Hüseyin Dertop; "Silivri'de İnsanlar Sosyalleşemiyor!"

İş Dünyası programında konuşan DSP Silivri İlçe Başkanı ve DSP Parti Meclisi Üyesi aynı zamandan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hüseyin Dertop; “Silivri’nin en büyük handikaplarından birisi insanlar sosyalleşemiyor, herkes birbirine öcü gibi bakıyor” dedi. Dertop, konuşmasında spor, sanat ve kültür aktivitelerine özel bir önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hüseyin Dertop; "Silivri'de İnsanlar Sosyalleşemiyor!"
Editör: Yaz Dostum
05 Ocak 2021 - 13:57 - Güncelleme: 05 Ocak 2021 - 20:49

DSP Silivri İlçe Başkanı ve DSP Parti Meclisi Üyesi aynı zamandan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Hüseyin Dertop bugün Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin katkılarıyla hazırlanıp Küpe FM’de yayımlanan İş Dünyası programına konuk oldu. Radyo programcısı Turhan Alyakut’un soruları doğrultusunda mesleğini, çalışmalarını, özel uğraşlarını, siyasetçi kimliğini anlatan Hüseyin Dertop, Silivri’nin eksik yanlarına dikkat çekmeyi de ihmal etmedi.

Söyleşiyi aynen bilgilerinize sunuyoruz;

“MALİ MÜŞAVİRLİĞİN YANI SIRA SİGORTACILIK VE TURİZM SEKTÖRÜNDEYİZ”

Turhan ALYAKUT: Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

Hüseyin DERTOP: Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği önceki yönetim kurulu üyesi aynı zamanda şu anda da mevcut denetim kurulu üyesiyim. Serbest muhasebeci mali müşavirliğin yanında sigortacılık ve turizm sektöründe faaliyet gösteriyoruz.

“TOPLUMA FAYDALI OLMA ÇABASINDAYIM”

Turhan ALYAKUT: Konuk gelmeden önce sizinle ilgili bilgi toparlarken müşavirlik mesleğinin yanı sıra başka birçok alanda eğitim aldığınızı öğrendim…

Hüseyin DERTOP: Ben işletme doktorasının yanında sigorta, bankacılık, tarım, otel işletmeciliği, emlak yönetimi eğitimleri aldım ve şu anda da felsefe okuyorum. Eğitimin sonu yok. Aynı zamanda siyasetçiyim. Klasik siyasetçiler gibi değilim; yol gösterici, yön verici, topluma faydalı olmak için çabalarım var.

“YARDIMSEVERLİK KOŞULARINA KATILIYORUM”

Bir de maratoncuyum. En son İstanbul Maratonunda 42 kilometre koştum ve süreyi tamamladım. Yardımseverlik koşuları yapıyorum yani koştuğum zaman o dönemde yardım toplamak isteyen vakıflara, derneklere yardımlar topluyorum. Binlerce kişi var. Şu anda 900 kişi arasındayım. Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş, yönetim kurulu üyeleri ile sanayicilerimizin büyük desteği var. Her koşulda bana destek veriyorlar. Vakıflardan yardımlarını esirgemiyorlar. Spastik Çocuklar Vakfı yararına koştum, Kanserli Çocuklar Vakfı yararına koştum, Koruncuk Vakfı yararına koştum… O insanların yüzlerindeki gülümse bana mali müşavirliğin, siyasetçiliğin hepsinden daha fazla mutluluk veriyor. Katkı sunmaktan çok mutluyum. Bundan sonra da böyle devam edecek.

“İSTANBUL KOŞU ETAPLARINDAN BİRİ NİYE SİLİVRİ OLMUYOR?”

Turhan ALYAKUT: Sokağa çıkma kısıtlamalarında nasıl antrenman yapabiliyorsunuz?

Hüseyin DERTOP: Spor salonuna gidiyorum ve hiç kimsenin olmadığı açık alanlarda, köy yollarında koşuyorum. Antrenmansız olmaz tabi. Bir de ben niye koşuyorum? Silivri’de koşu sporu ile ilgili hiçbir yer yok. En son Belediye Başkanımızla görüştüm. “Silivri ne Trakya, ne İstanbul” dedim. Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği rahmetli kurucu başkanı Kadir ağabey öyle söylerdi. Silivri böyle ortada kalmış. İstanbul koşu etapları var; Bakırköy etabı var, Bebek etabı var, Zeytinburnu etabı var, Caddebostan var… “Niye Silivri’de olmuyor?” dedim. Silivri’de koşacak, spor yapmak isteyen dünyada kadar insan var. Bütün amacım Silivri’ye bu koşuyu getirmek. İnşallah yapacağız. Atletizm hiçbir başka alete gerek kalmadan insanın kendi beden gücüyle yapabileceği bir şey. Her tarafta yapabilirsiniz.

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TARTAN PİST MÜRACAATINDA BULUNDUM”

Benim “tartan pist” için Büyükşehir Belediyesi’ne müracaatım var. Bu yeni Müjdat Gürsu sahasında tartan pistin önceden zemini vardı tartanı yoktu. Onu şimdi yapıyorlar. Sayın Belediye Başkanımızla da görüştüm. Daha fazla ne kadar ulaşabiliriz, ne yapabiliriz? İnsanlara spor yaptırmak lazım.

“HERKES BİRBİRİNE ÖCÜ GİBİ BAKIYOR”

Silivri’nin en büyük handikaplarından birisi insanlar sosyalleşemiyor, herkes birbirine öcü gibi bakıyor. Gelişen, çok göç alan bir bölge. Çeşitli bölgelerden gelen insanların çok değerli kültürleri var. Yemek kültürü, düğün kültürü bu örnekler artırılabilir çok zenginiz değerler açısından. Sporu geçtik, bir kere Silivri’de Kültür Merkezimiz yok. Silivri İlçe Kütüphanesinin nerede olduğunu kimse bilmiyor. Böyle bir şey yok. Bunlar olacak. Ben dün Emniyet Müdürlüğünün yeni yapılan hizmet binasına hayırlı olsuna gittim. İnşallah yargılayıcı değil, yargıya yardım edecek görevler yapar arkadaşlarımız. Çünkü emniyetin görevi odur. Çok güzel bir bina yapıldı. Emniyet Müdürlüğü binası gibi bir Kültür Merkezi Silivri’ye yapılamaz mı? Belediye Başkanlarının bugüne kadar bunları yapması lazımdı.

“KÖYLER MAHALLE OLDU AMA KÖYDEN DAHA KÖTÜ YAŞAM ŞARTLARI SUNULUYOR”

Turhan ALYAKUT: Birçok ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin tiyatro sahneleri varken neden Silivri’de yok. Olmasını çok arzu ederim…

Hüseyin DERTOP: Fatih’te, Şişli’de sosyal ve kültürel hangi hizmetleri alabiliyorsa benim en uzak köyüm Danamandıra’daki vatandaşımın da bu hizmeti alabilmesi lazım. Büyükşehir’in amacı zaten buydu. Şimdi sen köyü mahalle yapıyorsun ama hala köyden daha kötü yaşam şartlarını sunuyorsun! Bırak kültür etkinliklerini akşamın belli bir saatinden sonra ulaşım yok. Tez zamanda insanların yaşam standardını artıracak hizmetlerin yapılması lazım. Büyükşehir Belediyesi’nin görevi bunlar. Büyükşehir’in meclis toplantılarını takip ediyorum ama bu konularla alakalı hiçbir şey yok. Ben daha önce il genel meclis üyeliği yaptım. Hiç bütçe yokken, tamamen kendi cebimden, köyleri tek tek dolaştım çünkü görev aldıysan görevi yapacaksın. Yerel belediyenin bütçesi sınırlı. Büyükşehir’in bütçesi geniş. Şu anda Büyükşehir bir şeyler yapmaya çalışıyor ama yeterli değil.

“AKTİF SİYASET HAYATIM DEVAM EDİYOR”

Turhan ALYAKUT: Peki sizin aktif siyaset hayatınız devam ediyor mu?

Hüseyin DERTOP: Tabi ben şu anda hem DSP Silivri İlçe Başkanıyım hem de Parti Meclisi Üyesiyim.

“RAHMETLİ ECEVİT’İN DÜRÜST SİYASETİNİ YAŞATACAĞIZ”

Turhan ALYAKUT: Bir dönemde Edirne’den milletvekilliği adaylığınız var…

Hüseyin DERTOP: Partim nerede görev verirse orada hizmet yapmaya çalışıyorum. Ben DSP’den İl Genel Meclis Üyesi oldum. DSP kapanıncaya kadar, kapanmayacak öyle bir şey yok, rahmetli Ecevit’in dürüst siyasetini her yerde devam ettirmek için uğraşıyoruz. Tek kişi kalsak bile devam ettireceğiz. Geçen hafta Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcılarımız Cumhurbaşkanı ile görüştüler. Sayın Cumhurbaşkanına reformla ilgili dosya takdim etti. Devlet yönetmişiz. Yani 80’den sonra Ecevit 3 defa Başbakan olmuş. Önerilerimizi devletin en üst makamına sunduk. Diğer partilerle de görüşmelerimiz var. Çalışmalarımı sürdürüyoruz.

“RAHMETLİ ERBAKAN HOCA'NIN EKONOMİ DANIŞMANININ ÖĞRENCİSİYİM”

Turhan ALYAKUT: Bir dönemde Trakya Üniversitesi’ne bağlı okullarda ders verdiniz… Devam ediyor mu?

Hüseyin DERTOP: Marmara Üniversitesi’nde doktora çalışmaları yaptığım dönemde ben Prof. Dr. Osman Altuğ’un öğrencisiyim. Osman Altuğ biliyorsunuz kayıt dışı ekonominin mimarlarından ve rahmetli Erbakan Hoca'nın Ekonomi Danışmanlarından… Ekonomiyi düzelten adam. Ondan biz öyle gördük. Ben Trakya Üniversitesi Çanakkale Meslek Yüksek Okulu’nda ardından da 18 Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde Öğretim Üyeliği yaptım. Hem piyasa içinden gelip hem de akademisyen olduğum için öğrencilerim derslerimi kaçırmazdı çünkü ben hiçbir zaman kitaptan okuyarak ders anlatmam. Hayatla örtüştürerek yaptığım anlatımlar çocukların çok hoşuna giderdi.

“TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİ GENÇLER İÇİN BİR FIRSAT”

Turhan ALYAKUT: Son teknoloji ile birlikte bazı meslekler yok oldu. Sizin mesleğiniz hiç yok olmayacak mesleklerden… Mesleğe ilk başladığınız dönemle bugün arasında nasıl bir fark görüyorsunuz?

Hüseyin DERTOP: Çok büyük fark var. 1980 yılında mükellef olarak başladım ama 1976’da hem çalışıp hem okudum. O zamanlar elle çevrilen fasit makineleri vardı. Elektronik makine yoktu onlarla yapardık. Defterleri elle yazardık. Defter-i kebirde günlerce kuruşları arardık. Şu anda teknoloji var. Belli bir yaşa gelmiş olanlar teknolojiye uyum sağlayamazsa kimse muhasebe yapamaz. Bu gençler için bir fırsat.

“BİZİM MESLEKTE FİYAT REKABETİ VAR”

Turhan ALYAKUT: Sizin sektörünüzde haksız rekabet var mı?

Hüseyin DERTOP: Fiyat rekabeti var. Tarifedeki fiyattan daha az ücret alan arkadaşlarımız var. Müşteri tutmak için yaptıkları bir şey ama denetim daha fazla. Artık mükellefle arada sözleşme olmadan bir işlem yapılamadığı için sorumluluklar ortak; onun için hem mükellefler hem de muhasebeciler garantide.

“SANAYİCİLERİN EN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ VERGİ YÜKÜ”

Turhan ALYAKUT: Türkiye’de mevzuatlar çok sık değişiyor, en sık değişenlerden biri de Ticaret Mevzuatı… Güncel bilgileri nasıl takip ediyorsunuz, nasıl yetişebiliyorsunuz bunlara?

Hüseyin DERTOP: Rahmetli üstatlarımdan öğrendim, ben üniversite yıllarımdan beri Resmi Gazete’yi takip ederim. Değişiklikleri mutlaka takip etmek gerekiyor. Vergi mevzuatımız ihtiyaçlara cevap verir durumda değil. Teşvikler geliyor. Teşvik insana bin lira, 2 bin lira vermek değil; ürettiği zaman bir şey vermek. Üretmeyen insana bir şey vermenin anlamı yok. İnsanları tembelliğe alıştırıyorlar. Şu anda sanayicilerin en büyük sorunlarından biri vergi yükü.

“VERGİ HERKESTEN ALINSIN AMA ORANI DÜŞMELİ”

Vergi alınmasın mı? Herkesten ve her kesimden vergi alınması lazım ama oran bu kadar yüksek olmayacak. Oran düşerse vergi mükellefi çok olur ve o kadar fazla da devlet vergi toplar. Tam tersi bir anlayış var bu da merdiven altı piyasasını hareketlendiriyor. İnsanlar durup dururken kendi cebindeki parasını çalıyor, öbür cebine koyuyor, saklıyor.


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum