Kaynarca: "Sorunu üreten CHP, çözümü bulan ise AK Parti oldu"

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Çatalca ve Silivri'nin tapu gündemiyle ilgili CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi’nin konuşmasına cevap niteliğinde yaptığı konuşmada, “Silivri ve Çatalca'nın 140 yıldır çözülemeyen 4 ayrı tapu problemini çözüme kavuşturduk. Köylerimizin her birinin isimlerine kanunda yer vererek kangrenleşmiş mülkiyet sorunlarını tarihe gömdük. Kanundaki çerçeve nedeniyle başvurusu red gelenler ve tapusunu alamayanlar var, onu da Çevre Bakanlığımızla 'rezerv yapı alanı' uygulamasıyla çözüyoruz. Tespitlerde son aşamaya gelindi. Yakında Belediyelerimiz ve Bakanlığımızın iş birliği ile bu yerlerin satışı da vatandaşımıza yapılmış olacak” dedi.

Kaynarca: "Sorunu üreten CHP, çözümü bulan ise AK Parti oldu"
Editör: Yaz Dostum
03 Kasım 2021 - 21:16 - Güncelleme: 03 Kasım 2021 - 21:33
CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Genel Kurulu'nda Çatalca'nın Gümüşpınar, Yaylacık, Aydınlar, Hallaçlı ve Karamandere köyleri ile Silivri'nin Çayırdere, Sayalar ve Danamandıra köylerinde yaşanan tapu sorununu devam ettiğini söyledi. 2019 yılında çıkarılan kanunun sağlıklı işlemediğini ifade eden Hamzaçebi, vatandaştan ecrimisil istenmesinin ise "hukuksuz" olduğunu savundu. 

AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, buna istinaden TBMM’de söz alarak Hamzaçebi’nin tam tersine Çatalca ve Silivri'de yaşanan tapu sorununun çözüme kavuşturulduğunu ifade etti.

“SİLİVRİ VE ÇATALCA’NIN 140 YILLIK TAPU SORUNUNU ÇÖZDÜK”

Kaynarca, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

“TBMM'de; Çatalca ve Silivri'nin tapu gündemiyle ilgili CHP'nin verdiği önerge aleyhine söz alarak bu konuda attığımız dev adımlara işaret ettik. Silivri ve Çatalca'nın 140 yıldır çözülemeyen 4 ayrı 'tapu' problemini çözüme kavuşturduk. Köylerimizin her birinin isimlerine kanunda yer vererek kangrenleşmiş mülkiyet sorunlarını tarihe gömdük.

Bu dört farklı tapu problemi ve çözüm süreci şöyle;

1. Köy içi yerleşim alanları büyük oranda tapularına kavuştu.  Başvuruları red gelenleri ise 'rezerv yapı alanı' uygulamasıyla çözüyoruz. Silivri ve Çatalca'da son çıkardığımız kanundan yararlanan  köy içi yerleşim alanındaki 557 aile daha tapularına kavuşma sevincini yaşadı.

2. 2/B satışları gerçekleşti. Yani orman vasfını yitirmiş alanların köylümüze satışı yapıldı. Üstelik çok uygun fiyatlarla. Binlerce vatandaşımız tapularına kavuştu.

3. Tapusu iptal edilen vatandaşlarımızın mağduriyetini giderdik. Onlar bedelsiz tapularına kavuştu. 198O'li yılların sonunda ANAP iktidarında tapular verilmeye başlamışken, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurusuyla tapular iptal edilmişti. Biz bu iptal edilen tüm tapuları vatandaşımıza bedelsiz geri verdik. Sorunu üreten CHP, çözümü bulan ise Ak Parti oldu. 6292 Sayılı Kanunun 7. maddesi kapsamında: Silivri'den 910 taşınmazın 3 bin 868 kişiye iadesi yapıldı. Çatalca'dan ise  137 taşınmazın 355 kişiye iadesi gerçekleştirildi. Hak sahipleri bir kuruş ödemeden tapularına kavuştu.

4. Hazine ait tarım arazilerinin satışını içeren kanunu da biz çıkardık. Covid salgını; uygulama sürecini olumsuz etkilese de bu konuda tespit çalışmaları hızla devam ediyor. Silivri ve Çatalca'da toplamda 24 bin 810 başvurudan, 16 bin 924 başvuru ile ilgili değerlendirme sürüyor. Tespit çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlandı. Çatalca'da Hallaçlı, Silivri'de ise Danamandıra Mahallesinde çalışmalar devam ediyor.

“BAŞVURUSU RED GELEN VATANDAŞLAR, REZERV YAPI ALANI UYGULAMASI İLE TAPUSUNU ALACAK”

-Sonuç itibariyle; bu 4 farklı tapu sorunu da dört dörtlük bir yönetim anlayışla çözülmüş oldu.

Bu arada tespit çalışmaları halen devam edenler, itirazlar üzerine yeniden tespiti istenenler sürecin uzamasına neden oluyor.

-Kanundaki çerçeve nedeniyle başvurusu red gelenler ve tapusunu alamayanlar var,
onu da Çevre Bakanlığımızla 'rezerv yapı alanı' uygulamasıyla çözüyoruz.

İlçe Başkanımız Belediye Başkanımız ve milletvekillerimizle tapusuz köylerimizi gezdik ve problemleri yerinde tespit ettik. Çevre Bakanımız Murat Kurum ve muhtarlarımızı bir araya getirdik. Sn. Bakan'ımız  rezerv yapı alanı uygulaması  talimatını verdi. 6306 Sayılı Kanunun 2. Maddesinin (c) bendi uyarınca bu çalışma yapılıyor. Tespitlerde son aşamaya gelindi. Yakında Belediyelerimiz ve Bakanlığımızın iş birliği ile bu yerlerin satışı da vatandaşımıza yapılmış olacak.

“KIRSAL MAHALLE DÜZENLEMESİ, SİLİVRİ VE ÇATALCA’DA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAM KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLEREK DAHA DA GÜÇLENDİRİLECEK”

-Çıkardığımız önemli diğer bir kanunla da 'Kırsal Mahalle', 'Kırsal Bölge' uygulaması başlatıyoruz. Bu sayede köylerimize yani kırsal mahallelerimize kalkınmalarını hızlandıracak ayrıcalıklar ve kolaylıklar getiriyoruz;

Çıkardığımız Kanun;
-Emlak vergisinden muaf olma,
-İçme ve kullanma su ücreti; en düşük tarifenin konutlar için %25’ini, işyerleri için %50’sini geçmemesi,
 -Bina inşaat harcı alınmaması,
-İmarla ilgili harçların alınmaması,
-Kanuna göre alınması zorunlu diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanması.
-Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanması.
-Orman köyleri hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam etmesi gibi önemli düzenlemeler içeriyor.

Silivri ve Çatalca belediye meclislerimizde 'kırsal mahalle' düzenlemeleri yapıldı ve meclis kararı alındı. Başkanlarımıza ve meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz. Yakında büyükşehir meclisinden de geçtikten sonra bu kanun uygulamaya geçilecek ve kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam koşulları iyileştirilerek daha da güçlendirilecek.

Sn. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde aziz milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz.”

CHP'li Hamzaçebi ne demişti?

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ayrıntıları haberimizde; 

https://www.yazdostum.net/cayirdere-sayalar-ve-danamandira-da-vatandas-28-aydir-tapu-bekliyor/14813/

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum