Covid-19’un artık artan değil, düşen bir seyre girmesini ümit ediyoruz.

“SANAYİ KURULUŞLARIMIZ COVİD-19 TEDBİRLERİNİ TİTİZLİKLE YERİNE GETİRMEYE DEVAM EDİYOR”

SORU: Sizinle en son bu yasakların ilk başladığı zamanlarda telefon bağlantısı yapmıştık. Sanayi kuruluşlarında da ciddi sorunlar vardı. O günden bugüne neler değişti?

Hakan KOCABAŞ: Özellikle sanayi kuruluşlarımız personellerinin sağlıkları için aynı şekilde titizlik göstermeye devam ediyor. Covid-19 kuralları gereği maske takmaları, mesafeye uymaları, hijyene dikkat etmeleri hala devam ediyor, yemekhane ve servislerdeki düzenlemelerde aynı şekilde. Herhalde bu artık yeni dönemde de kalıcı olacaktır. 7-8 aydır belki grip vakasına bile rastlamıyoruz Covid-19 dışında. O yüzden bunun faydalı olduğunu düşünüyorum. Artık kurallara uymaya alıştık. Buna devam etmemiz gerekiyor.

“TÜRKİYE, BÜYÜME GÖSTEREN ÜLKELER ARASINDA”

SORU: Salgının içinden geçerken bir taraftan da Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum var. Daha önceki sohbetlerimizde Silivri ve bölgesindeki sanayicilerin sorunlarından söz ederken örneğin elektrik konusundaki sıkıntılarını konuşuyorduk. Türkiye’nin şu andaki ekonomik durumuyla ilgili sizden genel bir değerlendirme rica ediyorum. Bir de Silivri’nin bugüne kadar var olan sorunlarıyla ilgili bir çözüm adımı var mı, sizin veya yerel yönetimlerin bunu sormak istiyorum.

Hakan KOCABAŞ: Biz çok faal bir derneğiz. Sektör derneği olmamamıza rağmen her işin içinde olmaya gayret gösteriyoruz. Türkiye’nin 2020 büyüme oranları açıklandı. Son çeyrekte 5.9 büyüdük. Çok önemli bir rakam. Yıl genelinde 1.8 gibi bir büyüme olsa da bugün dünyada büyüme gösteren ülkeler çok az. Türkiye büyüme gösteren ülkeler arasında olması hasebiyle böyle bir dönemde bence çok önemli bir iş başarmıştır.

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ELEKTRİK FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLİYORUZ”

Bu dönemde hammadde fiyatlarında çok ciddi yükselişler oldu. Neredeyse %100’e varan bazı hammadde fiyatlarında yükselmeler oldu. Bu sıkıntılarımızı hep dile getirdik. Tüm bakanlıklar nezdinde kamuoyuna ilettik. Bunun dışında elektrikle alakalı sıkıntılarımız vardı. Bu dönem çok daha iyi gidiyor. Biliyorsunuz Ortaköy sanayisinin içine mobil trafo yerleştirildi ve o şu anda faaliyet gösteriyor. Elektrikle ilgili Silivri’deki sorunlarımızı minimuma indirdik diyebilirim. Son zamanlarda brent petrolün fiyatı arttı. Buna bağlı olarak doğal gaz fiyatı da artıyor. Doğal gaz fiyatının artması santrallerin maliyetlerini artırmakta. Önümüzdeki dönemde elektrik fiyatlarında artış gözüküyor. Nisan ayında doğalgaza tekrar zam yapılması düşünülüyor. Bu ara tüm girdilerimizde aslında yukarıya doğru artışlar var. Bunların üstesinden geleceğiz inşallah. Dolar kurunun bu aralar stabil gitmesi bizim de ekonomimize bir canlılık katacaktır inşallah.

“DAHA YÜKSEK KUPÜRLÜ BANKNOT BASILACAĞINI TAHMİN ETMİYORUM”

SORU: Bugün haberlerde “500 ya da bin liralık” yeni banknotlara hazırlık yapıldığı ileri sürüldü. Bu bir ekonomik gösterge midir acaba?

Hakan KOCABAŞ: Ben böyle bir şey olacağını düşünmüyorum. Böyle bir şey olursa Türk ekonomisinde sıkıntılar olduğunu gösteren bir gösterge olur. Belki söylentiden ibarettir diye düşünüyorum.

“BU DEVLET VE BU MİLLET HER ŞEYİN ÜSTESİNDEN GELİR”

SORU: Son olarak ilave etmek istedikleriniz varsa onları alıp öyle noktalayalım sohbetimizi…

Hakan KOCABAŞ: Ben ülkemiz adına her şeyin güzel olacağını düşünüyorum. Biz dinamik bir ülkeyiz. Önümüzdeki dönem bizim dışımızda gelişen şeylerin sıkıntı olacağını hissediyoruz ama Türkiye büyük bir devlet; bu devlet ve bu millet her şeyin üstesinden kalkar… Önümüzdeki hafta idrak edeceğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu vesileyle bir hikaye anlatmak istiyorum;

Thomas Edison bir gün eve geldiğinde annesine bir kağıt verdi ve “Bu kağıdı öğretmenim verdi ve sadece sana vermemi tembihledi.” dedi. Annesi kağıdı gözyaşları içinde oğluna sesli olarak okudu: “Oğlunuz bir dahi. Bu okul onun için çok küçük ve onu eğitecek yeterlilikte öğretmenimiz yok. Lütfen onu kendiniz eğitin”. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Edison’un annesi vefat ettiğinde, o artık yüzyılın en büyük bilim adamlarından biriydi ve bir gün eski aile eşyalarını karıştırırken birden bir çekmecenin köşesinde katlı halde bir kağıt buldu ve alıp açtı. Kağıtta “Oğlunuz “şaşkın” (akıl hastası) bir çocuktur. Artık kendisinin okulumuza gelmesine izin vermiyoruz...” yazılıydı. Edison saatlerce ağladıktan sonra günlüğüne şu satırları yazdı: Thomas Alva Edison, kahraman bir anne tarafından, yüzyılın dahisi haline getirilmiş, “şaşkın” bir çocuktu…

Ben tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü şimdiden kutluyorum. Onlar bizim için çok önemli bir değer. Herkese de selam söylüyorum…

Haber : Batuhan GÜÇLÜ


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum