İl Tarım Müdürü Karaca, Çiftçi Kayıt Sistemini Anlattı

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, 1 Ekim'den itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)'ne e-Devlet üzerinden girilebilmesi ile ilgili, İstanbullu çiftçilerimize bilgi verdi. Karaca, çiftçilerle bir araya gelerek sistemin detaylarını uygulama üzerinden anlattı.

İl Tarım Müdürü Karaca, Çiftçi Kayıt Sistemini Anlattı
Editör: Yaz Dostum
05 Ekim 2022 - 19:28
Ürün güncellemesi yapacak çiftçilerin başvurularını e-Devlet üzerinden yapabileceğini anlatan Karaca, "Daha önce çiftçimiz muhtara gidiyordu, 2 aza ile birlikte imza alıyordu. Ziraat odasına, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne gidiyordu. Bu da çiftçiye zaman, ziraat mühendislerimize iş kaybına neden oluyordu. Artık Çiftçimiz, e-Devlet üzerinden oturduğu yerde, tarlasında, traktöründe, evinde internet olan her yerde bu sistemi kullanabiliyor. Çiftçimiz de gerçekten bu bürokrasiden uzaklaşmak istiyormuş ki Türkiye genelinde 3 gün içerisinde 59 bin başvuruya ulaştık. " dedi. 

Karaca açıklamalarına "ÇKS, çiftçinin kendi alanında ne ürettiğini belirttiği, kaydettirdiği bir sistem. ÇKS'de tüm arazilerde ne ekildiği, parsel parsel ne yapıldığıyla ilgili başvuru yapılıyor. Mazot desteği, gübre, alan, ürün ve birçok destek ödemeleri ÇKS üzerinden yapılıyor. Bakanımızın birçok yerde ifade ettiği gibi üretim planlaması da bunun üzerinden olacak. Bir sonraki aşaması planlama. 31 Aralık'a kadar bu sistemi yapacağız. Çiftçimiz şubat ayında da yine ürün değişikliği yapmak isterse değiştiriyor. Sisteme girdikten sonra bilgilerini tekrar güncelliyor. " şeklinde devam etti.
 
Çiftçi Kayıt Sisteminin kendilerine de çok fayda sağladığına dikkat çeken Karaca, "Bizim ziraat mühendisi arkadaşlarımız sahaya inip, daha çok çiftçimizle bir arada olacaklar. Biz onlara daha çok gideceğiz. Onların bize gelmesinden ziyade zaten bizim amacımız bakanlık olarak sahada olmak, bizim onlara gitmemiz. Bu açıdan gerçekten son yıllardaki en güzel uygulama ve devrim gibi bir uygulama." değerlendirmelerinde bulundu.

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde e-Devlet Üzerinden Yapılacak Başvuru Sayesinde; Ziraat Odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuruda alınacak; başvuru süresi, üretim planlaması yapılabilmesi için 4 aya düşürülerek 31 Aralık tarihine kadar başvuru yapan çiftçiler için ürün değişikliklerini Şubat ayı içerisinde yapabilecekleri şekilde düzenleme yapıldı, ayrıca ürün beyan formlarında yer alan muhtar ve 2 azanın imzası da fiiliyatta amaca hizmet etmediği gerekçesiyle kaldırıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum