Kaynarca: Silivri ve Çatalca'da köy içi yerleşim yerleri % 99 oranında tapularını aldı

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi; bugün TBMM’de Silivri'nin Çayırdere, Sayalar, Danamandıra köyleri, Çatalca'nın Gümüşpınar, Yaylacık, Aydınlar, Hallaçlı ve Karamandere köylerinde 144 yıldır kullandıkları ata yadigârı arazilerinin tapularını almakta sorun yaşayan vatandaşların mağduriyetine dikkat çekti.  Hamzaçebi’nin akabinde söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, “Köy içi yerleşim yerleri yüzde 99 oranında tapularını aldı. 2/B'den satış yani orman vasfını yitirmiş arazilerin köylüye satışı gerçekleştirildi ama bu çok çok uygun fiyatlarla gerçekleştirildi. Yine, tapusu iptal edilenlerin, Anayasa Mahkemesine başvurularak iptal edilenlerin her biri de -sadece Çayırdere köyünde 750'den fazla iptal edilen tapu vardı- bilabedel, hiçbir ücret ödemeden onlar da tapularına kavuştular” dedi. Kaynarca, hazineye ait tarım arazilerinin satışıyla ilgili işlemlerin devam ettiğini de ifade etti.

Kaynarca: Silivri ve Çatalca'da köy içi yerleşim yerleri % 99 oranında tapularını aldı
Editör: Yaz Dostum
11 Mayıs 2022 - 19:23 - Güncelleme: 11 Mayıs 2022 - 19:28
Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. Dönem 5. Yasama Yılı 89. Birleşim bugün gerçekleştirildi. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ve arkadaşları tarafından Çatalca ve Silivri'nin bazı köy ve mahallelerinde yaşanan mülkiyet sorunlarının araştırılması amacıyla 26/4/2022 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmiş olan Meclis araştırması önergesine dair görüşlerini paylaştı. Hamzaçebi, Silivri'nin Çayırdere, Sayalar, Danamandıra köyleri, Çatalca'nın Gümüşpınar, Yaylacık, Aydınlar, Hallaçlı ve Karamandere köylerinde tapu sorununun devam ettiğini ileri sürdü.

Hamzaçebi’nin bu görüşlerine istinaden söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, hükümetin mülkiyet sorununu büyük oranda çözüme kavuşturduğunu vurguladı.

“SİLİVRİ VE ÇATALCA’NIN 140 YILLIK TAPUSUZ KÖYLERİYLE İLGİLİ PROBLEMLERİ, BİZİM İKTİDARLARIMIZ DÖNEMİNDE ÇÖZÜME KAVUŞTURDUK”

Tülay Kaynarca, şunları söyledi:


“Cumhuriyet Halk Partisi grup önerisi aleyhinde söz aldım, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Değerli milletvekilleri, Silivri ve Çatalca'nın 140 yıllık tapusuz köyleriyle ilgili 4 ana problem vardı süreç içerisinde ve bizim iktidarlarımız döneminde her birini peyderpey çıkardığımız yasal düzenlemelerle çözüme kavuşturduk. 8 köyün adını taşıyan ve benim de imzam olduğu kanunun çıkmasıyla birlikte saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı iletiyorum, Mesut Başkanımıza, Yusuf Başkanımıza ve o bölgede bu kanun ve süreciyle ilgili destek sunan tüm değerli yöneticilerimize saygılarımı sunuyorum.

“KÖY İÇİ YERLEŞİM YERLERİ % 99 ORANINDA TAPULARINI ALDI”

Çünkü bu 4 başlığın her birinde yıllardır, 140 yıldır kangrene dönmüş problemlerin çözüme kavuştuğunu görüyoruz; o da şöyle: Köy içi yerleşim yerleri yüzde 99 oranında tapularını aldı. 2/B'den satış yani orman vasfını yitirmiş arazilerin köylüye satışı gerçekleştirildi ama bu çok çok uygun fiyatlarla gerçekleştirildi. Yine, tapusu iptal edilenlerin, Anayasa Mahkemesine başvurularak iptal edilenlerin her biri de -sadece Çayırdere köyünde 750'den fazla iptal edilen tapu vardı- bilabedel, hiçbir ücret ödemeden onlar da tapularına kavuştular.

“HAZİNEYE AİT ARAZİLERİN SATIŞIYLA İLGİLİ İŞLEMLER DEVAM EDİYOR”

Son olarak, az önce belirtilen, grup önerisindeki "eksikler" olarak ifade edilen, hazineye ait tarım arazilerinin satışıyla ilgili işlemler var. Şu an bazılarında, mesela Kızılcaali ve Çayırdere'de hâlâ orman kadastrosu çalışmayı sürdürüyor. Gerekçeleri ret gelenler var, onlarla ilgili çalışmalar da yapılacak.

“MİLLİ EMLAKTAN ÜST DÜZEY HEYET GÖRÜŞMELER YAPACAK”

Cumartesi günü ben Danamandıra, Çayırdere ve Sayalar köylerindeydim. Hüseyin Muhtarımız, yine Doğan Muhtarımızla birlikte çat kapı kahve ziyaretleri de yaptık, kahvehanelere de gittik, oradan birçok tespitler aldık. Hemen, dün Ankara'ya gelir gelmez Çevre Bakanlığında Bakan Yardımcımızla görüşmeler yaptık. Yarın, perşembe ve cuma günü Millî Emlaktan üst düzey heyet orada olacak. Bu bilgiler ve çalışmalarla ilgili de gerekli çalışmalar yapılacak.”

Haber : Hazal BAŞARAN

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum