İlçedeki çeşme tahribatları Silivri Tarih Derneği'nin gündeminde

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, ilçemizdeki çeşmeler genelinde başlatmış oldukları çalışmalar kapsamında ilk olarak Alibey Mahallesi, Çukurçeşme Sokak, 112 Ada, 10 Parsel’de yer alan kaderine terk edilmiş haldeki çeşme için harekete geçti. Kentin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması yolunda kolları sıvayan dernek, çeşmenin restore edilerek halkın kullanımına sunulmasıyla ilgili taleplerini Silivri Belediyesi Başkanlığı’na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’ne iletti bile.

İlçedeki çeşme tahribatları Silivri Tarih Derneği'nin gündeminde
Editör: Yaz Dostum
02 Haziran 2021 - 23:38 - Güncelleme: 03 Haziran 2021 - 00:06

Silivri Tarihi Kültürel Mirası Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği, "Silivri'ye Ailt Çeşme Tahribatları" konusuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“BETONARME YAPI, KÜLTÜREL MİRASIMIZA SIFIR OLARAK YAPILMIŞ”
 
“Silivri’deki çeşmeler genelinde başlatmış olduğumuz çalışmalar kapsamında ilk olarak Alibey Mahallesi, Çukurçeşme Sokak, 112 Ada, 10 Parsel’de yer alan çeşmeye ait gözlemlerimiz doğrultusunda, çeşmenin tamamına yakın bir kısmının asfalt zemin altında kaldığı, kaldırım ile bütünleştiği ve betonarme yapının kültürel miras olan çeşmeye sıfır olarak yapıldığı gözlemlenmiştir.

“ÇEŞMENİN ORTAYA ÇIKARILARAK KORUMA ALTINA ALINMASINI VE YENİDEN YAPIMININ DEĞERLENDİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Bu doğrultuda söz konusu çeşmenin ortaya çıkartılarak koruma altına alınması, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin çizilerek ilgili kurumlarca yazışmalarının yapılarak restore edilmesini ve Silivri Kültürel Mirasına kazandırılarak halkın kullanımına sunulması talebimizi yazılı dilekçe olarak Silivri Belediyesi Başkanlığı’na ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü’ne iletmiş bulunmaktayız. İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürlüğü ve İBBMiras'ın İstanbul ölçeğindeki çeşme ve yapılara ait restorasyon çalışmaları hız kazanmışken bu çalışmaların Silivri'ye ulaşmasına aracılık etmeyi ve bu çalışmalara katkı sunmayı hedeflemekteyiz.

“SİLİVRİ’DEKİ ÇEŞME VE HAVUZLARIN PEK ÇOĞU İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Silivri Çukurçeşme sokaktaki çeşme gibi Silivri'ye ait pek çok çeşme ve havuz bulunmaktadır. Bu anlamda pek çoğu ile alakalı çalışmalar yürütmekte, ilk bunları da yazılı şekilde ilgili makamlara aktararak sonraki aşamaları şekillendireceğiz.

“BU SÜRECİ KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ”

Bu süreci kamuoyu ile paylaşacağımızı ve kültürel miraslarımızın korunması, kazandırılması hususunda çalışmalar yürüttüğümüzü belirtmek isteriz. Saygılarımızla…”

YORUMLAR

  • 0 Yorum